Connect with us

Hi, what are you looking for?

Νέα

Hangover: Οι τροφές που νικάνε θριαμβευτικά τα συμπτώματά του

Έχει συμβεί σε όλους μας: Έχεις βγει για ένα «χαλαρό ποτό» και καταλήγεις στο σπίτι σου, ξημερώματα, με πολλά περισσότερα ποτά στο αίμα σου, απ’ ό,τι είχες υπολογίσει. Το επόμενο πρωί, το hangover σου χτυπά (με σφυρί) την πόρτα. Για να μην περάσεις όλη τη μέρα στο κρεβάτι, αγκαλιά με παυσίπονα, φρόντισε για ένα γεύμα με μερικές από τις παρακάτω τροφές.

Το hangover είναι η αντίδραση του σώματος στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Στα άβολα συμπτώματά του περιλαμβάνεται η κόπωση, η ναυτία, ο πονοκέφαλος, η ευαισθησία στο φως και η αφυδάτωση. Συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες. Αν και μπορεί ήδη να έχεις το προσωπικό σου τελετουργικό, όσον αφορά την αντιμετώπιση του hangover, πολλά τρόφιμα και ποτά μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του.

 

Φρούτα και λαχανικά κατά του hangover

Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυσικά σάκχαρα. Αυτές οι υγιεινές τροφές μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του hangover.

Μπανάνες

Το αλκοόλ εμποδίζει την παραγωγή μιας ορμόνης που βοηθά το σώμα συγκρατεί νερό, οδηγώντας σε αφυδάτωση και απώλεια ηλεκτρολυτών, όπως το κάλιο και το νάτριο. Οι μπανάνες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε κάλιο και μπορούν να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων του σώματος. Μία μέτρια μπανάνα, π.χ περιέχει το 9% της ημερήσιας Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ) για κάλιο

Αβοκάντο

Η κατανάλωση αβοκάντο μετά από μια νύχτα βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση των χαμηλών επιπέδων καλίου από την κατανάλωση αλκοόλ και την αφυδάτωση. Στην πραγματικότητα, ένα αβοκάντο (136 γραμμάρια) περιέχει το 15% της ΣΗΠ για κάλιο. Επιπλέον, το αβοκάντο περιέχει ενώσεις που προστατεύουν από ηπατικές βλάβες. Δεδομένου ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει το συκώτι, το αβοκάντο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για το hangover.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις το hangover πιο γρήγορα. Ένα φλιτζάνι (200 γραμμάρια) μαγειρεμένης γλυκοπατάτας έχει πάνω από 200% της ΣΗΠ για βιταμίνη Α, 13% για μαγνήσιο και 20% για κάλιο. Η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής που σχετίζεται με το hangover, ενώ το μαγνήσιο και το κάλιο χρειάζονται για να αντικαταστήσουν ό,τι χάνεται κατά την κατανάλωση αλκοόλ.

Τουρσιά

Τα τουρσιά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, έναν ηλεκτρολύτη που μειώνει η υπερβολική κατανάλωση. Η κατανάλωση τουρσιών, μπορεί να βοηθήσει να αυξήσεις τα επίπεδα νατρίου στο σώμα σου και να ξεπεράσεις το hangover.

Κρέας

Έρευνες δείχνουν ότι το αλκοόλ εμποδίζει το σώμα να απορροφήσει ορισμένα αμινοξέα. Στην πραγματικότητα, η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια αμινοξέων. Το κρέας και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, μπορεί να βοηθήσουν το σώμα, να αντιμετωπίσει καλύτερα το hangover.

Σολομός

Δεδομένου ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των ενώσεων που προκαλούν φλεγμονή, η κατανάλωση σολομού ή άλλων λιπαρών ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του hangover.

Αυγά

Τα αυγά είναι πλούσια σε κυστεΐνη, ένα αμινοξύ που χρησιμοποιεί το σώμα για να παράγει την αντιοξειδωτική γλουταθειόνη. Η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τα αποθέματα γλουταθειόνης του σώματος. Χωρίς αυτό, το σώμα,  δυσκολεύεται να διασπάσει τα τοξικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού του αλκοόλ. Η κατανάλωση αυγών πλούσιων σε κυστεΐνη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσεις τη γλουταθειόνη στο σώμα και να βελτιώσεις τα συμπτώματα του hangover.

Πλιγούρι βρώμης

Το πλιγούρι βρώμης περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, που παρέχουν αργή και σταθερή απελευθέρωση σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα του hangover.

Ξηροί καρποί

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει το μαγνήσιο στα κύτταρα του σώματος. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε μαγνήσιο, οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι μια ιδανική λύση στο hangover, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του.

Τι να πιεις αν έχεις hangover

Το να καταναλώσεις άφθονο νερό, είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις με το hangover. Όπως είπαμε το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει έντονη αφυδάτωση, οδηγώντας έτσι και σε πονοκέφαλο ή ημικρανία. Εναλλακτικά, μπορείς να δοκιμάσεις:

Xυμός ντομάτας

Έρευνες δείχνουν ότι οι ντομάτες περιέχουν ενώσεις που προστατεύουν από ηπατικές βλάβες, που μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση του hangover, καθώς βοηθά να απομακρυνθούν γρήγορα από το σώμα, οι τοξίνες του αλκοόλ.

Καφές

Τέλος, ο καφές μπορεί να είναι ευεργετικός για να νικήσεις το hangover. Ωστόσο, αν θέλετε να ενισχύσεις τα επίπεδα ενέργειά σου μετά από ένα hangover, φρόντισε να μην το παρακάνεις με την ποσότητα.

 

 

Πηγή: Ladylike.gr

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00