Connect with us

Hi, what are you looking for?

Νέα

Έρευνα: Αυτό είναι το σημείο του σώματός μας που αποκαλύπτει τη γήρανση και την κατάσταση της υγείας μας

Σύμφωνα με νέα έρευνα στο British Journal of Ophthalmology τα μάτια είναι το σημείο του σώματος που αποκαλύπτουν πόσο γρήγορα γερνάμε αλλά και πόσο κινδυνεύει η υγεία μας.

Το δίκτυο των μικρών αγγείων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο δείκτη για τη συνολική υγεία του κυκλοφοριακού συστήματος και του εγκεφάλου. Η κατάσταση των ματιών μπορεί να αποτελέσει ένδειξη και για τη συνολική υγεία του οργανισμού και οι ερευνητές φαίνεται πως βρήκαν τον τρόπο να το μάθουν, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Ophthalmology.

Έτσι λοιπόν, για να το ερευνήσουν διεξοδικότερα οι επιστήμονες αξιοποίησαν την τεχνολογία της βαθιάς μάθησης της τεχνητής νοημοσύνης (deep learning) για να δουν αν μπορεί να προβλεφθεί η ηλικία του αμφιβληστροειδούς ενός ανθρώπου μέσα από τη χρήση ειδικών ψηφιακών απεικονιστικών μηχανημάτων και φωτογραφικών μηχανών για να φωτογραφηθεί έτσι το οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού, ο βυθός, όπου βρίσκεται και ο αμφιβληστροειδής. Με αυτόν τον τρόπο εξέτασαν τη διαφορά ανάμεσα στην ηλικία του αμφιβληστροειδούς και την πραγματική βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν η παρατηρούμενη ηλικιακή διαφορά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 80.169 απεικονίσεις βυθού 46.969 ενηλίκων ηλικίας 40-69 ετών, όλες ειλημμένες από την Βρετανική Biobank. Από αυτούς 19.200 απεικονίσεις βυθού από 11.052 συμμετέχοντες χωρίς προηγούμενο ιατρικό ιστορικό κατά την αρχική εξέταση χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση και επικύρωση της μεθόδου deep learning για την πρόβλεψη της ηλικίας του αμφιβληστροειδούς. Οι υπόλοιποι 35.917 συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια 11 ετών.

Κατά το διάστημα αυτό, 1971 συμμετέχοντες πέθαναν: οι 321 από καρδιαγγειακή νόσο, οι 1018 από καρκίνο ενώ οι 532 από άλλες αιτίες συμπεριλαμβανομένης και της άνοιας.

Από τα αποτελέσματα και τις απεικονίσεις βυθού των συμμετεχόντων διαπιστώθηκαν τα ποσοστά όσων γερνούσαν γρήγορα (ο αμφιβληστροειδής τους έμοιαζε μεγαλύτερος σε ηλικία από την πραγματική τους ηλικία). Πιο γερασμένο αμφιβληστροειδή κατά τρία χρόνια συγκριτικά με την βιολογική τους ηλικία είχε το 51% των συμμετεχόντων, ενώ το 28% είχε κατά πέντε χρόνια «μεγαλύτερο» αμφιβληστροειδή συγκριτικά με την πραγματική τους ηλικία. Για το 4,5% η ηλικιακή διαφορά μεταξύ αμφιβληστροειδούς και πραγματικής ηλικίας ανερχόταν σε δέκα χρόνια!

Οι μεγάλες ηλικιακές διαφορές σχετίστηκαν με 49-67% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Μάλιστα κάθε ένας χρόνος «διαφοράς ηλικίας» σχετίστηκε με 2% αύξηση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 3% αύξηση του κινδύνου θανάτου από αιτίες σχετιζόμενες με την υπέρταση, το βάρος και τον τρόπο ζωής.

Καταλήγοντας οι ερευνητές τόνισαν πως «τα ευρήματα μας καθορίζουν πως η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και της πραγματικής ηλικίας αποτελεί ανεξάρτητο δείκτη αυξημένου κινδύνου θανάτου και κυρίως γήρανσης.

Ο αμφιβληστροειδής προσφέρει ένα μοναδικό παράθυρο αξιολόγησης όλων των παθολογικών διαδικασιών που αφορούν στις αγγειακές και νευρολογικές ασθένειες που σχετίζονται με την υψηλή θνητότητα. Με τα ευρήματα αυτά προσθέτουμε παραπάνω αξία στο ερώτημα αν ο αμφιβληστροειδής παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης» σημείωσαν οι ερευνητές.

Πηγή: OnTime24.gr

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00