Connect with us

Hi, what are you looking for?

Νέα

Ποδήλατο: Όλα τα οφέλη του στη σωματική και ψυχική μας υγεία

Το ποδήλατο είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να παραμείνεις υγιής, σε φόρμα και σε επαφή με τον κόσμο γύρω σου. Είναι ένας υπέροχος τρόπος για να εξερευνήσεις γειτονιές στην πόλη, αλλά και μια ευχάριστη δραστηριότητα που μπορείς να μοιραστείς με φίλους και οικογένεια.

Η ποδηλασία για τον καθένα είναι κάτι διαφορετικό. Μπορεί να χρησιμοποιείς το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς, ως μια περιστασιακή δραστηριότητα ή ως μια έντονη φυσική δραστηριότητα.

Η ποδηλασία είναι μια αερόβια σωματική άσκηση χαμηλού αντίκτυπου, η οποία προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων. Επίσης ποικίλλει σε ένταση, επομένως είναι κατάλληλο για όλα τα επίπεδα. Το ποδήλατο είναι μια υπέροχη προπόνηση που σε κρατά ενεργό. Μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Παρακάτω θα βρεις μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους η ποδηλασία μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο φυσικής κατάστασης και την ευεξία σου.

Το ποδήλατο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
Η ποδηλασία, ειδικά σε υψηλή ένταση, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων λίπους στο σώμα, γεγονός που προάγει την υγιή διαχείριση βάρους.

Πρόσθετες μελέτες υποδεικνύουν ότι η συμπερίληψη της προπόνησης σπριντ και ενδυνάμωσης, με τακτική ποδηλασία μπορεί να αυξήσει προσωρινά τον μεταβολισμό και να χτίσει μύες, κάτι που επιτρέπει την καύση περισσότερων θερμίδων, ακόμη και όταν δεν κάνουμε τίποτα.

Το ποδήλατο δυναμώνει τα πόδια
Η ποδηλασία βελτιώνει τη συνολική λειτουργία στο κάτω μέρος του σώματος και ενισχύει τους μύες των ποδιών, χωρίς να καταπονεί υπερβολικά τις αρθρώσεις. Στοχεύει στους τετρακέφαλους, τους γλουτούς, τους μηριαίους και τις γάμπες.

Για να ενδυναμώσεις ακόμα περισσότερο τα πόδια σου και να βελτιώσεις την ποδηλατική σου απόδοση, δοκίμασε squats, πιέσεις ποδιών και lunges, μερικές φορές την εβδομάδα.

Η ποδηλασία είναι καλή για αρχάριους
Το ποδήλατο είναι αρκετά απλό. Εάν δυσκολεύεσαι με ένα τυπικό ποδήλατο, τα στατικά ποδήλατα είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση.

Εάν είσαι αρχάριος/α στη φυσική κατάσταση ή αναρρώνεις από τραυματισμό ή ασθένεια, μπορείς να κάνεις ποδήλατο με χαμηλή ένταση. Καθώς αποκτάς περισσότερη φόρμα, μπορείς να αυξήσεις την ένταση ή να συνεχίσεις να κάνεις ποδήλατο με χαλαρό ρυθμό.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και όσοι έχουν καθιστική ζωή, κερδίζουν σημαντικά οφέλη στην υγεία τους από το ποδήλατο, επομένως μπορεί να είναι μια εξαιρετική εισαγωγή για τους αρχάριους στην άσκηση.

Το ποδήλατο μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη
Οι επιδράσεις του ποδηλάτου για την ενίσχυση της υγείας μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, κάτι που μπορεί να ενισχύσει την καρδιαγγειακή υγεία και να μειώσει τις πιθανότητες για εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, ιδιαίτερα το στατικό ποδήλατο, έχει θετική επίδραση στη συνολική χοληστερόλη. Μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης, ενώ μειώνει τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Το ποδήλατο ενισχύει την ψυχική υγεία και τη δύναμη του εγκεφάλου
Το ποδήλατο μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα του στρες, της κατάθλιψης ή του άγχους. Η εστίαση στο δρόμο ή ο ρυθμός σου όταν κάνεις ποδήλατο, μπορεί να βοηθήσει να αναπτύξεις τη συγκέντρωση σου.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ποδηλασία σε εξωτερικό χώρο, βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία και την ευεξία σε ηλικιωμένους. Εάν νιώθεις ατονία ή έλλειψη συγκέντρωσης, ανέβα στο ποδήλατό σου για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Η άσκηση προάγει την απελευθέρωση ενδορφινών στο σώμα, η οποία βοηθά να αισθανόμαστε καλύτερα, ενώ παράλληλα μειώνονται τα επίπεδα άγχους. Όπως διαπίστωσε η παραπάνω μελέτη, η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους αυξάνει αυτά τα αποτελέσματα.

 

Πηγή: ladylike.gr

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00