Connect with us

Hi, what are you looking for?

Νέα

8 αναπάντεχες τροφές που καταπολεμούν το άγχος με φυσικό τρόπο

Ενώ οι περιστασιακές κρίσεις άγχους είναι δύσκολο να αποφευχθούν, το χρόνιο άγχος μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στη σωματική και συναισθηματική υγεία. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καταστάσεις όπως καρδιακές παθήσεις και κατάθλιψη.

Γλυκοπατάτες

Η κατανάλωση υδατανθράκων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά όπως οι γλυκοπατάτες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης της ορμόνης του άγχους. Αν και τα επίπεδα κορτιζόλης ρυθμίζονται αυστηρά, το χρόνιο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία της κορτιζόλης, η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, πόνο και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις. Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική επιλογή υδατανθράκων. Είναι επίσης γεμάτες με θρεπτικά συστατικά, σημαντικά για την διαχείριση του άγχους, όπως η βιταμίνη C και το κάλιο.

Αγκινάρες

Οι αγκινάρες είναι μια απίστευτα συμπυκνωμένη πηγή φυτικών ινών και ιδιαίτερα πλούσιες σε πρεβιοτικά, ένα είδος φυτικών ινών που τροφοδοτούν τα φιλικά βακτήρια στο έντερο. Τα πρεβιοτικά όπως οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS), τα οποία συγκεντρώνονται στις αγκινάρες, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων άγχους. Οι αγκινάρες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες C και K, τα οποία είναι απαραίτητα για μια υγιή διαχείριση του άγχους.

Αυγά

Τα αυγά αναφέρονται συχνά ως η πολυβιταμίνη της φύσης λόγω του εντυπωσιακού θρεπτικού τους προφίλ. Τα ολόκληρα αυγά είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά που σε βοηθούν να αντιμετωπίσεις το άγχος με φυσικό τρόπο. Eίναι ιδιαίτερα πλούσια σε χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε λίγα μόνο τρόφιμα. Η χολίνη έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να προστατεύει από το άγχος.

Οστρακοειδή

Τα οστρακοειδή, όπως τα μύδια και τα στρείδια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα όπως η ταυρίνη, η οποία τονώνει τη διάθεση. Η ταυρίνη και άλλα αμινοξέα, χρειάζονται για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη ρύθμιση του άγχους. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι η ταυρίνη μπορεί να έχει αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα. Τα οστρακοειδή είναι επίσης πλούσια με βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και σελήνιο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της διάθεσης.

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι ένα θρεπτικό βότανο, γεμάτο με αντιοξειδωτικά. Ενώσεις που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του στρες και του άγχους. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία είναι συχνά υψηλή σε άτομα με χρόνιο στρες. Ο μαϊντανός είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε καροτενοειδή, φλαβονοειδή και πτητικά έλαια, τα οποία έχουν όλα ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε ενώσεις θείου που βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων γλουταθειόνης. Αυτό το αντιοξειδωτικό είναι μέρος της πρώτης γραμμής άμυνας του σώματός σας ενάντια στο στρες.

Ταχίνι

Το ταχίνι είναι ένα πλούσιο άλειμμα φτιαγμένο από σουσάμι, το οποίο αποτελούν εξαιρετική πηγή του αμινοξέος L-τρυπτοφάνη. Η L-τρυπτοφάνη είναι πρόδρομος των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης και σεροτονίνης που ρυθμίζουν τη διάθεση. Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της διάθεσης και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους.

Ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα που καταπολεμούν το στρες, όπως μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Β, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγγάνιο και χαλκό. Αυτά τα νόστιμα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε L-τρυπτοφάνη, την οποία ο οργανισμός μας χρειάζεται για να παράγει νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τη διάθεση. Έρευνες έχουν δείξει ότι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες όπως τα ρεβίθια μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου και στη βελτίωση της πνευματικής απόδοσης.

 

Πηγή: ladylike.gr

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου