Connect with us

Hi, what are you looking for?

Showbiz

Αλεξάντερ Ντεσπλά: «Δεν μου δίνουν ελληνικό διαβατήριο. Μήπως να ζητούσα τούρκικη υπηκοότητα;»

Το παράπονο του καταξιωμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου δημιουργού για την κωλυσιεργία των ελληνικών Αρχών

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συνάντησε τον Αλεξάντερ Ντεσπλά, τον 2 φορές βραβευμένο με Όσκαρ συνθέτη με την ελληνική καταγωγή, λίγο πριν από τη μεγάλη του συναυλία στο Ηρώδειο.

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης μίλησε για το σπίτι του στην Πάρο, τις ελληνικές μυρωδιές, τις αναμνήσεις του από την Αθήνα αλλά και το παράπονό του διότι εδώ και 8 χρόνια που προσπαθεί να εκδώσει ελληνικό διαβατήριο δεν κατέστη δυνατόν.

«Προφανώς η μητέρα μου Καίτη Λαδοπούλου είναι Ελληνίδα. Εδώ και οκτώ χρόνια προσπαθώ, έχω υποβάλλει αιτήσεις και ολοκληρωμένα ντοσιέ, στο προξενείο, ως και φορολογικό μητρώο έχω παρουσιάσει και παρότι με θεωρούν Έλληνα συνθέτη του Χόλιγουντ, δεν μου το έχουν δώσει. Μήπως να ζητούσα τούρκικη υπηκοότητα; Επέλεξα να είμαι Έλληνας στη συνείδησή μου από τα 15 μου».

«Η νοτιοδυτική θέα προς την Αντίπαρο, βγάζει την αίσθηση της αιωνιότητας. Η μυρωδιά της Ελλάδας είναι η ρίγανη, η ναφθαλίνη, το λιβάνι και ίσως η μυρωδιά του φούρνου, ψωμί, σοτυσάμι, κουλουράκια. Ο ήχος είναι το μπουζούκι. Μιλάει η δεκαετία του 60’ μέσα σας, ίσως και του 30’. Μου αρέσει όμως, και ο μπαγλαμάς. Είναι ένα όργανο που δεν τολμάει να μιλήσει δυνατά».

Ο βραβευμένος συνθέτης είπε πως οι πρώτες του αναμνήσεις από την Ελλάδα ήταν όταν ήταν 15 ετών στο γιουσουρούμ του Πειραιά.

«Είναι πιο αυθεντικό από το τουριστικό Μοναστηράκι της Αθήνας. Αγόρασα ένα μπεζ παντελόνι για να μοιάζω με τον παππού μου. Το Παλαιό Φάληρο, η πολλή ζέστη και ο μεσημεριανός ύπνος που ήταν υποχρεωτικός για εμάς, το Λαγονήσι. Αλλά άκουγα και ραδιόφωνο, το Δεύτερο Πρόγραμμα, καθώς και δίσκους στο σπίτι με τα ξαδέλφια μου και φυσικά τις επισκέψεις στην Ακρόπολη και τους αρχαιολογικούς χώρους. Αλλά και το Ανατολικό αερολιμένα. Είναι τα 60s και τα 70s που μου έχουν εντυπωθεί».

Τι ανέφερε για τον George Clooney αλλά και τον σκηνοθέτη Roman Polanski;




Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου