Τα κουλουράκια της Λαμπρής – Τρεις συνταγές για να διαλέξετε

κουλουράκια

Πάσχα χωρίς τσουρέκια και πασχαλινά κουλουράκια δεν γίνεται!

Μπορεί η Μεγάλη Εβδομάδα να είναι εβδομάδα νηστείας, τις μέρες αυτές, ωστόσο, η παράδοση θέλει να φτιάχνουμε τα πασχαλινά τσουρέκια και κουλούρια. Κοινό τους χαρακτηριστικό; Η πλέξη, η οποία σύμφωνα με την παράδοση κρατά μακριά τα κακά πνεύματα.

Τα κουλουράκια της Λαμπρής – Τρεις συνταγές για να διαλέξετε

Η παρασκευή γλυκών με ζύμη δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς από την αρχαιότητα ακόμα η ζύμη συμβολίζει την αναγέννηση της ζωής. Τα πασχαλινά κουλουράκια τα οποία λέγονται και κουλουράκια της Λαμπρής φτιάχνονται με απλά υλικά, δεν είναι νηστίσιμα και χαρακτηριστικό τους είναι η βουτυρένια γεύση και το άρωμα πορτοκαλιού.

Οι συνταγές ποικίλουν, οι διαφορές ωστόσο μεταξύ τους είναι μικρές.

Συνταγή #1: Κουλουράκια της Λαμπρής χωρίς αμμωνία

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 250 γραμμάρια βούτυρο
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 4 κουταλάκια του γλυκού baking powder
  • 2 βανίλιες
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα. Προσθέτουμε το γάλα με το χυμό και το ξύσμα. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά με το μισό αλεύρι και αρχίζουμε να προσθέτουμε αυτό το μείγμα στο άλλο. Βάζουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη όχι πολύ σκληρή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.

Αφήνουμε τη ζύμη για ένα τέταρτο να ξεκουραστεί, πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που θέλουμε και τα ψήνουμε στους 180° για 10′ -20′, ανάλογα με το μέγεθος.

Συνταγή #2: Κουλουράκια της Λαμπρής με αμμωνία

Υλικά:

  • 250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
  • 3 αυγά
  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 250 γραμμάρια γάλα
  • 1/2 φακελάκι αμμωνία
  • ξύσμα 1 λεμονιού
  • 3 βανίλιες
  • 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κρόκους αυγών αραιωμένα με λίγο φρέσκο γάλα

Εκτέλεση συνταγής:

Βάλτε σε λεκάνη ζυμώματος το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπήστε τα με το μίξερ χειρός να ασπρίσουν. Προσθέστε ένα-ένα τα αυγά εξακολουθώντας το χτύπημα.

Βάλτε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί ελαφρά. Βάλτε το μέσα σε ένα μπολ και διαλύστε μέσα την αμμωνία κρατώντας το μπολ πάνω από την λεκάνη σας γιατί ανακατεύοντας για να διαλυθεί η αμμωνία αφρίζει και μπορεί να σας χυθεί.

Ρίξτε το μίγμα του γάλακτος μέσα στη λεκάνη. Προσθέστε τις βανίλιες και το ξύσμα. Τέλος, ρίξτε το αλεύρι και ζυμώστε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας. Φτιάξτε κουλουράκια σε ότι σχέδιο σας αρέσει. Αραδιάστε τα σε ταψί αφού προηγουμένως στρώσετε ένα αντικολλητικό χαρτί, όχι πολύ κοντά το ένα στο άλλο γιατί φουσκώνουν πολύ.

Αλείψτε τα με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα και ψήστε τα στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά περίπου.

Συνταγή #3:  Πασχαλινά κουλουράκια χωρίς ζάχαρη του Άκη

 

Εάν προσέχετε τη διατροφή σας ή γενικά εάν αποφεύγετε τη ζάχαρη, ιδού η συνταγή του Άκη για πασχαλινά κουλουράκι που θα λατρέψετε. Μία τσαχπινιά στη γεύση προσδίδουν και οι σταφίδες.

Υλικά :

  • 100 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
  • 200 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού
  • 250 γραμμάρια μέλι
  • 250 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 γραμμάρια μαστίχα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 30 γραμμάρια κονιάκ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γραμμάρια γάλα
  • 7 γραμμάρια μαχλέπι
  • 900 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα μαγειρική
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 2 αυγά, μεσαία

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Σε ένα μπολ βάζουμε τις σταφίδες, τον χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε στην άκρη για 2-3 ώρες για να μουλιάσουν.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μέλι, το βούτυρο και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει το μείγμα.

Σουρώνουμε τις σταφίδες και τις βάζουμε στον πολυκόπτη. Κρατάμε τον χυμό στην άκρη. Χτυπάμε καλά τις σταφίδες να πολτοποιηθούν. Μεταφέρουμε τον πουρέ από τις σταφίδες στον κάδο του μίξερ και τον χυμό πορτοκαλιού.

Σε ένα γουδί βάζουμε τη μαστίχα, το αλάτι και χτυπάμε να γίνει σκόνη.

Προσθέτουμε στον κάδο το κονιάκ, τη βανίλια, το γάλα, τη μαστίχα και το μαχλέπι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν και βάζουμε 3 κ.σ. στον κάδο του μίξερ.

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Βάζουμε τους κρόκους στον κάδο του μίξερ και αφήνουμε τα ασπράδια στην άκρη.

Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε καλά το μείγμα στον κάδο, σε δυνατή ταχύτητα, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και βάζουμε το υπόλοιπο μείγμα με το αλεύρι. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα απαλά για λίγη ώρα ίσα ίσα να απορροφηθεί το αλεύρι. Συνεχίζουμε με τα χέρια μας μέχρι να δέσει η ζύμη και να μην κολλάει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.

Πλάθουμε κουλουράκια με ζύμη 30 γρ. και δίνουμε το σχήμα της αρεσκείας μας.

Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και αλείφουμε με το ασπράδι που είχαμε αφήσει στην άκρη.

Ψήνουμε σε δόσεις για 20-25 λεπτά με τη σχάρα σε ψηλή θέση.

Αφαιρούμε, αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.