Connect with us

Hi, what are you looking for?

Radio

«Το θέατρο της Κυριακής στο τρίτο» – «Oι Βρικόλακες» του Ερρίκου Ίψεν

Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, στις 22:00

Ένα από τα εμβληματικότερα έργα της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας οι «Βρικόλακες» του Νορβηγού θεατρικού συγγραφέα Ερρίκου Ίψεν, είναι η επιλογή της εκπομπής «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» που μεταδίδεται από το Τρίτο Πρόγραμμα, την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, στις 22:00.

Το έργο γραμμένο το 1881, πραγματεύεται την κοινωνική υποκρισία, τα φαντάσματα και τους «Βρικόλακες» που συνοδεύουν την ανθρώπινη ύπαρξη αποτέλεσμα αυστηρών θεσμών και κανόνων που υποβάλλουν συμπεριφορές ξένες προς την ανθρώπινη ψυχή.

Η πρώτη γνωριμία του μεγάλου Νορβηγού συγγραφέα στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε με την παράσταση των Βρικολάκων που δόθηκε στην Αθήνα στο Θέατρο των Κωμωδιών τον Οκτώβριο του 1894 από τον θίασο του Ευτύχιου Βονασέρα σε μετάφραση Μιχάλη Δ. Γιαννουκάκη και σκηνοθεσία του ίδιου του θιασάρχη.

Τον Ιανουάριο του 1934 ο σκηνοθέτης Φώτος Πολίτης το ανεβάζει στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε μετάφραση Γιώργου Ν. Πολίτη, με την Κατίνα Παξινού στον ρόλο της κυρίας Άλβινγκ και τον Αλέξη Μινωτή στο ρόλο του Όσβαλντ.

Το 1958 ο Αλέξης Μινωτής επιχειρεί την πρώτη σκηνοθεσία του στο έργο του Ίψεν με τη μετάφραση του Γιώργου Ν. Πολίτη, στη σκηνή του Εθνικού, την οποία επαναλαμβάνει το 1960 και το 1965. Ανάμεσα στις δύο αυτές παραγωγές της κρατικής σκηνής της χώρας, ο θίασος επισκέπτεται τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου και ηχογραφεί την παράσταση.

Η πρώτη μετάδοση πραγματοποιήθηκε από την εκπομπή «Το Θέατρο της Κυριακής» τον Νοέμβριο του 1962.

Μετάφραση: Γιώργος Ν. Πολίτης
Μουσική επιμέλεια: Έλλη Σολομωνίδου
Ρύθμιση ήχου: Νίτσα Λουγγή
Επιμέλεια ήχων: Θανάσης Πολίτης
Ραδιοσκηνοθεσία: Aλέξης Μινωτής
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατίνα Παξινού (κυρία Άλβινγκ), Αλέξης Μινωτής (Όσβαλντ), Χριστόφορος Νέζερ (Έκστραντ), Ελένη Χατζηαργύρη (Ρεγγίνα), Θάνος Κωτσόπουλος (Πάστορας Μάντερς)

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη

Info
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, στις 22:00

Εκπομπή: «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο»

«Oι Βρικόλακες» του Ερρίκου Ίψεν

Live Streaming: https://www.ertecho.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma

«Oι Βρικόλακες» του Ερρίκου Ίψεν

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου