Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Αναβολή του νόμου Πέτσα για τον Τύπο- Η αντίδραση της ΕΙΗΕΑ

Προς τα τέλη Ιουνίου προσδιορίζουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές την υλοποίηση του σχεδίου Πέτσα για τη στήριξη του Τύπου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό έχει ολοκληρωθεί από τον αρμόδιο για τα ΜΜΕ υπουργό η νομοθετική παρέμβαση, που προβλέπει τη στήριξη του πολύπαθου κλάδου των εφημερίδων.

 

Ομως, σε αυτήν τη χρονική συγκυρία και με δεδομένο το γενναίο πακέτο που δόθηκε στα Media από την κυβέρνηση με αφορμή τη διαφημιστική καμπάνια «Μένουμε σπίτι», κρίθηκε σκόπιμο να «κρατηθεί» για ένα διάστημα στο συρτάρι του κ. Πέτσα το σχετικό νομοσχέδιο για τη στήριξη του Τύπου.

 

Η εξέλιξη αυτή ήρθε να εξοργίσει πρώτιστα τον γραμματέα της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Ιωάννη Φιλιππάκη, και ακολούθως τον πρόεδρο (εκπροσωπεί την εφημερίδα «Espresso» του κ. Φιλιππάκη στην Ενωση), εκδότη της «Real News», Νίκο Χατζηνικολάου

 

Η αντίδραση των δύο εκδοτών, πέραν της ουσίας των όσων έγραψαν και είπαν, ανέδειξε για άλλη μία
φορά και την ανυποληψία της ΕΙΗΕΑ, μιας Ενωσης στην οποία μετέχουν μόνον οι μικροί εκδότες και η οποία, όπως αποδεικνύεται, δεν έχει καμία απολύτως επιρροή στα κέντρα λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων.

 

Απεναντίας, η παρουσία του κ. Φιλιππάκη μάλλον αρνητικά ανακλαστικά προκαλεί, αφού δεν έχει κρύψει την αντιπάθειά του προς όσους αποφασίζουν να επενδύσουν δικά τους χρήματα στον Τύπο. Ανάλογη θέση εσχάτως
πήρε και ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος μέσα από τη ραδιοφωνική του εκπομπή κατήγγειλε τους «πάμπλουτους μεγαλοεκδότες», οι οποίοι δεν θέλουν να υπάρχουν εφημερίδες «που διευθύνονται από πραγματικούς εκδότες».

 

 

Ωστόσο, θα είχε ομολογουμένως μεγαλύτερη αξία η παρέμβαση του προέδρου της ΕΙΗΕΑ, αν αναφερόταν και στους «πραγματικούς» εκδότες, που «φεσώνουν» όποιον μιλάει ελληνικά και χρωστούν μυθικά ποσά στο Δημόσιο και στους ασφαλιστικούς φορείς. Σε αυτούς που ζητούν από την Πολιτεία να τους πληρώνει το χαρτί,
την εκτύπωση και αν είναι εύκολο και το νοίκι τους.

 

Σε αυτήν τη φάση, ένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εφημερίδων είναι ότι δεν έχει μια Ενωση που να διαθέτει το ειδικό βάρος για να διεκδικεί και να κερδίζει απέναντι στην όποια εξουσία.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου