Connect with us

Hi, what are you looking for?

Media Insider

Εισαγγελέας για τα fake news που αφορούν στην πανδημία

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας θα διενεργήσει έρευνα με αντικείμενο δημοσιεύματα εφημερίδων και βίντεο στο Διαδίκτυο με «fake news» για την πανδημία του κορωνοϊού. Το έναυσμα προκειμένου για τη διενέργεια έρευνας έδωσαν δημοσιεύματα εφημερίδων αλλά και βίντεο με δηλώσεις στο διαδίκτυο του τραγουδιστή Γρηγόρη Πετράκου.

 

Ο εισαγγελικός λειτουργός που θα αναλάβει την έρευνα θα διερευνήσει συγκεκριμένα εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως η διασπορά ψευδών ειδήσεων άπαξ και κατ’ εξακολούθηση και η διέγερση σε ανυπακοή. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εντολή της εισαγγελέως προς το διενεργούντα την έρευνα συνάδελφό της είναι να εντοπίσει εάν έχουν
τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως διασπορά ψευδών ειδήσεων άπαξ και κατ’ εξακολούθηση καθώς και διέγερση σε ανυπακοή και εφόσον προκύπτουν ποινικά δεδομένα να προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά συγκεκριμένων προσώπων.

 

Ο Γρηγόρης Πετράκος ήταν καλεσμένος της εκπομπής «Tik Talk» του Alpha, όπου ανέλυε θεωρίες συνωμοσίας, με το κανάλι ωστόσο να αποφασίζει τελευταία στιγμή να μην προβάλει τη συγκεκριμένη εκπομπή. Ωστόσο, ο τραγουδιστής μιλώντας στο TLIFE χαρακτήρισε πολύ περίεργο το γεγονός και συνέχισε: «Το δικό μου βίντεο δεν αφορά τίποτα σε αυτά που αναφέρονται στην είδηση. Εγώ δε μίλησα ποτέ για εμβόλια, ούτε παρότρυνα κανέναν να μην κάνει τίποτα, να μην τηρεί τα μέτρα. Δεν προέτρεψα κανένα για οτιδήποτε. Εγώ μόνο παρέθεσα μια σειρά από άρθρα και γραφήματα που υπάρχουν στο διαδίκτυο από επίσημους φορείς. Δεν έβγαλα τίποτα από το κεφάλι μου».

 

«Δεν φοράω μάσκα, κάθομαι σπίτι μου»

 

«Ο εισαγγελέας δεν έχει καμία δουλειά νομικά. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παραπέμψει κάποιον ο οποίος προτρέπει δημόσια σε ανυπακοή. Εγώ ουδέποτε μίλησα για ανυπακοή σε κανένα νόμο. Είπα ότι παρόλο που οι νόμοι είναι “παράνομοι” οφείλουμε να τους ακούμε. Εγώ για παράδειγμα δεν φοράω μάσκα αλλά δεν πάω πουθενά. Το έχω δηλώσει σε συνεντεύξεις μου. Δεν
πάω κάπου χωρίς μάσκα. Απλά δε φοράω μάσκα και κάθομαι σπίτι μου. Το θεωρώ ανυπόστατο και ούτε θα συμβεί ποτέ, απλά αυτό είναι συνήθης εκφοβισμός. Και μόνο που αναφέρεται η λέξη εισαγγελέας για να ελέγξει γνώμες βίντεο που υπάρχουν στο διαδίκτυο και απόψεις, αυτό από μόνο του συνιστά μια δικτατορική στάση απέναντι στα πράγματα» είπε στο TLIFE ο τραγουδιστής.

 

«Δεν έχω προκαλέσει με κανένα τρόπο. Ποτέ δε δημοσίευσα fake news. Επί 6 μήνες δημοσίευα στοιχεία κάθε μέρα και κανείς δεν είπε ότι είναι fake news. Δεν μου διέψευσαν κανένα από αυτά. Το βίντεό μου επειδή έκανε ένα εκατομμύριο προβολές προφανώς τους προκάλεσε και ακόμα παίζει με μια επισήμανση. Τα ελληνικά hoaxes το κάνουν αυτό, δεν είναι κάποιος φορέας θεσμικός. Τα ελληνικά hoaxes τα πληρώνει το facebook», είπε σχετικά με το βίντεό του και περί fake news.

 

«Μακάρι να γίνει έρευνα! Εδώ είμαστε»

 

Στο μεταξύ, στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Γρηγόρης Πετράκος ανέβασε το εξώφυλλο από τη «Διατριβή Α’» του φιλόσοφου Επίκτητου με την προτροπή στους διαδικτυακούς του φίλους να μην πουλήσουν φθηνά τη βούλησή τους.

 

«Σκέψου μόνο πόσο πουλάς τη βούληση σου άνθρωπε… Αν δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο, μην την πουλήσεις φθηνά…» έγραψε ο τραγουδιστής που θεώρησε fake news την είδηση για την προκαταρκτική έρευνα: «Μήνες γράφουν για εισαγγελικές έρευνες.. Η έρευνα βρίσκει την αλήθεια… Αυτή δεν τη θέλουν… Οπότε απλά γαβγίζουν. Μακάρι να γίνει έρευνα! Εδώ είμαστε».

 

Υπενθυμίζεται ότι ο τραγουδιστής είχε δημοσιεύσει προς τα τέλη Οκτωβρίου 20λεπτο βίντεο με το οποίο αμφισβητούσε όχι μόνο την επικινδυνότητα του ιού αλλά κυρίως την αποτελεσματικότητα των lockdown, ενώ είχε χαρακτηρίσει φανταστικούς τους θανάτους από κορωνοϊό αφού δεν γίνονται νεκροψίες.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα OnTime την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου