Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τηλεόραση

ΕΡΤ1:«Τα νούμερα» και Συναυλία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα, Πέμπτη 3/8/2023, στις 24:00, θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ1, σε επανάληψη, το 1ο επεισόδιο της σουρεαλιστικής μουσικής κωμωδίας «Τα νούμερα» με τίτλο «Ζητάτε να σας πω».

Επεισόδιο 1ο. Ο Φοίβος (Φοίβος Δεληβοριάς) είναι ένας 45άρης τραγουδοποιός που τα πράγματα δεν του πηγαίνουν και τόσο καλά τελευταία. Έχει να κάνει επιτυχία αρκετά χρόνια, και το ξαφνικό σουξέ που έχει με το παιδικό τραγούδι «Το κροκοδειλάκι» μάλλον του προκαλεί αμηχανία, παρά χαρά. Είναι μπαμπάς ενός 10χρονου κοριτσιού και η πρώην γυναίκα του συζεί με έναν πολύ πετυχημένο δικηγόρο, που είναι το αντίθετό του σε όλα. Όνειρο του Φοίβου όλα αυτά τα χρόνια είναι η αναβίωση της «Μάντρας», του θρυλικού βαριετέ του Αττίκ. Και ενώ είναι σίγουρος πως ποτέ δεν θα το καταφέρει, η τύχη του χαμογελάει με το πρόσωπο ενός θρυλικού λαϊκού θεατρικού επιχειρηματία, του Σάκκαρη (Γιάννης Μπέζος), που συμμερίζεται το όραμά του για ένα πρόγραμμα με εναλλασσόμενα νούμερα. Ζητούν νέα ταλέντα και το αποτέλεσμα είναι να βρεθούν με μια ομάδα που αποτελείται από πραγματικά «νούμερα»: τον πολυτάλαντο αλλά θεότρελο Θανάση Αλευρά, τον μισάνθρωπο σταντ απ κωμικό Χάρη Γαμμάτο (Χάρης Χιώτης), την μαχητική μπουρλέσκ χορεύτρια Κίρμπυ (Άννυ Θεοχάρη), την σερβιτόρα-τραγουδίστρια Δανάη (Άλκηστις Ζιρώ) και το βουβό μάγο Άλεξ (Αλέξανδρος Χωματιανός). Όλοι αυτοί, μαζί με το προσωπικό της «Νέας Μάντρας», αλλά και δυο τρελούς μπαρμπέρηδες που έχουν κουρείο εκεί δίπλα (Σπύρος Γραμμένος – Ζερόμ Καλούτα) ξεκινούν την περιπέτεια των ζωντανών παραστάσεων με διάσημους καλεσμένους κάθε βδομάδα.

Θα τα καταφέρουν; Ή μήπως θα τους εμποδίσει ο μάνατζερ Τζόναθαν (Μιχάλης Σαράντης) γιος του Σάκκαρη και εμμονικός με τα άλλα «νούμερα», αυτά των εισπράξεων-που υπονομεύει συνεχώς το καλλιτεχνικό όραμα της ομάδας; Και τι ρόλο θα παίξουν σε όλα αυτά διάφορες προσωπικότητες του ευρύτερου κόσμου της ελληνικής σόουμπιζ, όπως ο πάντα «ανεβασμένος» Αντύπας, ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος, οι Γιαννούτσος-Βαμβακάρης, οι «Λατέρνατιβ» και ο εξαιρετικός Φώτης Σιώτας; Επίσης, ποια αγαπημένη τραγουδίστρια θα τους κάνει το ποδαρικό; Οι απαντήσεις δίνονται στο πρώτο επεισόδιο-και μια θεότρελη εβδομαδιαία μουσική κωμωδία ξεκινάει το ταξίδι της.

Σενάριο: Φοίβος Δεληβοριάς, Σπύρος Κρίμπαλης, Μαργαρίτα Γερογιάννη, Αθηνά Τσαγκαράκη, Σπύρος Γραμμένος, με την έκτακτη συμβολή των Λάμπρου Φισφή, Ζήση Ρούμπου και Κώστα Μανιάτη.
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Δούρος
Σκηνογραφία: Δημήτρης Κατσίκης
Κουστούμια: Μαρία Κοντοδήμα
Χορογραφίες: Εύη Σούλη
Παραγωγή: ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ
Συμμετέχουν: Φοίβος Δεληβοριάς (Φοίβος), Σπύρος Γραμμένος – Καλουτά (κουρείς), Βάσω Καβαλιεράτου (Έλσα), Μιχάλης Σαράντης (Τζόναθαν), Γιάννης Μπέζος (Σάκαρης), Θανάσης Δόβρης (Παντελής), Θανάσης Αλευράς (Θανάσης), Ελένη Ουζουνίδου (Αντιγόνη), Χάρης Χιώτης (Χάρης Γαμμάτος), Άννη Θεοχάρη (Κίρμπυ), Αλέξανδρος Χωματιανός (Άλεξ), Άλκηστις Ζιρώ (Δανάη), Αλεξάνδρα Ταβουλάρη (Ξένια), Γιάννης Σαρακατσάνης (Μενέλαος) και η μικρή Έβελυν Λύτρα.

Επίσης, την Παρασκευή 4/8/2023, στις 24:00θα μεταδοθεί, σε επανάληψη η συναυλία που έδωσε η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στο Λιμανάκι Κερατσινίου, με τίτλο «Συμφωνικό Ρεμπέτικο – Από τη Σμύρνη και την Πόλη στον Πειραιά»  W  live streaming & διαθέσιμο στο ERTFLIX.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Γιώργου Αραβίδη, συναντά τους πρόσφυγες συνθέτες του ρεμπέτικου, σε μια μουσική διαδρομή από την Πόλη και τα παράλια της Μικράς Ασίας στον Πειραιά με ήχο συμφωνικό.

Την προσαρμογή και την επεξεργασία έκανε ο μουσικολόγος και ενορχηστρωτής Γιάννης Μπελώνης.

Μετά το 1922, οι πρόσφυγες οργανοπαίκτες της Σμύρνης, της Πόλης και των άλλων περιοχών της Ανατολής και του Πόντου με τους ταμπουράδες, τα σαντουροβιόλια, τα μαντολίνα και τις λύρες τους εγκαταστάθηκαν μαζικά στον Πειραιά, φέρνοντας μαζί τους τις μελωδίες, τους χορούς τους και την κουλτούρα τους.

Συνάντησαν τους περιθωριακούς τότε ρεμπέτες του λιμανιού, αναμιγνύοντας δημιουργικά τον ήχο τους σε μια νέα μουσική που άλλαξε τον λαϊκό πολιτισμό της χώρας μας.

Το «Συμφωνικό ρεμπέτικο» είναι η πρώτη απόπειρα για συμφωνική επεξεργασία του ρεμπέτικου με πίστη στην παράδοση.

Τα Κίτρινα Ποδήλατα, η Μπέττυ Χαρλαύτη και ο Σπύρος Κλείσσας δίνουν μια νέα πνοή, με σεβασμό στις πρωτότυπες εκτελέσεις, σε αγαπημένα τραγούδια των Τούντα, Γιοβάν Τσαούς, Νταλγκά, Περιστέρη, Παπάζογλου, Σκαρβέλη, Μπαγιαντέρα και Ρουμπάνη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

Εισαγωγή (ορχηστρικό)
«Τικ τικ τακ» – Παραδοσιακό (Μικρά Ασία – Ιωνία)
«Μενεξέδες και ζουμπούλια» – Παραδοσιακό της Πόλης
«Πέντε μάγκες στον Περαία» – Γιοβάν Τσαούς 1935
«Για σένα μαυρομάτα μου» – Σπύρος Περιστέρης / Μίνωας Μάτσας 1937
«Medley» (Παναγιώτης Τούντας)
«Καϊξής» – Απόστολος Χατζηχρήστος – Γιώργος Φωτίδας 1948
«Το μινόρε της αυγής» – Σπύρος Περιστέρης / Μίνωας Μάτσας 1936
«Medley» (Κώστας Σκαρβέλης)
«Σαν μαγεμένο το μυαλό μου» – Δημήτρης Γκόγκος (Μπαγιαντέρας) 1940
«Αερόπλανο θα πάρω» – Παναγιώτης Τούντας 1932
«Μισιρλού» – Νίκος Ρουμπάνης 1941
«Τα ζηλιάρικά σου μάτια» – Μάρκος Βαμβακάρης 1938
«Η προσευχή του μάγκα» – Αδέσποτο
«Πριν το χάραμα» – Γιάννης Παπαϊωάννου / Χαράλαμπος Βασιλειάδης 1948
«Φραγκοσυριανή» – Μάρκος Βαμβακάρης 1935

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ
Σολίστ: Κίτρινα Ποδήλατα, Μπέττυ Χαρλαύτη, Σπύρος Κλείσσας
Προσαρμογή-επεξεργασία: 
Γιάννης Μπελώνης
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης

«Τα νούμερα»
«Τα νούμερα»
«Τα νούμερα»

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου