Connect with us

Hi, what are you looking for?

Time Out

Η τιμητική εκδήλωση για τα 80 χρόνια από το θάνατο του Παναγιώτη Αριστόφρονα

Πλήθος πολιτών παρακολούθησαν την σημαντική αυτή εκδήλωση εν όψει της “ημέρας Πλάτωνος”

Η 4η κοινότητα του Δήμου Αθηναίων (Πρόεδρος Πολυξένη Βαρδή) και ο πολιτιστικός σύλλογος Ακαδημίας Πλάτωνος “Ηεκαδέμεια” ( Πρόεδρος Μιχάλης Βασίλας-κεντρικός ομιλητής)”, με την υποστήριξη του Οργανισμού Νεολαίας Άθλησης του Δήμου Αθηναίων ΟΠΑΝΔΑ (εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για την ανάδειξη της ιστορίας της Αθήνας Άρτεμις Σκουμπουρδη) διοργάνωσαν το Σάββατο 20/4/2024 την τιμητική εκδήλωση για τα 80 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ευεργέτη Παναγιώτη Αριστόφρονα (1829-1944) ο οποίος αποκάλυψε το 1929 το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ και διέθεσε τεράστια ποσά από την περιουσία του για να αγοράσει οικόπεδα, σπίτια μεγάλες εκτάσεις , να τις ανασκάψει για να ανακαλύψει την Ακαδημία του Πλάτωνα.

Τέλος όλη αυτή την περιοχή την δώρισε στην Ακαδημία Αθηνών για την δημιουργία του «κοινού των Ακαδημιών».

Ο Διευθυντής πλαστικός χειρουργός δρ. Ιωάννης Λύρας, η δικηγόρος Αθηνών, Παναγιώτα Δρασιούδη, ο επίτιμος προσκεκλημένος ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός & ο Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ακαδημίας Πλάτωνος “Ηεκαδέμεια”, Μιχάλης Βασίλας

 

Ο τόπος όπου έγινε η πρώτη Ακαδημία του κόσμου είναι άγνωστος στους περισσότερους Αθηναίους.

Ο επίτιμος προσκεκλημένος Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, το 2021 είχε θέσει ζήτημα ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος με αφορμή την Προγραμματική Σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» με σκοπό την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου και της ευρύτερης περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Η εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για την ανάδειξη της ιστορίας της Αθήνας, Άρτεμις Σκουμπουρδη & η δικηγόρος Αθηνών, Παναγιώτα Δρασιούδη

 

Με την επιστολή της προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, η Ακαδημία Αθηνών, δια του Γενικού της Γραμματέα, θέτει το ιδιοκτησιακό ζήτημα της περιοχής ευθύς εξαρχής: επιγράφει το θέμα «Ενημέρωση σχετικά με την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, ιδιοκτησίας της Ακαδημίας Αθηνών, και αίτηση λήψης αντιγράφων μελετών και σύμβαση».

Έτσι διέσωσε την περιοχή απο επιχειρούμενη εμπορική ανοικοδόμηση και κατάργηση της αρχαίας Ακαδημίας.

Στην εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Χρήστος Ζερεφός, δήλωσε πανευτυχής, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκπλήρωσης του ιερού καθήκοντος της Ακαδημίας Αθηνών προς έναν από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της, τον αρχιτέκτονα, Παναγιώτη Αριστόφρονα.

«Η Ακαδημία του Πλάτωνα, αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον πλανήτη. Είναι σημείο συνάντησης του πνεύματος. Από εκεί ξεκίνησαν να ταξινομούνται όλες οι επιστήμες, η φιλοσοφία, οι τέχνες, ακόμα και η γυμναστική», είπε χαρακτηριστικά.

Ανατρέχοντας στην ιστορία του χώρου, εξήγησε ότι ο ίδιος ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Αριστόφρων, κατάφερε με τον κόπο του να βρει το περιστύλιο, το Γυμνάσιο καθώς και πολλά σημαντικά ευρήματα, ενώ ξόδεψε μια μεγάλη περιουσία αγοράζοντας κτίσματα τα οποία βρισκόντουσαν στην Ακαδημία Πλάτωνος προκειμένου να απελευθερωθεί τότε, στην δεκαετία του ’30, ο χώρος ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι ανασκαφές.

Ο Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ακαδημίας Πλάτωνος “Ηεκαδέμεια”, Μιχάλης Βασίλας, ο Διευθυντής πλαστικός χειρουργός δρ. Ιωάννης Λύρας, η αν. καθηγήτρια φιλοσοφίας του αθλητισμού της ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ κα Κωσταντίνα Γογγάκη & ο επίτιμος προσκεκλημένος ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός

 

Ο κ Χρ. Ζερεφός στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία και λειτουργία του Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών για το οποίο -όπως είπε- υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον «με την προοπτική να αποτελέσει σημείο αναφοράς για ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο».

Τον ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών πολυβραβευμένο καθηγητή φυσικής και κάτοχο του βραβείου ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2007 Χρήστο Ζερεφό υποδέχθηκαν στην εκδήλωση ο επίτιμος πρόξενος της Βραζιλίας και εκλέκτορας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μέλος του ΔΣ της ΗΕΚΑΔΕΜΕΙΑ, διευθυντής πλαστικός χειρουργός δρ Ιωάννης Λύρας, η δικηγόρος Αθηνών κα Παναγιώτα Δρασιούδη και η αν. καθηγήτρια φιλοσοφίας του αθλητισμού της ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ κα Κωσταντίνα Γογγάκη.

Παρευρέθησαν πολλοί κοινοτικοί και δημοτικοί σύμβουλοι, το ΔΣ της Ηεκαδέμεια και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής.

 

Στην εκδήλωση “Π. Αριστόφρων-80 χρόνια από το θάνατο του” συμμετείχαν οι χορωδίες:

1. Ακαδημία Πλάτωνος “Αξιοθέα ”
2. ” Οι Λυριστές της Βιβλιοθήκης ”
του Μουσικού Σχολείου Αθήνας
3. Polyphonika/Actionaid
4. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς
5.”Στα Χρώματα της Παράδοσης ”
6. “Περπερούνα ”
και
7. οι ” Ιέρειες της Ακαδημίας Πλάτωνος “του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακαδημίας Πλάτωνος “ΗΕΚΑΔΕΜΕΙΑ “.

Πλήθος πολιτών παρακολούθησαν την σημαντική αυτή εκδήλωση εν όψει της “ημέρας Πλάτωνος” που εορτάζεται στην περιοχή στις 13 Μαΐου κάθε έτους.

 

 

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου