Connect with us

Hi, what are you looking for?

Media Insider

«Social µπάχαλο» του Νίκου Μουρατίδη

Christmas business

 

Ποιος ξεκίνησε και καθιέρωσε τα Χριστούγεννα ως μια λαμπερή γιορτή υπερκατανάλωσης και ψεύτικης ευδαιμονίας; Κάτσε, κούκλα μου, μέρες που ’ναι, να σ’ τα πω για να μαθαίνεις.

 

Μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. οι άνθρωποι στις 25 Δεκεμβρίου γιόρταζαν τη γέννηση του Hλιου. Ο Μεγάλος Κωνσταντίνος αποφάσισε να «κουμπώσει» πάνω σε αυτήν την ημερομηνία τη γέννηση του Χριστού – και το έκανε.

 

Στα τέλη του 17ου αιώνα, τα Χριστούγεννα βρήκαν τη μορφή που υπάρχει στο περίπου μέχρι σήμερα και υπεύθυνος είναι ο μεγάλος συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς. Ο Ντίκενς, γράφοντας για στολισμένους δρόμους και χριστουγεννιάτικα δέντρα, για γκι και δεντρολίβανα, βοήθησε στην καθιέρωση του εορταστικού κλίματος.

 

Ο Κάρολος Ντίκενς, βλέποντας την κοινωνική αδικία και την αδιαφορία της κυβέρνησης για τις λιγότερο προνομιούχες περιοχές της Αγγλίας, έγινε έξαλλος και σε μια παθιασμένη ομιλία του προέτρεψε τους εργάτες να ενωθούν και να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους, που επιδεικτικά η κυβέρνηση αγνοούσε. Αυτό ως αφορμή μαζί με τις αναμνήσεις που είχε από την παιδική του ηλικία έγιναν η βάση για να γράψει το βιβλίο «A Christmas Carol» («Χριστουγεννιάτικη ιστορία»).

 

Ο Ντίκενς πίστευε πως η κοινωνική αδικία και η κακομεταχείριση των παιδιών που προέρχονταν από φτωχές οικογένειες θα γίνονταν γνωστές μέσα από το βιβλίο του. Η ελπίδα του ήταν να κινητοποιήσει το κράτος και τους πολίτες και να βοηθηθούν όσοι είχαν προβλήματα επιβίωσης. Η ιστορία του μίζερου και πικρόχολου Σκρουτζ, που τσιγκουνευόταν και θησαύριζε εις βάρος των φτωχών ανθρώπων, συγκίνησε τους αναγνώστες. Με την πένα του κατάφερε να μεταφέρει το κλίμα των εορτών και σταδιακά να επαναφέρει στις μνήμες των ανθρώπων τη χαρά και τον ενθουσιασμό των Χριστουγέννων.

 

Την εποχή που εκδόθηκε το μυθιστόρημα του Ντίκενς, τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονταν. Ετσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ένας συγγραφέας και ένα βιβλίο
μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Με πάσα βεβαιότητα μπορούμε να πούμε πως ο Ντίκενς και η «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του καθιέρωσαν το γιορταστικό κλίμα την περίοδο των Χριστουγέννων. Αλλά, για να είμαστε εξηγημένοι, δεν είπε ο άνθρωπος «ξεχυθείτε στα μαγαζιά με τη χρυσή πιστωτική σας κάρτα και αλωνίστε το σύμπαν».

 

Καλά Χριστούγεννα, κούκλες μου, με λιγότερη απληστία και μικρότερη κοινωνική ανισότητα

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00