Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τηλεόραση

Mega Stories: To Nαυάγιο της Φαλκονέρας, οι πρωταγωνιστές και η μυθοπλασία

Την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου στις 00:10, το «MEGA Stories» ανασυνθέτει την ιστορία του ελληνικού «Τιτανικού».

Στις 7 Δεκεμβρίου του 1966 το πλοίο «Ηράκλειον» απέπλευσε από το λιμάνι της Σούδας με μισή ώρα καθυστέρηση. Αυτό όμως δεν ήταν πρόβλημα για το θηριώδες, για την εποχή του, επιβατηγό που είχε τη φήμη του πιο γρήγορου πλοίου στη γραμμή που συνέδεε τον Πειραιά με την Κρήτη. Πέντε ώρες μετά τον απόπλου του, τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου, βυθιζόταν στα ανοιχτά τής νήσου Φαλκονέρας, καταδικάζοντας στο θάνατο 266 από τους επιβάτες του.

Την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου στις 00:10, το «MEGA Stories» ανασυνθέτει την ιστορία του ελληνικού «Τιτανικού», όπως έμεινε στην ιστορία το πολύνεκρο ναυάγιο, μέσα από τις αφηγήσεις τριών από τους μόλις 47 επιζώντες. Η Δώρα Αναγνωστοπούλου ταξίδεψε στην Κρήτη για να ακούσει τις βιωματικές ιστορίες του Ηλία Κουκουνάκη και του Κωνσταντίνου Μπιρικάκη, δύο ανθρώπων που πάλεψαν για ώρες με τη θάλασσα προσπαθώντας να κερδίσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, αλλά και της Μαρίκας Μανουσουδάκη, χήρας ενός από τους ναυαγούς ο οποίος έζησε για δεκαετίες στη βαριά σκιά του μετατραυματικού στρες.

Για τις δραματικές ώρες που ακολούθησαν του ναυαγίου, το οποίο άλλαξε για πάντα την ελληνική ακτοπλοΐα, αλλά και για την ανευθυνότητα, την ολιγωρία και την καθυστέρηση αντίδρασης των Αρχών της εποχής μιλούν ακόμα ο Νίκος Χαρολίδης, ναύτης τότε του αρματαγωγού «Σύρος» που προσέτρεξε για βοήθεια εννέα ώρες μετά τη βύθιση του «Ηράκλειον» και ο δημοσιογράφος, Βασίλης Καββαθάς, ή αλλιώς ο άνθρωπος που έμελλε να λάβει το τελευταίο σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το μοιραίο πλοίο.

Το αποτύπωμα του πολύνεκρου ναυαγίου συνεχίζει να βαραίνει την Κρήτη μισό και πλέον αιώνα μετά αλλά και να τροφοδοτεί με την τραγική κατάληξη και τις ιστορίες των νεκρών του τη σύγχρονη μυθοπλασία. Η Δώρα Αναγνωστοπούλου συναντά τον συγγραφέα Σπύρο Πετρουλάκη και μιλούν για το ερέθισμα που του έδωσε το «Ηράκλειον» προκειμένου να δημιουργήσει το best seller μυθιστόρημα «Το Ναυάγιο». Παράλληλα, οι πρωταγωνιστές της τηλεοπτικής μεταφοράς του στο MEGA, Γιάννης Στάνκογλου, Λεωνίδας Κακούρης, Γιώργος Χρυσοστόμου, Αναστασία Παντούση, Έκτορας Λιάτσος και Ελίζα Σκολίδη μας εξηγούν πώς είναι να ενσαρκώνεις χαρακτήρες της διπλανής πόρτας που εν μία νυκτί έγιναν άθελά τους ήρωες.

Παρουσίαση-Αρχισυνταξία: Δώρα Αναγνωστοπούλου

Σκηνοθεσία: Κωνσταντής Φραγκόπουλος

Υπεύθυνη Έρευνας και Ρεπορτάζ: Ηλιάνα Δανέζη

Έρευνα: Κώστας Μπουρούσης

Οργάνωση παραγωγής: Αλεξάνδρα Μπότη

Κινηματογράφηση: Νo Names Filming team

Μοντάζ: Αλέξανδρος Αλευράς, Αφροδίτη Ταυρή

Ενδυματολόγος: Ηρώ Τσούρτου

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου