Το «Akis’ Food Tour», η πιο νόστιμη ταξιδιωτική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, το υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη, συνεχίζεται στο Ζάγκρεμπ, το Σάββατο 10 Μαΐου.
Το ταξίδι του Άκη στο Ζάγκρεμπ είναι αποκαλυπτικό: ο σεφ δοκιμάζει πρωτόγνωρες γεύσεις, συναντά χαμογελαστούς ανθρώπους με σπινθιροβόλα μάτια και ζεστή, φιλόξενη καρδιά, και ανακαλύπτει μια πόλη καταπράσινη, που του θυμίζει την αγαπημένη του Θεσσαλονίκη.
Στάση πρώτη μετά την προσγείωση: το SALO Bakery, όπου δοκιμάζει ένα από τα πιο αξέχαστα brunch της ζωής του, έναν θησαυρό από παραδοσιακές αλμυρές και γλυκές απολαύσεις, φτιαγμένες από τοπικά, βιολογικά υλικά. Oι τοίχοι του SALO είναι διακοσμημένοι με φωτογραφίες από τις αγελάδες που έχουν δώσει το γαλατάκι τους για το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος και τα τυριά των πιάτων, με βάζα που περιέχουν λαχανικά τουρσί, σακιά με αλεύρι. Ο Άκης δοκιμάζει λιχουδιές με παραδοσιακά στοιχεία αλλά πρωτοποριακές παρασκευές και εισάγεται στον κόσμο και τη φιλοσοφία της σύγχρονης γαστρονομικής σκηνής της πόλης.
Δεύτερη στάση, η αγορά Dolac. Όλοι ξέρουμε το πάθος του Άκη για τις λαϊκές αγορές και τις πηγές τοπικών γαστρονομικών θησαυρών. Κάνει τη βόλτα του και δοκιμάζει ζουμερά μηλαράκια, αγνό μέλι και καπνιστά τυριά, μέχρι που το αυτί του ακούει ελληνικά. Τα οποία όμως δεν τα μιλούν Έλληνες, αλλά μια παρέα νεαροί Κροάτες! Τι έχει συμβεί εδώ; Ο Mateo, αρχηγός της παρέας εξηγεί ότι όλοι τους είναι φοιτητές Φιλολογίας και μαθαίνουν αρχαία αλλά και νέα ελληνικά, τα οποία δε χάνουν ευκαιρία να εξασκούν. Ο Ματέο δίνει στον Άκη ένα hint: για να βρει το καλύτερο ελαιόλαδο πρέπει να πάει στην Ίστρια. Και προσφέρεται να γίνει ξεναγός του μέχρι εκεί και να του δείξει τον πιο γαστρονομικό προορισμό της Κροατίας, που τυχαίνει να είναι και ο τόπος καταγωγής του.
Blind taste σοκολάτας
Η πρώτη ημέρα γαστρονομικών ανακαλύψεων συνεχίζεται με τη σοκολατοποιΐα Taman του Stiv Kahlina, ο οποίος αφού εργάστηκε για χρόνια ως designer σε εστιατόρια, βρήκε το πάθος του στον ρόλο του σοκολατοποιού. Διευθύνει το Taman μαζί με τη σύντροφό του Sanja Vladović, πιστοποιημένη γευσιγνώστη σοκολάτας επιπέδου ΙΙ του Διεθνούς Ινστιτούτου Δοκιμών Σοκολάτας και Κακάο. Η γευστική τελειομανία του διδύμου λάμπει με την καλύτερη έννοια, και ο Άκης τους συναντά για να παίξουν ένα παιχνίδι blind taste και να μάθει την ιστορία τους.
Γεμάτος ενέργεια από την «καλύτερη σοκολάτα που δοκίμασε στη ζωή του» ο Άκης συναντά την κυρία Κλειώ, Κύπρια που ήρθε στο Ζάγκρεμπ για σπουδές και τελικά βρήκε τον έρωτα της ζωής της. Η κυρία Κλειώ ξεναγεί τον Άκη στην παλιά πόλη του Ζάγκρεμπ και μοιράζεται μαζί του την ιστορία της. Πριν αποχαιρετιστούν τον προσκαλεί στο σπίτι της, καθώς η καλή της φίλη, Βάσω -άλλη μια «ερωτική μετανάστης» από την Ήπειρο- θέλει να τον γνωρίσει για να μαγειρέψουν μαζί, αναμειγνύοντας κυπριακές, ηπειρώτικες και κροατικές γεύσεις. Θα δεχτεί άραγε την πρόσκληση;
Μετά από την βόλτα, ώρα για το επόμενο γεύμα. Ο Άκης θέλει να εντρυφήσει στην κροατική κουζίνα και το Stari Fijaker είναι μια από τις καλύτερες επιλογές στο κέντρο του Ζάγκρεμπ. Αυτό το γοητευτικό εστιατόριο, γνωστό για τα αυθεντικά τοπικά πιάτα του, προσφέρει μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα που μοιάζει με το σπίτι του.
Ο Άκης μοιράζεται τη γευστική βουτιά στην κροάτικη παραδοσιακή κουζίνα με δύο Κροάτισσες που μιλούν και διδάσκουν την ελληνική γλώσσα, καθώς και με μια Ελληνίδα φίλη τους. Η Petra και η Jelena τον εισάγουν σε παραδοσιακά κροατικά πιάτα, εξηγώντας την προέλευσή τους, τα τοπικά συστατικά και την πολιτιστική τους σημασία. Καθώς απολαμβάνουν το γεύμα τους, αρχίζουν μια συζήτηση για την ελληνική κοινότητα στο Ζάγκρεμπ, το ενδιαφέρον των Κροατών για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ακόμα και για τις αγαπημένες τους ελληνικές γεύσεις.
Η ημέρα κλείνει με μια βόλτα στην… άλλη άκρη του κόσμου: ο Άκης ξετρυπώνει την πιο αναπάντεχη γωνιά street food και δοκιμάζει γεύσεις Βενεζουέλας. Το Arepera Maracay γεννήθηκε από την αγάπη- την αγάπη ανάμεσα στη Sanja και τον σύντροφό της- που από τη Βενεζουέλα βρέθηκε στην Κροατία, με όχημα τη μουσική του. Πλέον το ζευγάρι έχει κερδίσει μια θέση στην καρδιά των κατοίκων του Ζάγκρεμπ, χαρίζοντας στη street food σκηνή της πόλης ένα πραγματικό διαμάντι.
Το Φεστιβάλ των Φώτων
Την επόμενη μέρα, ο Άκης και ο Ματέο ταξιδεύουν στην Ίστρια. Η πρώτη τους στάση θα είναι το Ipsa Olive and Truffles. Συναντούν τον Ιβάν, ο οποίος τους μυεί στο γύρω δάσος μέσα από μια μικρή περιπέτεια αναζήτησης τρούφας, μαζί με την αχώριστη τετράποδη σύντροφό του. Οι τρεις τους επιστρέφουν στον φιλόξενο χώρο του ελαιοτριβείου της Ipsa, που περικυκλωμένος από ελαιώνες και ελαιοτριβεία γίνεται το ιδανικό σκηνικό δοκιμής ελαιόλαδου. Για να ανταποδώσει την περιποίηση, ο Άκης αποφασίζει να μαγειρέψει γι’ αυτούς μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή, χρησιμοποιώντας τα προϊόντα λαδιού και τις τρούφες που μάζεψαν.
Η Ίστρια δε φημίζεται μόνο για το λάδι, αλλά και για το κρασί της. Ο Άκης συνεχίζει την επίσκεψή του στην Ίστρια, με την επόμενη στάση του στους αμπελώνες της οικογένειας Rossi. Φτάνει στο οινοποιείο και συναντά τον Philip, τον μικρότερο από τα τρία αδέλφια που συνεχίζουν μια παράδοση αιώνων. Ο Philip προσφέρεται να τον ξεναγήσει στον καρπό της κροάτικης γης αλλά και των κόπων τους, μέσα από μια γευσιγνωσία κρασιού. Τον οδηγεί και στο κελάρι, παρέχοντας πληροφορίες για τη διαδικασία οινοποίησης, ενώ μοιράζεται μαζί του και την ιστορία της οικογένειάς του.
Το Ζάγκρεμπ υποδέχεται τον Άκη ντυμένο την πιο εντυπωσιακή του νυχτερινή φορεσιά: το Φεστιβάλ των Φώτων είναι μια μεγάλη γιορτή που χαρίζει στους δρόμους και τα κτίρια όψη παραμυθένια.
Τραμπολίνο και coctails με ελαιόλαδο και κόκκινο κρασί
Η τελευταία ημέρα στην Κροατία ξεκινά για τον Άκη με μια διαφορετική γυμναστική: μια επίσκεψη στο διάσημο Amazinga. Το θεματικό πάρκο που έχει κερδίσει μικρούς και μεγάλους, έχει το μεγαλύτερο indoor δωμάτιο με τραμπολίνα στην Ευρώπη και αποτελεί την απόλυτη πρόκληση για όσους αγαπούν να αψηφούν τη βαρύτητα και να ξαναβρίσκουν τον παιδικό τους εαυτό. Θα τα βγάλει πέρα ο Άκης με τις προκλήσεις;
Στη συνέχεια, ο Άκης επισκέπτεται την κουζίνα του NAV και μαγειρεύει μαζί με τον σεφ Tvrtko Sahota. Για τον Tvrtko, μαγειρική σημαίνει ελευθερία. Σημαίνει ότι τα φρέσκα, εποχιακά υλικά υπαγορεύουν τι κάνει στην κουζίνα του – χωρίς συμβιβασμούς. Ο σεφ θεωρείται πρωτοπόρος, αφήνοντας τα υλικά να καθορίζουν το μενού και όχι το αντίθετο. Το πιάτο που φτιάχνουν με τον Άκη μας ταξιδεύει στον νότο της Κορατίας. Άγριο λαβράκι, λεμόνι ζύμωσης 7 ετών από το νησί Vis, σκόρδο και ελαιόλαδο από το νησί Korcula και μια απρόμενη καταληκτική τελετουργία στο σερβίρισμα δίνουν μια γεύση που συγκεντρώνει όλη την χώρα, σε ένα πιάτο.
Προτελευταία στάση για αυτό το ταξίδι, τo εστιατόριο Bekal. Ο σεφ Marko Turković αξιοποιεί τα πρωταρχικά στοιχεία της φλόγας, της θερμότητας, της στάχτης και του καπνού. Τα πάντα μαγειρεύονται στη φωτιά. Ο Marko προσφέρει στον Άκη τη δική του εκδοχή του «mazalice», ενός πιάτου που φτιάχνεται με καραμελωμένο καϊμάκι, δαμάσκηνα και παλαιωμένη πάπια.
Το ταξίδι στο Ζάγκρεμπ κλείνει με την ιδανικότερη πρόποση. Ο Luka Zulievic άλλαξε τη ζωή του με στόχο να δημιουργήσει ένα καλό τζιν – έκανε μάλιστα πρακτική άσκηση στην Ιαπωνία για να μάθει από τους καλύτερους. Το RUKE Distillery είναι το αποτέλεσμα του ταξιδιού αυτού και χαρίζει στον Άκη την τέλεια πρώτη ύλη για να δοκιμάσει coctails εμπνευσμένα από τα υλικά που ανακάλυψε στην Ίστρια: ελαιόλαδο και εξαιρετικό κόκκινο κρασί.
Το Ζάγκρεμπ δεν σε εντυπωσιάζει με φανφάρες — σε κερδίζει σιγά, με συνέπεια και αλήθεια. Σε καλεί να χαλαρώσεις, να ακούσεις, να γευτείς. Και τελικά, να θυμηθείς τι έχει σημασία. Συντονιστείτε το Σάββατο 10 Μαΐου στις 21:00 στον Alpha και απολαύστε ένα ακόμα επεισόδιο γεμάτο γεύση, γεμάτο από όλα όσα κάνουν την πόλη αυτή, μοναδική!
