Connect with us

Hi, what are you looking for?

Showbiz

Γουίτνεϊ Χιούστον: Η τραγική ιστορία της «μαύρης ντίβας» (Βίντεο)

Με αφορμή τη νέα αυτοβιογραφική ταινία που αναμένεται να κυκλοφορήσει παγκοσμίως τα Χριστούγεννα, η εκπομπή «Ελένη» παρουσιάζει ένα βίντεο με την ζωή της μεγάλης σταρ που έφυγε από τη ζωή άδοξα.

Η θεότητα της ποπ, Γουίτνεϊ Χιούστον, άφησε εκατομμύρια θαυμαστές συντετριμμένους το 2012, όταν πέθανε στο Μπέβερλι Χιλς, ένα βράδυ πριν από την απονομή των βραβείων Grammy. Ο ξαφνικός θάνατός της αποδόθηκε σε πνιγμό, καρδιακή νόσο και χρήση ναρκωτικών.

Η ζωή της δεν ήταν καθόλου εύκολη, αντιθέτως ήταν γεμάτη με τραγωδίες, συμπεριλαμβανομένης μιας μακράς μάχης με τον εθισμό και της αντιμετώπισης των αρνητικών πλευρών της φήμης και της δημοσιότητας. Έζησε απέραντο πόνο, σπαραγμό και προσωπικά ζητήματα, ενώ αντιμετώπισε και εμπόδια στην καριέρα της.

Η αγάπη της Χιούστον για το τραγούδι ξεκίνησε όταν ήταν παιδί. Μετά από ενθάρρυνση της μητέρας της, εντάχθηκε στη χορωδία της εκκλησίας των βαπτιστών στο Νιούαρκ, του Νιου Τζέρσεϊ. Η μητέρα της, η βραβευμένη με Grammy καλλιτέχνης Σίσσυ Χιούστον, ήταν υπεύθυνη για την επίβλεψη του μουσικού προγράμματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Η μητέρα μου ήταν η πρώτη τραγουδίστρια με την οποία ήρθα σε επαφή», δήλωσε η Γουίτνεϊ στο Rolling Stone σε συνέντευξή της το 1993. «Μας τραγουδούσε συνεχώς στο σπίτι, στην εκκλησία. Η μητέρα μου πάντα μου έλεγε: «Αν δεν το νιώθεις, τότε μην ασχολείσαι με αυτό, γιατί είναι χάσιμο χρόνου»».

Το πρώτο άλμπουμ της Γουίτνεϊ Χιούστον κυκλοφόρησε στην αγορά το 1985, όταν ήταν 21 ετών. Την είχε εντοπίσει ο Τζέρι Γκρίφιθ της Arista Records όταν εμφανιζόταν σε ένα νυχτερινό κέντρο του Μανχάταν μαζί με τη μητέρα της, Σίσσυ. Πριν ξεκινήσει την καριέρα της στη μουσική βιομηχανία, η Γουίτνεϊ είχε ήδη ασχοληθεί με το μόντελινγκ. Εργάστηκε για το πρακτορείο Click και τελικά για το Wilhelmina.

Ωστόσο, η Χιούστον αποκάλυψε ότι η πίεση για μουσική επιτυχία ήταν προδιαγεγραμμένη. «Ο κόσμος ενδιαφερόταν για μένα από τη στιγμή που ήμουν δεκαπέντε ετών – ήταν κάπως σαν να περίμεναν να μεγαλώσω. Όλοι έκαναν τις προσφορές τους», δήλωσε στο Rolling Stone.

Μόλις η Γουίτνεϊ μπήκε στη βιομηχανία, συνειδητοποίησε εξ αρχής ότι θα υπήρχε χρόνος για περισυλλογή. «Δεν είχα χρόνο να μεγαλώσω. Δεν είχα χρόνο για πάρτι», δήλωσε σε συνέντευξή της. «Δεν έβγαινα καν ραντεβού στα 20 μου. Δεν ήμουν εκείνη η φυσιολογική 20χρονη νεαρή γυναίκα που περνούσε τις φάσεις της. Ήμουν εκατομμυριούχος μέχρι τα 22 μου».

Ένα ντοκιμαντέρ του 2018, από τον σκηνοθέτη Κέβιν ΜακΝτόναλντ, αποκάλυψε ότι η Γουίτνεϊ κακοποιήθηκε ως παιδί. Η ταινία παρακολούθησε την άνοδο και την πτώση της τραγουδίστριας. «Υπήρχε κάτι πολύ διαταραγμένο πάνω της, επειδή ποτέ δεν ένιωθε άνετα στο πετσί της», δήλωσε ο ΜακΝτόναλντ μιλώντας στο Vanity Fair. «Φαινόταν κάπως ασεξουαλική με έναν περίεργο τρόπο. Ήταν μια όμορφη γυναίκα, αλλά ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα σέξι. Έχω κάνει κάποια γυρίσματα με ανθρώπους που έχουν υποστεί παιδική κακοποίηση, και υπήρχε κάτι στον τρόπο της που μου θύμιζε αυτό το είδος συρρίκνωσης – μια έλλειψη άνεσης στην ίδια της τη σωματική υπόσταση».

Ο αδελφός της, Μάικλ, δήλωσε στην Όπρα σε συνέντευξή του το 2013 ότι αυτός ευθύνεται που η Γουίτνεϊ δοκίμασε ναρκτωτικά. Ωστόσο, δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα θα ξέφευγαν τόσο πολύ από τον έλεγχο. «Αισθάνομαι υπεύθυνος για ό,τι άφησα να πάει τόσο μακριά. Ήμασταν πάντα μαζί, εγώ της έμαθα να οδηγεί. Παίζαμε μαζί – όλα όσα κάνεις μαζί καθώς μεγαλώνεις – και μετά, όταν μπαίνεις στα ναρκωτικά, το κάνεις κι αυτό μαζί, και απλά ξέφυγε από τον έλεγχο».

Το 2002, η Γουίτνεϊ μίλησε εκτενώς στην Ντάιαν Σόουερ για την καταπολέμηση του εθισμού στο αλκοόλ και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και σε ουσίες όπως η κοκαΐνη και η μαριχουάνα. «Έκανα πολλά πάρτι. Πιστέψτε με: Έκανα πάρτι μέχρι τελικής πτώσεως» είπε. «Φτάνεις σε ένα σημείο που ξέρεις ότι το πάρτι τελείωσε».

Πρόσθεσε επίσης ότι θεραπεύεται και ότι ο εθισμός ανήκει στο παρελθόν της. «Δεν είμαι πια τόσο ενθουσιασμένη με αυτό. Είμαι ένας άνθρωπος που έχει ζωή και θέλει να ζήσει», είπε, πριν συμπληρώσει ότι προσεύχεται να μπορέσει να αποφύγει εντελώς τα ναρκωτικά. «Δεν θα σπάσω» τόνισε.

Κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1990, η στενή της φίλη της Ρόμπιν Κρόφορντ, ο πατέρας της Τζον και ο πρώην σύζυγός της Μπόμπι Μπράουν προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο της καριέρας της, σύμφωνα με το Rolling Stone. Τα πράγματα έγιναν άσχημα και η Κρόφορντ ζήτησε από τη φίλη της να επιλέξει ανάμεσα σε εκείνη και τον Μπράουν. Η Γουίτνεϊ επέλεξε τον δεύτερο. Πιστεύεται ότι ο πατέρας της και ο σύζυγός της δεν φρόντιζαν πραγματικά για τη Χιούστον και είχαν τα δικά τους κίνητρα για να προσπαθήσουν να την πείσουν να τους εμπιστευτεί.

Επιπλέον, ο πατέρας της άρχισε να παίρνει χρήματα από τα ταμεία της Γουίτνεϊ εν αγνοία της. Βοηθούσε ήδη την οικογένειά της και η κλοπή ήταν ένα σκληρό χάπι για να το καταπιεί. Η Χιούστον ήταν τόσο στρυμωγμένη από μετρητά που δεν είχε τα χρήματα για να ολοκληρώσει την περίοδο της αποτοξίνωσης της.

Η σχέση της Γουίτνεϊ με τον Μπόμπι ήταν τουλάχιστον ταραχώδης. Πιστεύεται ότι αποφάσισε να τον παντρευτεί για να ξεφύγει από την αμείλικτη πίεση και τις εικασίες για τη σχέση της με την Ρόμπιν Κρόφορντ.

Η φίλη και κομμώτρια της Χιούστον, Έλιν ΛαΒαρ, δήλωσε στο People ότι η τραγουδίστρια είχε κουραστεί από τις φήμες. «Παντρεύτηκε για να ευχαριστήσει τον κόσμο και να σταματήσει να την αμφισβητεί». Ωστόσο, το ζευγάρι είχε από την αρχή έναν δύσκολο γάμο. Πρώτον, χειροτέρευαν ο ένας τους εθισμούς του άλλου. «Το πρόβλημα με την Γουίτνεϊ και τον Μπόμπι ήταν ότι επιδείνωναν ο ένας τον εθισμό του άλλου», εξήγησε η ΛαΒαρ. «Εκείνη έκανε περισσότερη κοκαΐνη, εκείνος έπινε περισσότερο. Αλλά όταν ενώθηκαν και οι δύο άρχισαν να κάνουν περισσότερη κοκαΐνη και να πίνουν από κοινού. Απλά εκδηλώθηκε με πολύ άσχημο τρόπο».

Επιπλέον, ο Μπράουν ζήλευε την επιτυχία και τη φήμη της συζύγου του. Όταν η Όπρα ρώτησε τη Χιούστον σχετικά, η τραγουδίστρια παραδέχτηκε ότι ο πρώην σύζυγός της όντως ζήλευε. Αποκάλυψε επίσης ότι ζητούσε από τους ανθρώπους να την αποκαλούν κυρία Μπράουν. «Ποτέ δεν του άρεσε το γεγονός ότι οι άνθρωποι έλεγαν: «Τη ζηλεύεις. Ζηλεύεις απλώς τη φήμη της και την περιουσία της και αυτά που έχει’ και όλα αυτά, και τσαντιζόταν πραγματικά. Αλλά δεν είναι αφύσικο για έναν άνδρα να αισθάνεται έτσι. Ή να νιώθει ότι του λείπει».

Η κατάχρηση ναρκωτικών της Γουίτνεϊ άρχισε σιγά σιγά να γίνεται εμφανής. Η ποιότητα της φωνής της υπέφερε και δεν μπορούσε να κάνει επιτυχίες. Αυτό ήταν ένα οριστικό πλήγμα για την καριέρα της στη δεκαετία του 2000. Σε μια προσπάθεια να ξαναπάρει τον έλεγχο της ζωής της, η τραγουδίστρια επισκέφθηκε μερικές φορές ένα κέντρο αποτοξίνωσης πριν δηλώσει ότι ήταν καθαρή το 2010.

Η Χιούστον δυσκολεύτηκε να βρει τις υψηλές νότες στη συναυλία της στο Λονδίνο. «Δεν θέλει να έρθει, η φίλη μου η σοπράνο», είπε η Γουίνφρεϊ στο κοινό, σύμφωνα με την Guardian. Πολλοί από το κοινό επέλεξαν να εγκαταλείψουν το σόου στη μέση και η Χιούστον κατηγόρησε το κλιματιστικό για τα προβλήματά της. «Κλείστε το air-con», ζήτησε από τους διοργανωτές της συναυλίας της. «Το νιώθω. Διώχνει τη σοπράνο μου».

Στην Αυστραλία, σύμφωνα με το Rolling Stone, δεν μπορούσε να θυμηθεί πώς λέγονταν οι δεύτεροι τραγουδιστές της και έβηχε ακατάπαυστα. Το σόου της απέσπασε πολλά αρνητικά σχόλια από το κοινό. Η στενή φίλη Αρίθα Φράνκλιν μίλησε για τα περιστατικά. «Είχε χάσει την κορυφαία περιοχή της φωνής της και κάποιοι από το κοινό δεν ήταν πολύ ευγενικοί. Αλλά νύχτα με τη νύχτα, στεκόταν εκεί σαν πρωταθλήτρια και έδινε τον καλύτερό της εαυτό»

Η Χιούστον παρέμεινε σιωπηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα σχετικά με τα οικογενειακά της προβλήματα. Μίλησε για το γεγονός ότι την έφτυσε ο πρώην σύζυγός της στα γενέθλιά του, ένα περιστατικό στο οποίο ήταν μάρτυρας η Μπόμπι Κριστίνα, η κόρη τους. «Είχε τόσο μίσος στα μάτια του για μένα».

Το 2015 η Μπόμπι Κριστίνα θα βρεθεί νεκρή στην μπανιέρα, όπως και η μητέρα της το 2012, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Επτά χρόνια μετά την απώλεια της η Ρόμπιν Κρόφορντ, η φίλη της, μίλησε για το πόσο βαθιά ήταν η σχέση τους. Στα απομνημονεύματά της με τίτλο «Ένα τραγούδι για σένα: Η ζωή μου με τη Γουίτνεϊ Χιούστον», αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη φιλία της με την τραγουδίστρια. «Είχα φτάσει στο σημείο να νιώθω την ανάγκη να υπερασπιστώ τη φιλία μας. Και ένιωσα την ανάγκη να σταθώ και να μοιραστώ τη γυναίκα πίσω από το απίστευτο ταλέντο».

Οι δυο τους γνωρίστηκαν σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση το 1980 και τα βρήκαν αμέσως. «Θέλαμε να είμαστε μαζί», παραδέχτηκε η Κρόφορντ. «Και αυτό σήμαινε μόνο εμείς». Ωστόσο, μόλις η Χιούστον έβαλε σε ισχύ το συμβόλαιό της με τον μουσικό μάνατζερ Κλάιβ Ντέιβις, είπε στην Κρόφορντ ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει να είναι μαζί της. «Είπε ότι δεν πρέπει να είμαστε πια σωματικά μαζί, γιατί αυτό θα έκανε το ταξίδι μας ακόμα πιο δύσκολο. Είπε ότι αν ο κόσμος μάθαινε για εμάς, θα το χρησιμοποιούσαν αυτό εναντίον μας, και πίσω στη δεκαετία του ’80, έτσι συνέβαινε».

Θεωρήθηκε, επίσης, συχνά ότι δεν ήταν αρκετά μαύρη και γιουχαΐστηκε ακόμη και στα βραβεία Soul Train το 1989. Ο σαξοφωνίστας της, Κιρκ Βάλουμ, περιέγραψε αυτή την εμπειρία ως σπαρακτική για τη Χιούστον. «Ήταν ένα από αυτά τα κουτάκια που είχαν τσεκαριστεί, τελικά χάθηκε ήταν εξαιτίας αυτών των κουτακιών», είπε.

Η ομάδα της Χιούστον επικεντρώθηκε στη δημιουργία μιας εικόνας που θα την έκανε αγαπημένη των θαυμαστών της, μια εικόνα προσαρμοσμένη σε γούστα λευκών ακροατών. Τραγούδια που θύμιζαν υπερβολικά τις ρίζες της Γουίτνεϊ και τη μαύρη κουλτούρα αναθεωρήθηκαν στο στούντιο. Η ποπ σταρ προσπάθησε να σπάσει τα στερεότυπα και αγκάλιασε την ταυτότητά της με το «I’m Your Baby Tonight» ενώ συνεργάστηκε με αστέρες όπως ο Στίβι Γουόντερ. Ωστόσο, δημοσίως, δεν μπορούσε να είναι απόλυτα ειλικρινής σε θέματα που αφορούσαν τη φυλετική ταυτότητα. «Δεν είναι ωραίο συναίσθημα. Πρέπει να κάθεσαι εκεί και να σκέφτεσαι: «Με γιουχάρουν;». Πρέπει να είσαι εγκάρδια και να χαμογελάς σαν να είναι όλα εντάξει… Δεν είσαι αρκετά μαύρος γι’ αυτούς ή δεν είσαι αρκετά R&B».

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου