Connect with us

Hi, what are you looking for?

slider

Συνδρομητική TV: Σφίγγει ο κλοιός για τους «πειρατές»

Watching TV

Σφίγγει ο κλοιός για τα φαινόμενα πειρατικής/παράνομης αναμετάδοσης περιεχόμενου της συνδρομητικής τηλεόρασης. Οι νόμιμες πλατφόρμες (Cosmote TV, Nova ) έχουν βγεί μπροστά προχωρώντας σε συγκεκριμένες καταγγελίες και Επιτροπή για τη Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ) έχει ξεκινήσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα.

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα ΕΔΠΠΙ, που συστήθηκε με τον ν. 4481/2017 και ως στόχο έχει να διευκολύνει την εξωδικαστική αντιμετώπιση περιπτώσεων διαδικτυακής προσβολής δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή/και συγγενικών δικαιωμάτων, εξέδωσε αποφάσεις με τις οποίες όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου που είναι καταχωρημένοι στο Μητρώο Παρόχων Δικτύων και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) υποχρεούνται να διακόψουν άμεσα την πρόσβαση σε 62 ονόματα χώρου (domain names) που λειτουργούν πειρατικά.

Όπως αναφέρεται στις σχετικές αποφάσεις, οι νόμιμες πλατφόρμες σημειώνουν σημαντικές απώλειες εσόδων εξαιτίας της διόγκωσης των εν λόγω παράνομων δραστηριοτήτων. Βάσει μελέτης που ετέθη υπόψη της τον περασμένο Ιούλιο, οι χρήστες που έχουν αποκτήσει παράνομη πρόσβαση στις προστατευόμενες συνδρομητικές υπηρεσίες υπερβαίνουν τους 400.000. Με δεδομένο ότι η μηνιαία συνδρομή για τη θέαση του πλήρους πακέτου (Full Pack) από ιδιώτες συνδρομητές ανέρχεται περίπου στα 44,90 ευρώ, προκύπτει το ποσό των 215,5 εκατ. ευρώ ετησίως όσον αφορά τις απώλειες των συνδρομητικών , ενώ η απώλεια του Δημοσίου από τον ΦΠΑ εκτιμάται σε περίπου 51,7 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνδρομητικές πλατφόρμες προσκόμισαν στην ΕΔΠΠΙ δειγματοληπτικά φωτογραφικές απεικονίσεις και μαγνητοσκόπηση (video) της λειτουργίας των παράνομων portals, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες αυτά αναμετέδωσαν χωρίς άδεια αγώνες ταυτόχρονα με τη διενέργειά τους.

Η παραβίαση πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο και απευθείας θέαση (video streaming), μέσω ειδικών συσκευών – αποκωδικοποιητών (π.χ. android boxes), τις οποίες προμηθεύουν έναντι χρηματικού ανταλλάγματος στους ενδιαφερομένους χρήστες -πελάτες τους, οι ιδιοκτήτες- διαχειριστές των παράνομων διαδικτυακών πυλών, συνήθως μέσω ενδιάμεσων μεταπωλητών. Οι συσκευές αυτές παρέχονται με προεγκατεστημένο λογισμικό και ειδική διαμόρφωση ώστε, συνδεόμενες σε οποιαδήποτε τηλεοπτική συσκευή, να δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη τους να παρακολουθεί παράνομα περιεχόμενο της νόμιμης συνδρομητικής.

 

Πειρατεία και σε άλλου είδους περιεχόμενο

Σημειώνεται πως τον περασμένο Μάιο, και ο ΟΣΔΕΛ, έχοντας εντοπίσει ιστότοπους με πειρατικό περιεχόμενο, υπέβαλε αίτημα προς την Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) του ΟΠΙ ζητώντας τη διακοπή της πρόσβασης.

Με πρόσφατες αποφάσεις της (24/2021, 26/2021) η εν λόγω Επιτροπή έκανε δεκτό το αίτημα του ΟΣΔΕΛ και διέταξε τους παρόχους να προχωρήσουν στη διακοπή της πρόσβασης σε ιστότοπους που διακινούσαν παράνομα προστατευόμενο περιεχόμενο όπως εκπαιδευτικά κι επιστημονικά βιβλία και άρθρα καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία κάθε είδους, μεταξύ αυτών και πολλά βιβλία λογοτεχνίας.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου