Connect with us

Hi, what are you looking for?

Media Insider

Σάντυ Κουτσοσταμάτη: «Να μη χάσουμε την πίστη μας»

Της Σάσας Σταμάτη

Η γνωστή ψυχολόγος Σάντυ Κουτσοσταμάτη μιλάει στην «ΟΝ time» για το θείο της που νόσησε σοβαρά από κορωνοϊό, τους ασυμπτωματικούς φίλους της, άλλα και δίνει συμβουλές πώς να μπορέσουμε μέσα σ’ όλο αυτό που ζούμε να σκεφτόμαστε θετικά.

 

-Σάντυ μου, ζεις μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Πώς είναι η κατάσταση με την πανδημία;

 

Τα πράγματα είναι δύσκολα, γι’ αυτό και εμείς πήραμε μέτρα πριν απ’ όλους με το σκεπτικό ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε λίγο την κατάσταση, γιατί από ό,τι μαθαίνω κι εγώ και από ό,τι βλέπω, στα νοσοκομεία γίνεται ένας πανικός. Οπότε έπρεπε να ληφθούν μέτρα όσο πιο νωρίς γίνεται κι ελπίζουμε να πάνε καλύτερα τα πράγματα.

 

-Έχει νοσήσει κάποιο δικό σου πρόσωπο;

 

Νόσησαν πολλά δικά μου άτομα. Πολλοί φίλοι μου. Νόσησε ο θείος μου οποίος και νοσηλεύτηκε. Και αυτό που μας είπε αφού βγήκε είναι ότι ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ. Ήταν πολύ ταλαιπωρημένος όταν βγήκε και μας είπε ότι το προσωπικό του νοσοκομείου έτρεχε να φροντίσει όλους τους ασθενείς καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες. Το πέρασε βαριά. Είναι άνω των 70. Οι άλλοι φίλοι μου που νόσησαν το πέρασαν σχετικά ελαφρά και κάποιοι ήταν και ασυμπτωματικοί.

 

-Φοβάσαι μην κολλήσεις;

 

σασΚοιτά, παίρνω τις απαραίτητες προφυλάξεις, αλλά δεν ζω με έναν φόβο τι θα συμβεί στο μέλλον. Προσπαθώ να επικεντρώνομαι στο εδώ και τώρα και προσέχω όσο μπορώ και περιμένω το καλύτερο.

 

-Ως ψυχολόγος θα ήθελα να δώσεις και κάποιες συμβουλές διαχείρισης του φόβου.

 

Αυτό που λέω είναι ότι εμείς οι άνθρωποι γενικά έχουμε μια μεγάλη ικανότητα να πιστεύουμε σε κάτι καλύτερο κι ότι όλοι πρέπει να ενεργοποιήσουμε αυτή τη δύναμη μέσα μας πουλέγεται πίστη, να μη χάσουμε την πίστη μας, να μη σκεφτόμαστε το αρνητικό μελλοντικό σενάριο σαν να το ζούμε στο τώρα, να φτιάξουμε καινούργιο πρόγραμμα φροντίζοντας και τον εαυτό μας και να σκεφτόμαστε πάντα ότι όλο αυτό είναι μια προσωρινή κατάσταση και γίνεται για το καλύτερο.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα OnTime την Τρίτη 24 Νοεμβρίου

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00