Connect with us

Hi, what are you looking for?

Media Insider

Καίτη Χωματά:Γεννήθηκε και πέθανε στις 24 Οκτωβρίου

Του Νίκου Μουρατίδη

 

Το κορίτσι με το χαμηλωμένο βλέμμα, τη γλυκιά φωνή και τη μεγάλη καριέρα έμελλε να έχει ένα δυσάρεστο τέλος. Χρόνια πάλευε με τον καρκίνο και όταν πια το πράγμα είχε κάπως σταθεροποιηθεί και ετοιμαζόταν να ξανατραγουδήσει, ένα ατύχημα στο πόδι της την ξανάστειλε στο νοσοκομείο, όπου γράφτηκε και το φινάλε. Ήταν μόλις 64 ετών.

 

Η Καίτη Χωματά γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1947 και πέθανε στις 24 Οκτωβρίου 2010. Πριν από 10 χρόνια. Ήταν από τις περιπτώσεις που η ημερομηνία θανάτου συνέπεσε με την ημερομηνία της γέννησης. Ήταν τραγουδίστρια του λεγόμενου Νέου Κύματος, μία από τις βασικότερες ερμηνεύτριες αυτού του μουσικού ρεύματος, μαζί με την Αρλέτα και την Πόπη Αστεριάδη.

 

Με καταγωγή από τη Νάξο, γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε τα νεανικά της χρόνια στην Πλάκα. Ανάμεσα στις σπουδές της ήταν και τα μαθήματα κλασικού χορού, τότε που δεν είχε περάσει καν από μυαλό της ότι θα μπορούσε να γίνει τραγουδίστρια.

 

Με το τραγούδι ασχολήθηκε εντελώς τυχαία, όταν το 1964, σε ηλικία 17 ετών, πήγε στη ραδιοφωνική εκπομπή ανεύρεσης ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη στο ΕΙΡ. Εκείνη την εποχή, ο Γιάννης Σπανός είχε έρθει από τη Γαλλία αναζητώντας φωνές για να τραγουδήσουν ένα νέο μουσικό ρεύμα που έφερε από το Παρίσι και που ο ίδιος ονόμασε Νέο Κύμα. Την επέλεξε αμέσως και την ανέδειξε σε μία από τις σημαντικότερες και αγαπημένες ερμηνεύτριές του.

 

Μεταξύ άλλων, της έδωσε να τραγουδήσει το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», που το 1970 ερμήνευσε στην ταινία «Σκιές στην άμμο», στην οποία μάλιστα είχε και πρωταγωνιστικό ρόλο. Είχε τραγουδήσει πάνω από 200 τραγούδια και είχε εκδώσει 18 δίσκους, ενώ, εκτός από τον Γιάννη Σπανό, συνεργάστηκε και με άλλους συνθέτες, όπως τους:
Χρήστο Λεοντή, Νίκο Μαµαγκάκη, Νίκο Δανίκα, Βασίλη Κουµπή, Γιώργο Κριµιζάκη, Ηλέκτρα Παπακώστα κ.ά. Σε δεύτερη εκτέλεση τραγούδησε Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρο Ξαρχάκο.

 

Τα τραγούδια «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Να διώξω τα σύννεφα», «Κι αν σ’ αγαπώ δεν σ’ ορίζω», «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των βράχων», «Άσπρα καράβια» (σε ντουέτο με τον Μιχάλη Βιολάρη) είναι ορισμένοι τίτλοι μεγάλων επιτυχιών της.

 

30 χρόνια με καρκίνο

 

Ήταν παντρεμένη δύο φορές και από τον πρώτο της γάμο με τον ηθοποιό Βασίλη Μαυρομάτη απέκτησε δύο κόρες και τέσσερα εγγόνια. Το 1979 ξαναπαντρεύτηκε, το μεγάλο θαυμαστή της, Γιάννη Λιανό. Λίγο μετά το γάμο, προσβλήθηκε από καρκίνο και έχοντας το σύζυγό της πάντα δίπλα της, τον αντιμετώπιζε για σχεδόν 30 χρόνια. Η δραματική περιπέτεια της υγείας της την υποχρέωσε να αποσυρθεί για μεγάλο διάστημα από το τραγούδι, καθώς για χρόνια ήταν καθηλωμένη στο νοσοκομείο.

 

Έδωσε τη μάχη της με αξιοπρέπεια και θάρρος. Κάποια στιγμή επανήλθε, και το 2010, δύο μέρες πριν την πρεμιέρα στο θέατρο Badminton, όπου θα εμφανιζόταν και με άλλους καλλιτέχνες σε μια μουσική παράσταση για το Νέο Κύμα, είχε ένα σοβαρό ατύχημα στο πόδι της, με αποτέλεσμα η ήδη επιβαρυμένη υγεία της να κλονιστεί περισσότερο.

 

Ξαναμπήκε στο νοσοκομείο. Στο πλευρό της βρισκόταν ο σύζυγός της Γιάννης Λιανός και οι κόρες της, Ιουλία
και Νατάσα, που μέχρι την τελευταία στιγμή ήλπιζαν στο θαύμα. Ο θάνατος τη βρήκε στο κρεβάτι του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ, την ημέρα των γενεθλίων της. Ήταν 64 ετών.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα OnTime το Σάββατο 24 Οκτωβρίου

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00