Connect with us

Hi, what are you looking for?

Νέα

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν περπατάς καθημερινά

Το περπάτημα μπορεί να μην είναι τόσο διάσημο όσο πιο έντονες μορφές άσκησης, ωστόσο, είναι μια σωματική δραστηριότητα που κάνει το σώμα να κινείται, τους μύες να συνεργάζονται και την καρδιά να λειτουργεί πιο έντονα.

Παρά τη χαμηλή του ένταση, το περπάτημα είναι στην πραγματικότητα ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για το σώμα μας.

 

Περπάτημα για πιο υγιή οστά

Η χαμηλή οστική πυκνότητα μπορεί να είναι σημάδι οστεοπόρωσης, η οποία υπάρχει όταν τα οστά χάνουν μάζα, γίνονται αδύναμα και εύθραυστα. Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, 10,2 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω στις ΗΠΑ, έχουν οστεοπόρωση και η συντριπτική πλειονότητα από αυτούς είναι γυναίκες.

Ωστόσο, το καθημερινό περπάτημα θα μπορούσε πραγματικά να αποτρέψει την οστεοπόρωση. Η αερόβια άσκηση, στην οποία ανήκει και το περπάτημα, μπορεί να συμβάλει σε υγιέστερα οστά.

Έρευνα από μια παλαιότερη μελέτη στο The American Journal of Medicine βρήκε υψηλότερη οστική πυκνότητα σε υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που περπατούσαν μόλις ένα χιλιόμετρο την ημέρα σε σύγκριση με γυναίκες που περπατούσαν λιγότερο.

Περπάτημα για πιο υγιή καρδιά

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στη συνολική υγεία της καρδιάς, όπως η αρτηριακή πίεση και η μυϊκή δύναμη. Είναι ενδιαφέρον ότι το καθημερινό περπάτημα μπορεί ενδεχομένως να στοχεύσει σε αυτά, οδηγώντας σε μια υγιή, χαρούμενη καρδιά.

Το περπάτημα, σε συνδυασμό με μια ρουτίνα ενδυνάμωσης μπορεί να ενισχύσει τους μύες. Όταν οι μύες δυναμώνουν, γίνονται πιο αποτελεσματικοί στη μεταφορά οξυγόνου μέσω του αίματος, ασκώντας λιγότερη πίεση στην καρδιά. Ασκήσεις όπως το περπάτημα, μπορούν επίσης να επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Η ταχύτητα του περπατήματος μπορεί ακόμη και να δείχνει πόσο υγιής είναι η καρδιά. Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η ταχύτητα του περπατήματος επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να νιώθουν ότι υπάρχει κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα.

Λιγότερο δύσκαμπτες αρθρώσεις

Η δυσκαμψία των μυών και των αρθρώσεων είναι φυσιολογική όταν μένουμε αδρανείς για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όταν σηκώνεσαι από το κρεβάτι το πρωί ή από το γραφείο την ώρα του διαλείμματος, δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεσαι ακαμψία στην πλάτη, τους γοφούς και τα πόδια.

Το καθημερινό περπάτημα μπορεί να καταπολεμήσει τη δυσκαμψία των αρθρώσεων, ακόμη και για άτομα που ζουν με αρθρίτιδα. Το περπάτημα μπορεί να ενισχύσει τους μύες για να προστατεύσει τις αρθρώσεις, αυξάνοντας τη ροή αίματος στον χόνδρο της άρθρωσης για να τον διατηρήσει δυνατό και υγιή. Το πρόσθετο πλεονέκτημα της πιθανής απώλειας βάρους, με το τακτικό περπάτημα, είναι το κερασάκι στην τούρτα για τα άτομα με αρθρίτιδα, καθώς αυτά τα περιττά κιλά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις.

 

«Αετίσια» όραση

Κάτι το οποίο μπορεί να μην ξέρεις, είναι ότι το περπάτημα είναι μια χρήσιμη δραστηριότητα και για την όραση. Η τακτική συμμετοχή σε μέτρια άσκηση, όπως το καθημερινό γρήγορο περπάτημα, μπορεί να μειώσει την ενδοφθάλμια πίεση.

Η αυξημένη, ενδοφθάλμια πίεση. είναι ένα σύμπτωμα του γλαυκώματος, μιας οφθαλμικής πάθησης που προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Ακόμα κι αν δεν έχεις γλαύκωμα ή άλλες σοβαρές οπτικές παθήσεις, το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσεις την όρασή σου και να αποτρέψεις προβλήματα όρασης.

Περπάτημα για αυξημένο μεταβολισμό

Ο μεταβολισμός επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διασπά την τροφή για ενέργεια. Όσο καλύτερος είναι ο μεταβολισμός σας, τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε, ακόμα κι όταν δεν κάνουμε τίποτα. Η πιο αποτελεσματική καύση θερμίδων και λίπους.

Η άσκηση γενικά, είναι γνωστό ότι ενισχύει τον μεταβολισμό, αλλά είναι αρκετό το καθημερινό περπάτημα; Η απάντηση φυσικά είναι θετική. Ακόμη και το περπάτημα με χαλαρό ρυθμό μπορεί να δώσει μια ελαφριά ώθηση στον μεταβολισμό. Ωστόσο, το πόσο αυξάνουμε τον μεταβολισμό μας, εξαρτάται από την ένταση της βόλτας.

Για παράδειγμα, το περπάτημα σε ανηφόρα και το γρήγορο περπάτημα, μπορεί να οδηγήσει με μεγαλύτερη καύση θερμίδων και λίπους. Επίσης το τακτικό περπάτημα όλη την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό (BMR), επιτρέποντάς να κάψετε περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν δεν περπατάμε ή δεν ασκούμαστε.

Αξιοποίησε στο έπακρο τις βόλτες σου: Αύξησε την ταχύτητά σου, χρησιμοποίησε τα χέρια σου ή δοκίμασε μια νέα διαδρομή με μερικές επιπλέον ανηφόρες, για ένα extra boost στο μεταβολισμό.

 

Περπάτημα και απώλεια βάρους

Το περπάτημα, προφανώς καίει θερμίδες. Και όταν «καίμε» περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουμε, χάνουμε βάρος. Μια τακτική ρουτίνα περπατήματος σε συνδυασμό με μια υγιεινή δίαιτα, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Το Verywell Fit εξηγεί ότι μπορούμε να χάσουμε από 200 έως 600 θερμίδες την ώρα όταν περπατάμε, ανάλογα με το βάρος και το επίπεδο έντασής περπατήματος. Εάν περπατάμε κάθε μέρα, αυτό σημαίνει ότι καίγονται 4.200 θερμίδες κάθε εβδομάδα. 

Αν θέλεις να αυξήσεις την καύση θερμίδων στις καθημερινές σου βόλτες, μια δυναμική μουσική playlist μπορεί να βοηθήσει. Για επιπλέον ένταση, δοκίμασε να αλλάξεις τον ρυθμό περπατήματος, επιταχύνοντας και επιβραδύνοντας. Ο μεταβολισμός σου θα σε ευγνωμονεί.

 

 

Πηγή: ladylike.gr

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου