Connect with us

Hi, what are you looking for?

Media Insider

Social μπάχαλο: Η παγκόσμια ημέρα Θεάτρου, ο ρόλος των ηθοποιών και η ψυχική ανάταση

Η 27η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και, επειδή είμαι λάτρης του θεάτρου, θέλω σήμερα να σας πω κάποιες σκέψεις μου. Το θέατρο είναι ο κλάδος της Τέχνης που αναφέρεται στην απόδοση ιστοριών μπροστά σε κοινό, με τη χρήση κυρίως του λόγου, αλλά και της μουσικής, της ζωγραφικής και της κίνησης. Το θέατρο μπορεί να έχει διάφορες μορφές, όπως είναι η πρόζα, η όπερα, το μπαλέτο, το μιούζικαλ κ.ά.

Το θέατρο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Αθήνα και οι πρώτες μορφές του ήταν η τραγωδία, η κωμωδία και το σατυρικό δράμα. Στο αρχαίο ελληνικό θέατρο πρωταγωνιστούσαν μονάχα άντρες και ακόμα και σε γυναικείους ρόλους ντύνονταν οι ίδιοι γυναίκες.

Η λέξη «θέατρο» προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και σήμαινε αρχικά σύνολο θεατών.

Το θέατρο είναι ένας κύκλος συντροφικότητας, κοινών ενδιαφερόντων και κοινής γλώσσας. Το θέατρο είναι ένας κύκλος φίλων.
Οι ηθοποιοί του θεάτρου είναι φτιαγμένοι από άλλη στόφα – διαφορετική από των υπόλοιπων ηθοποιών. Δεν επιζητούν τα φώτα της δημοσιότητας άνευ λόγου, ούτε πολλές συνεντεύξεις δίνουν ούτε υποκύπτουν στις διαφημίσεις. Στην τηλεόραση κάνουν προσεκτικές επιλογές.
Το θέατρο είναι μια διαρκής ανησυχία, δεν υπάρχει επανάπαυση. Οι μεγάλοι δημιουργοί προσπαθούν να φτιάξουν έναν κόσμο αλλιώτικο και να τον κάνουν να μοιάζει «ζωντανός».
Το θέατρο έχει μια απίστευτη ενέργεια. Το έργο και οι ηθοποιοί πυροδοτούν αυτή την ενέργεια.
Το θέατρο εμπεριέχει ζητήματα πανανθρώπινα. Εμπεριέχει πολιτική, κοινωνιολογία, θρησκεία, ψυχολογία. Το θέατρο είναι αμαρτία και λύτρωση.
Στο θέατρο οι άνθρωποι συναντιούνται για να δουλέψουν με κοινά ζητούμενα. Προσπαθούν να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των προσώπων, να ακούν, για να δώσουν απάντηση ή λύσεις που υπάρχουν στο κείμενο. Είτε κυριολεκτικά είτε με υπονοούμενο.
Στο θέατρο μπορεί να δημιουργείς ένα φανταστικό περιβάλλον, που όμως είναι ζωντανό και αληθινό. Σχετίζεσαι με το κοινό, επικοινωνείς, αγαπάς κι αγαπιέσαι.
Και για να τελειώνουμε, είναι το θέατρο η υπέρτατη τέχνη;

Ναι, είναι, γιατί συγκεντρώνει όλες τις τέχνες. Κι αν είναι καλό το έργο και η παράσταση… ε, τότε είναι και η υπέρτατη ψυχική ανάταση.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00