Connect with us

Hi, what are you looking for?

Νέα

Γιατί ξυπνάς μέσα στη νύχτα και 5 τρόποι για να σε ξαναπάρει ο ύπνος

Πραγματικά, το να ξυπνάς μέσα στη μέση της νύχτας, ενώ είσαι πτώμα στην κούραση και να πασχίζεις να ξανακοιμηθείς, είναι μαρτύριο.

Κι εκεί που ήσουν χαλαρά και ονειρευόσουν ότι κολυμπούσες στην Καραϊβική, ξαφνικά το όνειρο χάνεται κι εσύ παλεύεις με τα σκεπάσματα. Κι όσο περισσότερο προσπαθείς να σε ξαναπάρει ο ύπνος, τόσο ξαγρυπνάς.

Κι ενώ για κάποιους είναι εύκολη υπόθεση να ξανακοιμηθούν -απλά γυρνούν πλευρό και ξαναβυθίζονται-, για κάποιους άλλους είναι δύσκολο.

Και ειδικά, αν έχεις να κάνεις κάτι σημαντικό να κάνεις την επόμενη μέρα ή αν είσαι ήδη πολύ κουρασμένος, τότε γίνεται ακόμα πιο δύσκολο κι εκνευριστικό.

Σύμφωνα με το Sleep school, έναν οργανισμό που απαρτίζεται από μια ομάδα ειδικών, που ασχολούνται με τον ύπνο και θεραπεύουν χρόνια προβλήματα και αϋπνίες, είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Πιο συγκεκριμένα, ο ύπνος χωρίζεται σε τρία στάδια (τον ελαφρύ ύπνο, τον βαθύ και τον REM). Τα στάδια αυτά επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ανάμεσα λοιπόν, σε αυτά τα στάδια ο οργανισμός σου κατά κάποιο τρόπο ενεργοποιείται, για να τσεκάρει αν όλα λειτουργούν σωστά και για να σε διαφυλάξει από τυχόν κινδύνους. Κάποια λοιπόν, από αυτές τις φορές ξυπνάς.

Ωστόσο, αυτό είναι τυχαίο. Αν όμως, το να ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας γίνεται κατ΄ εξακολούθηση, τότε εκεί υπάρχει πρόβλημα. Και τότε σίγουρα, θα πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικούς για τις αϋπνίες.

Επίσης, βασική αιτία του να ξυπνάς στη μέση της νύχτας είναι το στρες. Όταν πέφτεις για ύπνο και είσαι αγχωμένος, αυτό θα εκτονωθεί κάπως. Σκέψου ακόμη, να προσπαθείς να κοιμηθείς, σκεπτόμενος τις υποχρεώσεις, που σε περιμένουν το πρωί ή κάνοντας νοητά λογαριασμούς. Λογικά λοιπόν, είναι αδύνατον να ξανακοιμηθείς.

Και φυσικά το να προσπαθείς σκληρά να σε πάρει ο ύπνος, φέρνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

 

Τι να κάνεις

#1 Σήκω από το κρεβάτι σου

Ναι, ναι σήκω και πήγαινε ξάπλωσε λίγο στον καναπέ ή πήγαινε στην κουζίνα και πιες λίγο νερό.

Αν νιώθεις ξεκούραστ@, τότε μην προσπαθήσεις να ξανακοιμηθείς. Δεν θα σε βάλει τιμωρία κανείς.

#2 Ασχολήσου με κάτι

Πραγματικά σταμάτα να σκέφτεσαι ότι πρέπει να κοιμηθείς. Δεν θα καταφέρεις να βγάλεις τίποτα, εκτός αν καταφέρεις να υπνωτίσεις τον εαυτό σου.

Διάβασε το βιβλίο σου, μια εφημερίδα ή εν ανάγκη άνοιξε την τηλεόραση. Μην βάλεις όμως, καμία ταινία ή σειρά με δράση, γιατί είναι σίγουρο ότι θα ξαγρυπνήσεις και το πρωί θα είσαι σαν λιωμένο ροδάκινο. Μια καλή ιδέα είναι τα ντοκιμαντέρ με ζώα ή με τοπία.

#3 Μην ανοίξεις κινητό

Ότι και να κάνεις μην ανοίξεις το κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή.

Οι ηλεκτρονικές συσκευές διεγείρουν τον εγκέφαλο και τότε θα ξυπνήσεις για τα καλά. Η μόνη χρήση τους θα μπορούσε να είναι περιορισμένη σε ειδικές εφαρμογές,που βοηθούν να σε πάρει ο ύπνος.

#4 Κάνε διαλογισμό

Αν είσαι γιόγκι ή γενικά έχεις κάποια βασική εκπαίδευση, τότε διαλογίσου.

Εσύ ξέρεις τον τρόπο καλύτερα από εμάς, οπότε απλά κάνε αυτό, που ξέρεις καλύτερα.

#5 Αφέσου

Αν δεν πετύχει τίποτα από τα παραπάνω, τότε απλά δέξου ότι δεν θα κοιμηθείς και απλά χουζούρεψε.

Βρες μια στάση σώματος, που σε ξεκουράζει, χώσου στα μαξιλάρια σου και μην σκέφτεσαι τίποτα.

 

Πηγή: savoirville

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου