Connect with us

Hi, what are you looking for?

Νέα

8 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν θέλετε να χάσετε βάρος

Ένας τρόπος για να χάσετε βάρος είναι να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή. Γνωρίζοντας ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε και ποιες να τρώτε θα σας βοηθήσει να επιτύχετε το στόχο σας χωρίς στερήσεις.

Γενικά, όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι καλύτερο να μειώνετε ή να αποφεύγετε τροφές που είναι πλούσιες σε θερμίδες. Ωστόσο, ο αριθμός των θερμίδων σε ένα τρόφιμο δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Για παράδειγμα, οι τροφές χαμηλών θερμίδων που στερούνται όμως θρεπτικών συστατικών αυξάνει το αίσθημα της πείνας και μαζί την επιθυμία για σνακ.

Ροφήματα με ζάχαρη
Πολλά ποτά, όπως αναψυκτικά αλλά και χυμοί φρούτων, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα. Η κατανάλωση αυτών των ροφημάτων σας προσθέτει θερμίδες χωρίς να προσφέρει βιταμίνες και ενέργεια στον οργανισμό.

Έτοιμα φαγητά και σνακ
Τα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα και πολλά προπαρασκευασμένα επιδόρπια, είναι συχνά πολύ πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα, συμπεριλαμβανομένης της φρουκτόζης.
Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν φρουκτόζη ένιωσαν μεγαλύτερη πείνα και επιθυμία για φαγητό από εκείνους που έλαβαν γλυκόζη,

Τηγανητά
Τα τηγανητά τρόφιμα είναι γενικά πλούσια σε θερμίδες, αλάτι και ανθυγιεινά λιπαρά. Πολλά εστιατόρια μαγειρεύουν τις πατάτες τους σε φριτέζα για να τους δώσουν μια τραγανή υφή, αλλά αυτή η μέθοδος μαγειρέματος προσθέτει σημαντική ποσότητα λίπους και θερμίδων. Παρόλα αυτά, επειδή δεν έχουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, οι τηγανιτές πατάτες δεν βοηθούν ένα άτομο να αισθάνεται χορτάτο για πολύ ώρα.

Χάμπουργκερ
Τα χάμπουργκερ είναι συχνά πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες. Ο άπαχος, μοσχαρίσιος κιμάς μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής εάν τον μαγειρέψετε στο σπίτι χωρίς πρόσθετα λίπη ή λάδια. Ένα σπιτικό μπιφτέκι μπορεί να είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου και ορισμένων βιταμινών Β.

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα χάμπουργκερ και τα τηγανητά όταν τρώτε έξω.

Πιο υγιεινές εναλλακτικές είναι το ψητό κοτόπουλο, το ψάρι ή οι σαλάτες με ψητό κρέας.

Λευκά ζυμαρικά και ψωμί
Τα λευκά ζυμαρικά ή το ψωμί είναι συνήθως υψηλά σε θερμίδες και υδατάνθρακες, αλλά χαμηλά σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ποικιλίες ζυμαρικών και ψωμιού ολικής αλέσεως είναι σαφώς πιο υγιεινές επιλογές καθώς περιέχουν γενικά περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά από τις λευκές ποικιλίες, γεγονός που τις κάνει πιο χορταστικές και υγιεινές.

Λευκό ρύζι
Το λευκό ρύζι είναι πολύ χαμηλό σε λιπαρά αλλά περιέχει επίσης ελάχιστες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.Έχει επίσης υψηλό γλυκαιμικό δείκτη , πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το καστανό ρύζι ή η κινόα είναι υγιεινές εναλλακτικές και πλουσιότερες σε διαιτητικές ίνες.

Ενεργειακές μπάρες
Αν και οι ενεργειακές μπάρες είναι συχνά πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, μερικές φορές μπορεί να περιέχουν τόση ζάχαρη όσο οι καραμέλες.

Αποξηραμένα φρούτα
Τα φρέσκα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες και ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και είναι γενικά χαμηλά σε θερμίδες. Τα αποξηραμένα φρούτα, ωστόσο, μπορεί να είναι πιο πλούσια σε θερμίδες. Καθώς περιέχουν πολύ λιγότερο νερό, τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια συμπυκνωμένη πηγή φρουκτόζης. Ως αποτέλεσμα, περιέχουν περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη από τα φρέσκα φρούτα.

Ωστόσο, εξακολουθούν να περιέχουν φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, γεγονός που τα καθιστά καλύτερη επιλογή γλυκού σνακ από τα μπισκότα ή τις καραμέλες.

 

 

Πηγή: medicalnewstoday.com

 

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00