Connect with us

Hi, what are you looking for?

Media Insider

Η στήριξη του Τύπου από την Πολιτεία και τα παράλογα της ΕΙΗΕΑ

Ανάσα για τις εκδοτικές επιχειρήσεις αποτελεί η ψήφιση της ρύθμισης που προβλέπει επιχορήγηση του μεταφορικού κόστους των εφημερίδων.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει ότι στις εκδοτικές επιχειρήσεις που εκδίδουν εφημερίδες και περιοδικά πανελλήνιας κυκλοφορίας και έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού παρέχεται η
δυνατότητα επιχορήγησης του μεταφορικού κόστους για τη διανομή τους.

Η ενίσχυση είναι ανάλογη του μεταφορικού κόστους κάθε τριμήνου και η διάρκειά της είναι τέσσερα τρίμηνα. Διευκρινίζεται ότι η διάταξη αυτή αφορά μόνο εκδοτικές επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη μέχρι 1ης/1/2020. Κατά κοινή παραδοχή, πρόκειται για νομοθέτημα που έρχεται σε μια στιγμή που οι περισσότερες επιχειρήσεις του Τύπου αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά ζητήματα.

Και ενώ μιλάμε για άμεσο μέτρο στήριξης των εφημερίδων, τα Μέσα του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων, Ιωάννη Φιλιππάκη, αντιμετώπισαν τη νομοθετική πρωτοβουλία ως «δωράκι» στο πρακτορείο διανομής «Αργος». Φυσικά, τα όσα γράφτηκαν στις εφημερίδες και τα sites του εν λόγω
εκδότη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού μιλάμε για επιχορήγηση που αφορά αποκλειστικά και μόνο τις εκδοτικές επιχειρήσεις.

Ενα δεύτερο θέμα που ετέθη δημοσίως από τα Μέσα του ιδίου ομίλου και σε κατ’ ιδίαν επαφές από τον πρόεδρο της ΕΙΗΕΑ, Νίκο Χατζηνικολάου, είχε να κάνει με
τη δυνατότητα να καρπωθούν τα χρήματα της επιχορήγησης και εκδοτικές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.
Ζητήθηκε, και μάλιστα δημοσίως, από την κυβέρνηση να επιβραβεύσει όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο.

Οταν κατάλαβαν ότι κάτι τέτοιο δεν
θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό, πρότειναν μια πιο μεσοβέζικη λύση. Το Δημόσιο να δίνει τα χρήματα στο πρακτορείο διανομής και αυτό, με τη σειρά του, να τα καταβάλει και στις εκδοτικές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Αντί, λοιπόν, η ΕΙΗΕΑ να διεκδικεί ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από την Πολιτεία, αναλώνεται στο πώς θα ανοίξει «παραθυράκι» στους ασυνεπείς εκδότες που, ενώ ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση, έχουν φεσώσει με υπέρογκα ποσά το ελληνικό Δημόσιο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι και αυτές οι επιχειρήσεις θα καρπωθούν τα προνόμια του νόμου, με τη διαφορά ότι τα χρήματα που τους αναλογούν θα οδηγηθούν για αποπληρωμή των χρεών προς την
Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου