Ο 21ος αιώνας θα μπολιάσει την ομογένεια της Αμερικής με μια νέα φουρνιά Ελλήνων, με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους προηγούμενους. Στην πλειονότητά τους είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και επιλέγουν την Αμερική για λόγους εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς, πάντως όχι πάντα οικονομικούς. Γιατροί, μηχανικοί, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες ενδυναμώνουν τον ελληνισμό της Διασποράς ενισχύοντας, τις περισσότερες φορές με δική τους πρωτοβουλία, τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής.
Στην Αστόρια, η Μάγια Τσόκλη συναντά τον ακαδημαϊκό και ποιητή Νικόλα Αλεξίου, εμπνευστή του Hellenic American Project, που φιλοδοξεί, για πρώτη φορά, να καταγράψει τις μνήμες του ομογενειακού Ελληνισμού. Στο Σόχο, επισκέπτεται το στούντιο της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη, η οποία από το 1998 ζει ένα μέρος της ζωής της στη Νέα Υόρκη. Στη σημαντική γκαλερί του David Swirner στο Τσέλσι, γνωρίζει την curator και ιστορικό Τέχνης Σωζήτα Γκουντούνα, η οποία βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία Greece in USA, με σκοπό την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού και την προώθησή του στις ΗΠΑ.
Επόμενη στάση θα είναι το New Haven και το Πανεπιστήμιο του Yale, όπου την περιμένουν τρεις καθηγητές του διάσημου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Ο Γιώργος Συρίμης, διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, ο Τάσος Κυριακίδης, καθηγητής Δημόσιας Υγείας, και ο Βασίλης Βασιλείου, καθηγητής Επιδημιολογίας και διευθυντής του Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας. Οι δύο τελευταίοι έχουν ενώσει της δυνάμεις τους προκειμένου να αναδείξουν την αξία της μεσογειακής διατροφής και τα πολλαπλά οφέλη του ελαιόλαδου.
Το ταξίδι τελειώνει θαλασσινά, στην παραθαλάσσια πόλη του Cape Cod, όπου ο πιο γνωστός επαγγελματίας του αλιευτικού τουρισμού της περιοχής είναι ο Jimmy the Greek, ο Κρητικός Δημήτριος Κουταλάκης, γνωστός και ως ο «γητευτής των ιχθύων»!
«Στους δρόμους των Ελλήνων»
Μέσα από τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ, η ομάδα τού «Ταξιδεύοντας», η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη και ο σκηνοθέτης Χρόνης Πεχλιβανίδης, ξαναπαίρνουν τα μονοπάτια του κόσμου ακολουθώντας –αυτή τη φορά– τους δρόμους της ελληνικής Διασποράς στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Με τρυφερότητα και αντικειμενικότητα καταγράφουν τον σύγχρονο ελληνισμό και συναντούν εκπροσώπους της Ομογένειας, που μέσα από το προσωπικό, οικογενειακό τους αφήγημα διηγούνται ουσιαστικά κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.
Φιλοδοξία της σειράς «Στους Δρόμους των Ελλήνων» και των συντελεστών της είναι, μέσα από τα επεισόδια του ντοκιμαντέρ, που μεταδίδεται από την ΕΡΤ1 κάθε Κυριακή στις 18:00, οι τηλεθεατές να έχουν μια καθαρή εικόνα τόσο της Ιστορίας και των μεγάλων ρευμάτων μαζικής μετανάστευσης, που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην Αμερική, όσο και της σημασίας που αποτελεί σήμερα για τον Ελληνισμό το τεράστιο κεφάλαιο της Ομογένειας.
Κάποια επεισόδια είναι ιστορικά, όπως αυτό της Πρώτης Άφιξης, αποτέλεσμα της σταφιδικής κρίσης που έπληξε την Πελοπόννησο και ολόκληρη την Ελλάδα τη δεκαετία του 1890. Άλλα είναι θεματικά, όπως το επεισόδιο που είναι αφιερωμένο στον καθοριστικό ρόλο της Εκκλησίας για την Ομογένεια με κεντρική την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος. Άλλα αφορούν συγκεκριμένες ομάδες όπως το ιδιαίτερα συγκινητικό, αφιερωμένο στους Έλληνες Εβραίους μετανάστες επεισόδιο. Η εκπομπή μπαίνει σε μουσεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, συλλόγους, και ελληνικά εστιατόρια. Παρακολουθεί μαθήματα, γιορτές, λειτουργίες και εκθέσεις…
Στους «Δρόμους των Ελλήνων» χαρίζουν τις πολύτιμες ιστορίες τους πολύ διαφορετικοί άνθρωποι. Κάποιοι εκπροσωπούν τον παλιό κόσμο, κάνοντάς μας να συγκινηθούμε και να χαμογελάσουμε, κάποιοι αντίθετα ανοίγουν παράθυρα στο μέλλον, καταρρίπτοντας διαχρονικά στερεότυπα.
Ιστορικός σύμβουλος είναι ο πολυγραφότατος Αλέξανδρος Κιτροέφ, ειδικός σε θέματα ελληνικής Διασποράς.