Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Η Όπερα «Νόρμα» του Vincenzo Bellini στο Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων

Αυτή την Κυριακή 26 Απριλίου στις 23.00 ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλή­νων θα παρουσιάσει σε αποκλειστικότητα την όπερα “Νόρμα” του Vincenzo Bellini σε λιμπρέτο του Felice Romani, εμπνευσμένο από την  τραγωδία Norma, Ossia L’ Infanticidio του Γάλλου συγγραφέα Αλεξάντρ Σουμέ.

 

 

Η συγκεκριμένη αξιοπρόσεκτη παραγωγή πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο λυρικό θέατρο Liceu της Μπαρτσελόνα το 2008, σε σκηνοθεσία Francisco Negrin, σκηνικά του Anthony Baker και κοστούμια του Jonathan Morrell. Στη γενική μουσική διεύθυνση ο Gulliano Carella.
Στους κεντρικούς ρόλους, ως Νόρμα η Fiorenza Cedolins, ως Ρωμαίος ανθύπατος Pollione ο Vincenzo la Scola, ως Oroveso o Andrea Papi  και ως Adalgisa η Sonia Canassi.

 

 

Η “Norma” του Μπελίνι, που η παγκόσμια πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε το 1831 στη Σκάλα του Μιλάνου, είναι ένας ρόλος που η Maria Callas ερμήνευσε περισσότερο από κά­θε  άλλο στη μεταπολεμική ιστορία του λυρικού θεάτρου. Αποτελεί μια ασυνήθιστη μύηση για τον θεατή – ακροατή, αλλά ταυτόχρονα και μια λυτρωτική εμπειρία με την αναπάντε­χη αποκάλυψη των κρυφών διαστάσεων της ιστορίας  μέσα από το λυρικό τραγούδι, τη θεατρι­κότητα και ειδικότερα τη συνδυαστική τεχνική του Bel Canto όπου συμμετέχει όλη η δυναμική της σωματικής και φωνητικής έκφρασης.

 

 

Η όπερα μας μεταφέρει στη Γαλατία, κατά την περίοδο της ρωμαϊκής κατοχής, στο ιερό δάσος των Δρυιδών όπου εκεί έχουν συγκεντρωθεί Γαλάτες στρατιώτες και  Δρυίδες, υπό τον αρχηγό τους Οροβέζ, περιμένοντας να γίνει η καθιερωμένη τελετή πριν την επίθεση. Περιμέ­νουν την πρωθιέρεια Νόρμα, κόρη του Οροβέζο, η οποία μέλλει να δώσει το σύνθημα της επίθε­σης κατά των Ρωμαίων και να κάνει μια θυσία, ενώ, εντωμεταξύ, δίνει διαταγή να ετοιμασθεί η πυρά. Η Νόρμα αφιερωμένη στις πιο ιερές πρακτικές του λαού της είναι και μητέρα.

 

 

Ως προδομένη ερωμένη του Ρωμαίου ανθύπατου Πολιόνε, οι εσωτερικές ψυχικές της συ­γκρούσεις μεταξύ ιερού καθήκοντος και του ανέλπιδου έρωτά της, την οδηγούν σε μια αποκα­λυπτική  πράξη αυτοκάθαρσης, όταν μπροστά της οδηγείται δέσμιος ο ίδιος ο Πολιόνε, ο οποίος κατηγορείται ότι παραβίασε τα διαμερίσματα των παρθένων για να συναντήσει την νεαρή ιέρεια Ανταλτζίζα, βοηθό της Νόρμας. Αντί η Νόρμα να θυσιάσει  την Ανταλτζίζα  αποφασίζει να απο­καλύψει δημόσια τον έρωτά της προς τον Πολιόνε και να πέσει μαζί του στην πυρά της θυσίας.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου