Κρύες νύχτες, ζεστά ποτά: 3 bartenders μάς δίνουν τις συνταγές τους (Φώτο)

κοκτέιλ

Είναι μια κατηγορία ποτών που στη χώρα μας δεν γνωρίζει και μεγάλη απήχηση. Σίγουρα, όμως, ξεφυλλίζοντας κάποιο μενού σε ένα μπαρ θα έχετε δει ένα Mulled Wine, κάποιο Hot Toddy ή ένα Hot Buttered Rum. Μιλάμε για τα ζεστά κοκτέιλ που ως βάση μπορεί να έχουν το κρασί, το ρούμι, το ουίσκι, ακόμα και το τζιν. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι τα ιδιαίτερα βότανα και τα αρωματικά που περιέχουν και τους δίνουν μια παραπάνω «ζέστη». Πολλοί τα έχουν συνδέσει με τις εορταστικές μέρες και νύχτες, γι’ αυτό και εμείς ζητήσαμε από τρεις bartenders να μας δώσουν μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που να μπορούμε να την κάνουμε με επιτυχία στο σπίτι αυτές τις γιορτινές μέρες και να ενθουσιάσουμε τους καλεσμένους μας, προσφέροντας μεθυστική θαλπωρή. Απολαύστε τις!
Κρύες νύχτες, ζεστά ποτά. Τρεις bartenders μάς προτείνουν τρεις συνταγές για να ζεστάνουμε τα γιορτινά βράδια μας.

κοκτέιλ

Granny’s Secret (Ηot Βuttered Rum)
Ένα διαφορετικό ζεστό βουτυράτο ποτό με ρούμι μάς φτιάχνει ο Νίκος Δεληβοριάς. Στη συνταγή του περιέχει και ένα Porto cordial, που στην ουσία είναι ένα αρωματισμένο κρασί Porto με πολλά μπαχαρικά, το οποίο μπορούμε να διατηρήσουμε στο ψυγείο μας μέχρι και δύο εβδομάδες. Τον Νίκο τον συναντάμε στο μεξικάνικο Mexha στο Μαρούσι.

Υλικά
40 ml spiced rum
60 ml Porto cordial *
2 Angostura bitters
1 κουτ. γλυκού ανάλατο βούτυρο

Διαδικασία
Βάζουμε σε μια κούπα το ρούμι. Ζεσταίνουμε το Porto cordial σε σκεύος και προσθέτουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά. Απογεμίζουμε την κούπα μας με το ζεστό cordial και γαρνίρουμε με μια φέτα ανανά ή φλούδα πορτοκάλι.

* Porto cordial

Υλικά
500 ml red Porto (ή κάποιο άλλο κόκκινο αρωματικό κρασί)
200 γρ. καστανή ζάχαρη
60 ml χυμό λεμόνι (σουρωμένο)
ξύσμα από ένα λεμόνι, πορτοκάλι και λάιμ
5 γρ. μπαχάρι
3 γρ. γαρίφαλο
5 γρ. άνθος κανέλας

Διαδικασία
Bάζουμε το κρασί με όλα τα αρωματικά υλικά για 15΄ σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια σουρώνουμε και ανακατεύουμε σε ένα blender το μείγμα με το κρασί, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμόνι.

κοκτέιλ

 

Hot Toddy
Τον Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίnου θα τον βρούμε πίσω από την μπάρα του The Bar In Front Of The Bar στον πεζόδρομο της Πετράκη. Μας ετοιμάζει ένα εύκολο Hot Toddy, που το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλουμε σχεδόν όλα τα υλικά μαζί και να ανακατέψουμε. Μπορούμε αν θέλουμε αντί για ιρλανδέζικο ουίσκι να χρησιμοποιήσουμε bourbon δίνοντάς του έτσι έναν πιο καπνιστό χαρακτήρα, αλλά και κάποιο μπράντι.

Υλικά
60 ml ιρλανδέζικο ουίσκι
2 κουτ. γλυκού θυμαρίσιο μέλι
10 ml χυμό λεμόνι
80 ml ζεστό νερό (στους 90οC)
1 στικ κανέλας
2 καρφάκια γαρίφαλο
1 φλούδα πορτοκάλι

Διαδικασία
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κούπα εκτός από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το μέλι. Αφού λιώσει το μέλι γαρνίρουμε με μια φλούδα πορτοκάλι πιέζοντάς τη για να βγάλει τα έλαιά της.

κοκτέιλ

Mulled Wine
Η Αγάπη Πετροπούλου, η οποία δουλεύει στις ταράτσες του 360 Cocktail Bar και του A For Athens, μας προτείνει ένα ζεστό κρασί, Mulled Wine, που το αρωματίζει με κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ και καρδάμωμο, ενώ το εμπλουτίζει αλκοολικά με ρούμι. Και για όσους δεν αγαπούν το αλκοόλ, συνιστά να το φτιάξουν με χυμό από ρόδι, μήλο ή σταφύλι.

Υλικά
250 γρ. ζάχαρη καστανή ή μέλι
2 αστεράκια γλυκάνισου
2 στικ κανέλας
3 καρφάκια γαρίφαλο
5 σπόρους καρδάμωμο
50 γρ. τζίντζερ, κομμένο σε φέτες
φλούδες από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
750 ml Beaujolais Nouveau (κόκκινο κρασί)
50 ml spiced rum

Διαδικασία
Ρίχνουμε τη ζάχαρη ή το μέλι στην κατσαρόλα μαζί με τα μπαχαρικά και τις φλούδες, τα ζεσταίνουμε όλα μαζί για λίγο χρόνο προσέχοντας να μη μας κολλήσουν και έπειτα προσθέτουμε το κρασί και το ρούμι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5΄-10΄ και έπειτα είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε σε ποτήρι. Γαρνίρουμε με λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και οποιοδήποτε άλλο φρούτο έχουμε στο σπίτι μας: πορτοκάλι, λεμόνι, μήλο, αποξηραμένο σύκο κ.τ.λ. Για εκείνους που δεν πίνουν αλκοόλ, μπορούμε να κάνουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία και αντί για κρασί και ρούμι να βάλουμε χυμό σταφυλιού, ροδιού ή και μήλου.