Γιατί δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τις συμβουλές που δίνουμε

Συμβουλές

Είστε ο άνθρωπος που φίλοι και συγγενείς έρχονται σε εσάς για να συζητήσουν ένα πρόβλημα ή κάτι που τους απασχολεί; Είστε ο πρώτος άνθρωπος από τον οποίο ζητάνε συμβουλές;

Ίσως τότε γνωρίζετε ότι αν και χαίρεστε να βοηθάτε και να δίνετε συμβουλές εντούτοις δυσκολεύεστε να τις εφαρμόσετε στην δική σας ζωή. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Η απάντηση «κρύβεται» στο γεγονός ότι την στιγμή που δίνετε μια συμβουλή δεν βιώνετε τα συναισθήματα του άλλου ατόμου, γεγονός που σας επιτρέπει να βλέπετε την κατάσταση πιο καθαρά από ό, τι θα κάνατε αν βιώνατε αυτήν την συναισθηματικά φορτισμένη περίσταση, εξηγεί η δρ. Aimee Daramus, κλινική ψυχολόγος.

«Το να ξέρετε ότι πρέπει να βγάλετε από την ζωής σας κάποιον τοξικό άνθρωπο είναι εύκολο. Είναι όμως, πολύ διαφορετικό από το να αντιμετωπίζεις όλα τα περίπλοκα συναισθήματα, την απώλεια και τις συνέπειες του τερματισμού μιας σχέσης» επισημαίνει.

Ασυνείδητα συναισθηματικά ζητήματα μπορούν επίσης να μας εμποδίσουν να ακούσουμε τις δικές συμβουλές. «Η αδυναμία μας να ακολουθήσουμε τις συμβουλές που συχνά προσφέρουμε ελεύθερα σε άλλους είναι το αποτέλεσμα διαφόρων υποκείμενων θεμάτων όπως ο φόβος, η προσωπική μεροληψία και οι αμυντικοί μηχανισμοί»,αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ. Carla Marie Manly, κλινική ψυχολόγος.

«Σε πολλές περιπτώσεις, δίνουμε τις ίδιες συμβουλές σε άλλους που επιθυμούμε κρυφά να ακολουθήσουμε».

Το μυστικό για να γίνετε καλύτεροι και να ακούτε τις συμβουλές σας είναι να ακούσετε με προσοχή όλα όσα προσπαθεί να σας πει το σώμα και το μυαλό σας. Ψάξτε μέσα σας και βρείτε τους φόβους που σας κρατούν πίσω από την υλοποίηση των πολύτιμων και χρήσιμων συμβουλών σας.

Πηγή: OnTime24.gr