Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

«Η Ιστορία αλλιώς» – Nέα εκπληκτική σειρά στην ΕΡΤ2

Τα δέκα πρώτα επεισόδια της νέας εκπληκτικής σειράς ντοκιμαντέρ «Η Ιστορία αλλιώς» (Big History), παραγωγής ΗΠΑ 2013, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, από τη Δευτέρα 25 έως και την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020, στις 17:15.

Από τους δημιουργούς του «The Universe» και του «Life After People», αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ δίνει μία επιστημονική εξήγηση σε ιστορικά γεγονότα, συνδέοντας κάποια εμβληματικά γεγονότα με την καθημερινή μας ζωή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κληρονομιά των Τιτάνων που κουβαλάμε καθημερινά στις τσέπες μας, κάθε φορά που κάνουμε μια τηλεφωνική κλήση από το κινητό μας. Κάθε φορά που κάνουμε μια κλήση, συνδεόμαστε με τη Μεγάλη Έκρηξη όπου δημιουργήθηκε το ταντάλιο, ένα σπάνιο και μυστηριώδες χημικό στοιχείο που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα. Χωρίς ταντάλιο, τα τηλέφωνα θα ήταν 12 φορές μεγαλύτερα!

 

 

 

 

Άλλα θέματα που προσεγγίζονται αφορούν στον Κώδικα Ζωής, το γνωστό μας DNA, αλλά και σε κάθε είδους κώδικα που αποτελεί την κινητήρια δύναμη των μηχανών της σύγχρονης εποχής, αφορούν στο ασήμι και στον χρυσό και στον τρόπο που επηρεάζουν τη ζωή μας. Αγαθά που θεωρούμε δεδομένα, όπως ο Ήλιος και το Νερό, εξετάζονται και αυτά μέσα από το πρίσμα της επιστήμης για να ανακαλύψουμε πόσο σπουδαίο ρόλο έχουν παίξει στο πέρασμα των αιώνων.

Αφήγηση: Μπράιαν Κράνστον.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, στις 17:15

Επεισόδιο 1ο: «Η δύναμη του αλατιού»

 

Όλοι ξέρουμε πως δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αέρα, τροφή και νερό. Το ίδιο ισχύει και για το αλάτι. Το αλάτι, που ο καθένας έχει στο τραπέζι του, κρατάει το κλειδί στην αποκάλυψη της ανείπωτης ιστορίας του πλανήτη και του κόσμου.

Το ντοκιμαντέρ θα αποκαλύψει πώς ένα απλό μόριο έθεσε τα θεμέλια για τον πολιτισμό μας, άρχισε πολέμους, έχτισε μνημεία όπως το Σινικό Τείχος και έδωσε έναυσμα για επαναστάσεις από την Ινδία ώς τη Γαλλία. Μέχρι και οι σκέψεις μας είναι από αλάτι.

 Επεισόδιο 2ο: «Ο πυρετός του χρυσού»

Σ’ αυτό το επεισόδιο ερευνούμε τον λόγο που η ανθρωπότητα τρελαίνεται για τον χρυσό. Οι ανακαλύψεις λένε ότι είμαστε προγραμματισμένοι για να τον επιζητούμε και το μικροσκόπιο μάς δείχνει γιατί γυαλίζει.

Ανακαλύπτουμε τι κρύβεται πίσω από το μέταλλο που οδήγησε τους ανθρώπους να διανύσουν ωκεανούς και ηπείρους.

Τον διαφορετικό τρόπο χρήσης του σε κάθε ημισφαίριο και τη σύγκρουση των πολιτισμών.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 26 Μαΐου 2020, στις 17:15

Επεισόδιο 3ο: «Η δύναμη του αλόγου»

 

Το άλογο υπήρξε ένα επαναστατικό ζώο με πολλούς αναπάντεχους τρόπους. Άλλαξε τον τρόπο που μιλάμε, που ντυνόμαστε και όρισε τα όρια των μεγαλύτερων αυτοκρατοριών. Είναι μία ιστορία που φτάνει ώς το σύμπαν, από τη Μεγάλη Έκρηξη ώς τον Ήλιο, σ’ έναν μεταβαλλόμενο πλανήτη που μετέτρεψε το άλογο στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου στο ζωικό βασίλειο.

Επεισόδιο 4ο: «Το ψύχος»

 

Το επεισόδιο αυτό αποκαλύπτει πώς το ψύχος έχει τη δύναμη να κάνει τους ανθρώπους βάρβαρους, να γίνει το έναυσμα για τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο και να δημιουργήσει την έννοια της φυλής. Έπειτα από τις υψηλές θερμοκρασίες της Μεγάλης Έκρηξης, το ψύχος είναι αυτό που δημιουργεί το σύμπαν και τον πλανήτη μας όπως τον ξέρουμε.

Στη Γη για χιλιάδες χρόνια, το ψύχος ελέγχει τη μοίρα των ειδών, εξελίσσοντας το σώμα, το δέρμα ακόμα και τα μέταλλα με τα οποία δίνουμε πολέμους. Όταν επιτέλους πήραμε τον έλεγχό του, μάθαμε να κυριαρχούμε στον πλανήτη.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 27 Μαΐου 2020, στις 17:15

Επεισόδιο 5ο: «Γιγαντιαίες κατασκευές»

 

Από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας μέχρι τον σημερινό ουρανοξύστη, οι άνθρωποι κατασκευάζουν τεράστια οικοδομήματα εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια. Γιατί όμως; Πώς η βιολογία και τα ανθρώπινα συναισθήματα επηρεάζουν την επιθυμία μας για γιγαντιαίες κατασκευές; Γιατί οι πρώτες γιγαντιαίες κατασκευές μοιάζουν πάντα σαν πυραμίδες; Γιατί οι άνθρωποι νιώθουν την επιθυμία να φτάσουν ψηλά και πώς οι γιγαντιαίες κατασκευές της Γης αντηχούν τον οικουμενικό νόμο που έχει εντυπωθεί σε κάθε δομή του σύμπαντος;

 Επεισόδιο 6ο: «Ο κόσμος των όπλων»

 

Οι άνθρωποι έχουν μικρά δόντια και νύχια και καμία θωράκιση, πώς λοιπόν προβάλλουμε τη δύναμη μας; Ο πόλεμος έχει καθορίσει την παραδοσιακή Ιστορία, αλλά το ντοκιμαντέρ αναζητεί να ανακαλύψει πώς ξεκίνησαν όλα.

Βλέπουμε πώς τα περιττώματα των νυχτερίδων καθόρισαν την ιστορία των όπλων και συνδέουμε το όπλο με την αλλαγή που μεταμόρφωσε τα σώματά μας με τις βαλλιστικές μηχανές.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 28 Μαΐου 2020, στις 17:15

Επεισόδιο 7ο: «Η κατανάλωση κρέατος»

Η κατανάλωση κρέατος μάς έκανε ανθρώπους. Μας έδωσε μεγαλύτερο εγκέφαλο, καλύτερα εργαλεία και γλωσσική επικοινωνία. Η ανθρώπινη ανάγκη για βοδινό κρέας μάς ταξιδεύει στην Ιστορία κατά μήκος των ημισφαιρίων.

Πώς, όμως, καταφέραμε να μεταμορφώσουμε ένα θηρίο στην αγελάδα που έχουμε σήμερα; Το ντοκιμαντέρ εντοπίζει τη σύνδεση όλου του βοδινού κρέατος σ’ ένα και μόνο προϊστορικό κοπάδι.

 Επεισόδιο 8ο: «Βουνά»

Σχηματίζουν φυσικά όρια, ορίζουν την εξάπλωσή μας στο πλανήτη, δημιουργούν φυσικές άμυνες και ελέγχουν τον καιρό. Από την απαρχή του Παγκόσμιου Πολέμου που πυροδοτήθηκε από έναν πυροβολισμό στα Βαλκάνια και τα φέουδα στα Απαλάχια, τα βουνά έχουν υπάρξει σημεία πυροδότησης βίας. Παρέχουν ορυκτά και μέταλλα που έκαναν τον πολιτισμό εφικτό. Το νερό έδωσε τροφή σε δισεκατομμύρια, αν και ποτέ δεν προοριζόμασταν να ζήσουμε σε τέτοιες ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες. Χωρίς τα βουνά, η Γη θα ήταν έρημη και μη κατοικήσιμη και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια μη ορατή οροσειρά είναι αυτή που έκανε εφικτή τη ζωή εξαρχής.

 Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 29 Μαΐου 2020, στις 17:15

Επεισόδιο 9ο: «Εγκεφαλική τόνωση»

 

Μέσα από ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι η παγκόσμια Ιστορία μάς πάει πίσω στη σύγκρουση που δημιούργησε τη Σελήνη και την εξέλιξη των φυτών και των ζώων. Το μυστικό βρίσκεται στο μόριο που δίνει στο πρωινό ρόφημα ενέργεια: η καφεΐνη, το πιο δημοφιλές ναρκωτικό στην Ιστορία. Είναι η ιστορία τού πώς το δηλητήριο ενός φυτού έγινε το ναρκωτικό της επιλογής μας και πυροδότησε επαναστάσεις σ’ όλο τον πλανήτη.

 Επεισόδιο 10ο: «Αψηφώντας τη βαρύτητα»

Για να πετάξουμε δεν χρειαζόμαστε μόνο φτερά. Θέλουμε τον σωστό αέρα, τα κατάλληλα υλικά που δημιουργήθηκαν μέσα στο πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων και κοσμικές δυνάμεις ιδανικές για εμάς, ώστε να απογειωθούμε από το έδαφος χωρίς να χαθούμε στο Διάστημα. Το επεισόδιο αυτό αποκαλύπτει πώς ο πλανήτης Γη είναι ο ιδανικός πλανήτης για να πετάς.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00