Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Η Όπερα «Manon Lescaut» του Giacomo Puccini στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων

Την όπερα “Manon Lescaut” του Giacomo Puccini θα παρουσιάσει σε αποκλειστικότητα σήμερα  Κυριακή 3 Μάιου στις 23.00 ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων. Η όπερα βασίζεται στο λογοτεχνικό αριστούργημα του Antoine François Prévost “Histoire du Chevalier des Grieux, et de Manon Lescaut”, που περικλείεται στον έβδομο τόμο των απομνη­μονευμάτων του και εκδόθηκε το 1731. Ο Puccini μετασχηματίζει δομικά την υπόθεση σε ένα λυρικό δράμα τεσσάρων πράξεων με την βοήθεια των Luigi Illica, Marco Praga, Giuseppe Gia­cosa, Giuseppe Adami και Giulio Ricordi, κατόπιν υποδείξεων του Ruggero Leoncavallo αλλά και μια συμπληρωματική πρόταση του Domenico Oliva. Η πρεμιέρα του έργου είχε πραγματο­ποιηθεί στο θέατρο Regio του Τορίνο το 1893.

 

 

 

 

Η Manon Lescaut είναι μια πανέμορφη και ατίθαση νέα στο Παρίσι αλλά βρίσκεται σε μια δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Οι κοινωνικές συνθήκες και τα ήθη της εποχής φαίνεται ότι θέλουν να προδιαγράψουν για αυτή μια αυστηρή και προγραμματισμένη ζωή. Η οικογένεια της δεν μπορεί να τη στηρίξει οικονομικά και σκοπεύει να την τάξει σε ένα μοναστήρι  Ο νεαρός φοιτητής φιλοσοφίας Des Grieux, ο οποίος προέρχεται από μια αριστοκρατική οικογένεια, την ερωτεύεται σφόδρα και προσπαθεί να την πείσει να μη γίνει μοναχή. Προκειμένου να ικανοποι­ήσει τα αχαλίνωτα πάθη της Manon και την ροπή της για μια πολυτελή ζωή, ο Des Grieux δεν διστάζει να δανεισθεί χρήματα από φίλους του και να χρεωθεί. Προοδευτικά εξουθενώνεται ψυ­χολογικά και σωματικά.

 

 

 

 

    Η Manon, όμως, επειδή έχει συνηθίσει να ζει πλουσιοπάροχα, συμβιβάζεται με την πρό­ταση του αδελφού της να παντρευτεί έναν πολύ μεγαλύτερο της σε ηλικία άνδρα, τον ευκατά­στατο εφοριακό Geronte και εγκαταλείπει προσωρινά τον Des Grieux. O Geronte της κάνει όλα τα χατίρια αλλά γρήγορα η Manon ξαναθυμάται τις γεμάτες πάθος στιγμές της με τον Des Grieux και αποφασίζει να ξανασμίξουν. O Geronte τους καταδίδει στην αστυνομία. Συλλαμβά­νονται και μετά από μια περιπετειώδη δίκη οι δύο νέοι εξορίζονται στη Νέα Ορλεάνη των Η.Π.Α. Όταν ο Des Grieux αποκαλύπτει στον τοπικό κυβερνήτη ότι δεν είναι παντρεμένοι αλλά προτίθενται να παντρευτούν, ο ανιψιός του κυβερνήτη διεκδικεί και αυτός τη Manon. Στην α­πελπισία του ο Des Grieux προκαλεί τον ανιψιό του κυβερνήτη σε μονομαχία και τον αφήνει αναίσθητο. Νομίζοντας ότι τον έχει σκοτώσει και φοβούμενος τα αντίποινα, διαφεύγει μαζί με τη Manon από την πόλη και περιπλανιέται στην άγρια Λουιζιάνα. Η Manon πεθαίνει από την εξάντληση. Το επόμενο πρωί, αφού ενταφιάσει την αγαπημένη του Manon, ο Des Grieux επι­στρέφει  στη Γαλλία για να γίνει κληρικός.

Η συγκεκριμένη παραγωγή πραγματοποιήθηκε στην όπερα του Chemnit, σε σκηνοθεσία Ansgar Weigner, σκηνικά του Dieter Richter, κοστούμια της Renate Schmitzer, υπό τη γενική μουσική διεύθυνση του Frank Beerman. Στους κεντρικούς ρόλους οι λυρικοί  ερμηνευτές Astrid Weber, Zurab Zurabishvili, Heiko Trinsinger, Konta Ransanen, Edward Randall, Tiina Penttinen.

Manon Lescaut του Giacomo Puccini

 Κυριακή 3/5 στις 23:00 στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου