Connect with us

Hi, what are you looking for?

Νέα

Χυμός πορτοκάλι ή γάλα; Τι είναι καλύτερο για το πρωινό σου;

Το πρωινό, όπως ήδη μπορεί να ξέρεις, είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αυτή είναι η στιγμή που το σώμα μας χρησιμοποιεί πλήρως όποια τροφή καταναλώνουμε και μας δίνει την κατάλληλη ενέργεια για να ξεκινήσουμε την μέρα μας.

Το πρωινό επίσης ως γεύμα, διακόπτει την «νηστεία» που κάνουμε ενώ κοιμόμαστε, χαρίζοντας στα κύτταρα του οργανισμού τα καύσιμα που χρειάζονται για να επαναφορτιστούν. Εύκολα καταλαβαίνεις λοιπόν, ότι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πρωινό, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις μια γεμάτη υποχρεώσεις μέρα. Ένα δίλημμα που ίσως όλοι έχουμε αντιμετωπίσει όσον αφορά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, είναι: χυμός πορτοκάλι για βιταμίνη C ή γάλα για ασβέστιο; Παρακάτω εξετάζουμε τι έχει να πει σχετικά η επιστήμη.

Χυμός Πορτοκάλι:

Ο χυμός πορτοκαλιού, είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθά το σώμα μας να παραμείνει απαλλαγμένο από ασθένειες. Πλούσιος σε βιταμίνη C, ο χυμός πορτοκαλιού προστατεύει το σώμα από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις επιβλαβείς ακτίνες UV και τους επικίνδυνους περιβαλλοντικούς ρύπους, όπως ο μόλυβδος. Ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι κάθε μέρα, μπορεί επίσης να καλύψεις τις ανάγκες του οργανισμού για βιταμίνη C, για όλη τη μέρα.

Μειονεκτήματα

Ο χυμός πορτοκαλιού έρχεται συνήθως στο τραπέζι μας συσκευασμένος. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνει κρυφά σάκχαρα, δεν είναι φρεσκοστυμμένος. Από την άλλη όταν στύβουμε φρέσκα πορτοκάλια για να φτιάξουμε χυμό, συχνά το παρακάνουμε, απομακρύνοντας μια σημαντική ποσότητα θρεπτικών ουσιών. Επομένως, παρόλο που έχουμε ένα φρεσκοστυμμένο ποτήρι πορτοκαλάδας, είναι κυρίως νερό. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι ο χυμός πορτοκαλιού είναι κακός για το σμάλτο των δοντιών και μπορεί να το καταστρέψει μόνιμα.

Γάλα:

Η πιο αγνή μορφή ασβεστίου της φύσης είναι συσκευασμένη στο γάλα. Πολυάριθμες μελέτες, έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη που προσφέρει η κατανάλωση γάλακτος, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται όχι μόνο η υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου, αλλά και πρωτεϊνών, βιταμίνης Β 12, όπως και υγιεινών λιπαρών. Παραδοσιακά το γάλα θεωρείται ισότιμο, με ένα ολόκληρο γεύμα, λόγω των αμέτρητων πλεονεκτημάτων του, που προάγουν τη γενική μας υγεία.

Μειονεκτήματα:

Το γάλα περιέχει κορεσμένα λίπη που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακές παθήσεις και ακόμη και παχυσαρκία. Εκτός από αυτό, η έγχυση ορμονών στα πουλερικά για να πάρουν περισσότερο γάλα, είναι μια κοινή πρακτική τώρα και εισέρχεται έμμεσα και στην τροφική μας αλυσίδα. Ακόμα και αν είσαι σίγουρη για την ποιότητα του γάλακτος που καταναλώνεις, η υπερκατανάλωση γάλακτος, μπορεί μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει προβλήματα.

Χυμός πορτοκάλι VS γάλα

Σε αυτό το δίλημμα, το γάλα κερδίζει. Αυτό συμβαίνει αφού το γάλα είναι γεμάτο ασβέστιο και ως εκ τούτου δυναμώνει τα οστά και τα δόντια. Ο χυμός πορτοκαλιού, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών. Δεύτερον, το γάλα σε χορταίνει περισσότερο από ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, λόγω της ποσότητας της ικανοποιητικής πρωτεΐνης που περιέχει. Μια ισορροπημένη κατανάλωση πρωτεΐνης, μπορεί να σε βοηθήσει να τρως λιγότερο ανθυγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, το γάλα θα χαρίσει στα κύτταρα του οργανισμού σου, περισσότερη ενέργεια, μετά τον βραδινό σου ύπνο.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι ο χυμός πορτοκαλιού είναι κακή επιλογή, αρκεί να μην εξαρτάσαι αποκλειστικά από αυτόν. Το να πίνεις χυμό πορτοκαλιού με το που ξυπνάς και στη συνέχεις να τρως ένα υγιεινό πρωινό που περιλαμβάνει γάλα, μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις τα καλύτερα και από τις δύο επιλογές.

 

 

Πηγή: Ladylike.gr

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00