Connect with us

Hi, what are you looking for?

MediaNews

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση του Τύπου

Την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της μεθεπόμενης αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ενίσχυση του Τύπου, μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

 

 

Το 2020 οι εφημερίδες (πλην των στοιχηματικών) θα ενισχυθούν με το ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ πρόβλεψη ενίσχυσης υπάρχει και για τις επαρχιακές. Δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για ενίσχυση του περιοδικού Τύπου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενισχύσεις θα δίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, ενώ απαραίτητη θα είναι και γνωμοδότηση επιτροπής που θα δημιουργηθεί από δημοσιογράφους και εκδότες, η οποία θα κρίνει αν το Μέσο που υποβάλλει αίτημα ενίσχυσης τηρεί τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

 

 

Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται καταρχήν από τον αριθμό των φύλλων που εκδίδονται κάθε εβδομάδα, ενώ θα υπάρχει και συντελεστής προσαύξησης με βάση τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί το μέσο ενημέρωσης.

 

 

Ετσι θα ενισχύονται περισσότερο οι ημερήσιες εφημερίδες, που απασχολούν μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού. Επίσης, θα υπάρχει ρήτρα διατήρησης του μισθολογικού κόστους για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, επί ποινή επιστροφής της ενίσχυσης, αλλά και προϋποθέσεις τήρησης της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας.

 

 

Η κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί μόνο στη φετινή χρηματική ενίσχυση, αλλά σχεδιάζει από το 2021 να εφαρμόσει ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων, που θα προβλέπουν μείωση ή και μηδενισμό ΦΠΑ αλλά και παροχή κουπονιών με τα οποία φοιτητές ή μαθητές ή και άλλες κατηγορίες πληθυσμών θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν εφημερίδα.

 

Oι ενισχύσεις θα δίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, ενώ απαραίτητη θα είναι και γνωμοδότηση επιτροπής που θα δημιουργηθεί από δημοσιογράφους και εκδότες, η οποία θα κρίνει αν το Μέσο που τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

 

Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται καταρχήν από τον αριθμό των φύλλων περιοριστεί μόνο στη φετινή χρηματική ενίσχυση, αλλά σχεδιάζει από το 2021 να εφαρμόσει ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων, που θα προεφημερίδα.

 

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου