Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

ΕΡΤ1:Αυτή την Κυριακή στην «Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη -«Η αναδοχή στην Ελλάδα»

«Κεραία» είναι ο τίτλος της εκπομπής της ΕΡΤ1 με τη Ρέα Βιτάλη, που μεταδίδεται κάθε Κυριακή, στις 10 το βράδυ, προσεγγίζοντας, με περιέργεια και φρέσκια ματιά, θέματα ανθρώπινα, σύγχρονα και διαχρονικά.

Με στραμμένη την «κεραία» στην ανθρώπινη ψυχή, η εκπομπή εστιάζει όχι μόνον σε ό,τι βλέπουμε, αλλά κυρίως σε αυτά που νιώθουμε.

Την Κυριακή 13 Ιουνίου, στις 10 το βράδυ θα μεταδοθεί το τέταρτο επεισόδιο της εκπομπής, με θέμα την αναδοχή στη χώρα μας. Ανάδοχοι γονείς μοιράζονται ιστορίες –γεμάτες αισιοδοξία– μετά την απόφασή τους να στραφούν σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, με πιο διαμορφωμένους χαρακτήρες. Κεντρική συνομιλήτρια της Ρέας Βιτάλη, η επιχειρηματίας της εστίασης, Φωτεινή Παντζιά, που ταξίδεψε ώς την Αφρική για να μπορέσει να χαρίσει στον Άγγελο τη στοργή και την έγνοια που δεν είχε γνωρίσει ποτέ. «Οι άνθρωποι φοβούνται να στραφούν σε μεγαλύτερα παιδιά. Όπως τα σκυλάκια τους τα θέλουν κουτάβια, έτσι και τα παιδιά τα θέλουν μωρά» υπογραμμίζει στην εξομολογητική της κουβέντα.

Οι περισσότεροι γονείς που θέλουν να υιοθετήσουν ένα παιδάκι, αναζητούν κυρίως βρέφη ή νήπια, θέλοντας να διαμορφώσουν οι ίδιοι τον χαρακτήρα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών, που διψούν για οικογενειακή θαλπωρή, να μένουν σε ιδρύματα ως «ακατάλληλα». Και όμως τη δεύτερη ευκαιρία μιας ευτυχισμένης ζωής έρχεται να τους προσφέρει ο θεσμός της αναδοχής. Ευκολότερη και ταχύτερη εναλλακτική της υιοθεσίας, γίνεται όλο και περισσότερο γνωστή στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, χάρη στις εντατικές προσπάθειες της πολιτείας.

Στην εκπομπή γνωρίζουμε ένα ζευγάρι από την Αίγινα, την Αγγέλα Ταλέβη και τον σύζυγό της, Νίκο Μιχάκη, που έγιναν ανάδοχοι γονείς στον Κωνσταντίνο, ένα αγόρι που οι μόνες λέξεις που έλεγε ήταν «Ναι», «Όχι» και «Μετά», δίχως οι γιατροί να έχουν εντοπίσει κάποιο πρόβλημα στην ανάπτυξή του. Η αγάπη του ζευγαριού τού έλυσε τη γλώσσα και το «Μετά» του Κωνσταντίνου έγινε μια ιστορία ευτυχίας που ολοκληρώθηκε με το δεύτερο παιδί που μπήκε στο σπιτικό, έναν νέο αδελφό. Η εγκληματολόγος Χαρά Γαλανού με τον Γάλλο σύζυγό της «συναντήθηκαν σ’ ένα κοινό ιδανικό» που μοιράζονταν και οι δύο, αλλάζοντας τη μοίρα ενός αγοριού. Η Κατερίνα Δρυγιαννάκη, με τη σειρά της, υπερηφανεύεται για τα επιτεύγματα του κοριτσιού που μεγαλώνει κοντά της.

Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου μιλάει για τις αλλαγές που επετεύχθησαν τα τελευταία χρόνια, ώστε να διευκολύνεται στην Ελλάδα η αναδοχή και αναφέρεται στην τεράστια σημασία του θεσμού για μια συνεκτική κοινωνία: «Στην αναδοχή δεν μας νοιάζουν οι σεξουαλικές προτιμήσεις ή οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των υποψήφιων γονέων», τονίζει. Εκτός από τους ανάδοχους γονείς, η «Κεραία» επισκέπτεται την Παιδούπολη «Άγιος Ανδρέας» στον Άλιμο, για να συζητήσει με τον κοινωνικό λειτουργό Ανδρέα Κασκανιώτη, την ψυχολόγο Σάρα Μάρκου και την επιμελήτρια Βάγια Τσιρέκα για τα παιδιά που ονειρεύονται μια οικογένεια, αλλά και για το τι σημαίνει γονεϊκότητα στην εποχή μας.

 

Ιδέα-έρευνα-παρουσίαση: Ρέα Βιτάλη

Σκηνοθεσία: Άρης Λυχναράς

Αρχισυνταξία: Μαργαρίτα Πουρνάρα

Παραγωγή: Θόδωρος Καββαδάς

Σύμβουλος επικοινωνίας & έρευνα: Μυρένα Χατζηβασιλείου

 

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου