Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Στην Έκθεση της Βουλής για τη 200ή επέτειο του 1821 αφιερωμένο το 18ο τεύχος του Περιοδικού της Βουλής

Στη μεγάλη έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά», για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, είναι αφιερωμένο αποκλειστικά το 18ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού της Βουλής «Επί του… Περιστυλίου!».

 

Στα περιεχόμενά του μπορείτε να διαβάσετε πλήρες ρεπορτάζ για την πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου στην Ολομέλεια της Βουλής για τα εγκαίνια της Έκθεσης παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

 

Στα εγκαίνια της Έκθεσης παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και διπλωματικές αντιπροσωπείες.

 

Μπορείτε επίσης να δείτε πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ από την ξενάγηση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας και των εκπροσώπων των κομμάτων στους χώρους της Έκθεσης.

 

Επιπλέον θα βρείτε τους συνδέσμους (link) της ειδικής Ιστοσελίδας που δημιουργήθηκε για την Έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά» και μπορείτε να παρακολουθήσετε την απεικονιστική ξενάγηση με την αφήγηση του επιμελητή Δρ. Θοδωρή Κουτσογιάννη, καθώς και την ειδική προβολή στην πρόσοψη του μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων που παρουσιάζει απεικονίσεις ηρώων και γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης, από τη ζωοφόρο της αίθουσας Τροπαίων και Υπασπιστών.

 

Στο κυρίως περιεχόμενο θα απολαύσετε 42 από τα 367 συνολικά φορητά εκθέματα και δύο τοιχογραφικά σύνολα της Έκθεσης, την οποία επιμελήθηκαν η προϊσταμένη του Τμήματος Κοινοβουλευτικής Βιβλιοθήκης της Βουλής, Δρ. Μαρία Καμηλάκη και ο Έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής, Δρ. Θοδωρής Κουτσογιάννης.

 

Η Έκθεση αναπτύσσεται αφενός στο Περιστύλιο της αίθουσας συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής, στο ισόγειο του μεγάρου, αφετέρου στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου (πρώην Τροπαίων και Υπασπιστών) στον πρώτο όροφο.

 

Στο Περιστύλιο παρουσιάζεται η αφύπνιση του Ελληνισμού, όλα αυτά δηλαδή που προετοίμασαν το ξέσπασμα της Επανάστασης από το 1770 έως το 1821 κι έχουν να κάνουν με τον Φιλελληνισμό, με τον Διαφωτισμό, με την επιρροή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την ανάγκη δηλαδή να αναστηθεί και πάλι αυτό που λεγόταν Ελλάδα μέσα στην αχανή έκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία ήταν ακόμη πανίσχυρη.

 

Στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου παρουσιάζονται στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα από την περίοδο του 1821 έως το 1833, έως δηλαδή την πρώτη και τη δεύτερη αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ελλάδας και την έλευση του Όθωνα. Εδώ παρουσιάζονται τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα που οδήγησαν στην ανεξαρτησία.

Δείτε εδώ το 18ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού της Βουλής «Επί του… Περιστυλίου!».

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00