Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

ΕΡΤ1 – Το Αλάτι της Γης «Ένα Γιασεμί για τον κύριο Μάνο»

Την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 13:00 στην ΕΡΤ1, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» επανέρχονται με την πρώτη εκπομπή μετά την καραντίνα του κορωνοϊού, αναζητώντας πάντοτε «την Ελλάδα που αντιστέκεται κι επιμένει», τη μνήμη, την ταυτότητα, τη συλλογική μουσική έκφραση κι επικοινωνία. Οι αρχικές εκπομπές του νέου κύκλου έχουν περισσότερο μουσικό χαρακτήρα, χωρίς χορό και κοινό, υπακούοντας στα περιοριστικά μέτρα και στις αναγκαίες αποστάσεις.

Η ημερομηνία της επανόδου συνδέεται με την επέτειο της «αναχώρησης» του Μάνου Χατζιδάκι, που «έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι στην «Οδό Ονείρων» στις 15 Ιουνίου 1994.

Έτσι, η εκπομπή της Κυριακής 14 Ιουνίου 2020 είναι αφιερωμένη στη μνήμη του, για να τιμήσουμε και να επικαλεστούμε τον λόγο, το έργο και το ήθος εκείνου που μας υπέδειξε ότι «μ’ ένα τραγούδι πάντα ανοίγει ο δρόμος προς τους ουρανούς» και που μας δίδαξε «να ξεχωρίζουμε τη λαϊκή ευαισθησία από τις λαϊκές συνήθειες».

 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη βιωματική σχέση του Μάνου Χατζιδάκι με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, όχι μόνο ως πηγή μουσικής έμπνευσης αλλά και ως ιδεολογία και στάση ζωής, αναζητώντας τη βαθύτερη ουσία πέρα από τη επιφάνεια μιας φολκλορικής αναπαράστασης.

 

Ο τίτλος «Ένα Γιασεμί για τον κύριο Μάνο» έχει ως αφετηρία το Κουαρτέτο «Γιασεμί», με την επιμέλεια της μουσικού και μουσικολόγου Μάρθας Μαυροειδή, το οποίο αποτελείται από τους: Μάρθα Μαυροειδή (τραγούδι, λάφτα), Ειρήνη Δερέμπεη (τραγούδι, θιαμπόλι), Μαρία Μελαχροινού (τραγούδι, ταμπουράς) και Τάσο Πούλιο (τραγούδι, κανονάκι).

Η ομάδα αυτή, που επικεντρώνεται κυρίως σε παραδοσιακές μουσικές από την Ελλάδα και τον κόσμο, έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από εξαιρετικές διασκευές κομματιών του Μάνου Χατζιδάκι για φωνητικό κουαρτέτο. Παράλληλα μ’ αυτές, στην εκπομπή θα παρουσιαστούν και παραδοσιακά τραγούδια που συνδέονται με τον Χατζιδάκι και τη σχέση του με την παραδοσιακή μουσική, όπως δημοτικά τραγούδια από διάφορες περιοχές με τα δίστιχα που επέλεξε ο συνθέτης για τα «Λιανοτράγουδα» στον «Μεγάλο Ερωτικό», καθώς και τραγούδια από την Κρήτη και τη Θράκη που συνδέονται με τους δύο τόπους καταγωγής του.

Επίτιμη καλεσμένη της εκπομπής είναι η Σαβίνα Γιαννάτου, ενώ συμπράττουν οι μουσικοί Στρατής Ψαραδέλλης (πολίτικη λύρα) και Γιώργος Βεντουρής (κοντραμπάσο).

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00