Εύκολη συνταγή για γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και κουκουνάρι

γαλοπούλα

Για τη γαλοπούλα

  • 1 γαλοπούλα φρέσκια
  • 100 γρ. βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μπέικον προαιρετικά

 

Για τη γέμιση

  • 10 κάστανα, βρασμένα
  • 1 χούφτα κουκουνάρι
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 χούφτα ξηρούς καρπούς
  • Λίγο σέλερι
  • 150 γρ. βούτυρο
  • Λίγο θυμάρι και ρίγανη
  • 500 γρ. ψωμί του τοστ
  • 100 γρ. νερό
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Για τη γέμιση  Μπορούμε να την φτιάξουμε από την προηγούμενη μέρα! Μαγείρεμα:25

  • Μουλιάζουμε τη τριμμένη, ξερή ψίχα σε λίγο ζεστό νερό μέσα σε ένα μπολ, μέχρι να μουλιάσει καλά.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και το σκόρδο για 4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε τα κάστανα και σοτάρουμε μαζί για άλλα 3 λεπτά.
  • Αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση.
  • Βάζουμε το κουκουνάρι και τους ξηρούς καρπούς στο τηγάνι να σοταριστούν για μέχρι να ροδίσουν. Το προσθέτουμε στο υπόλοιπο μείγμα μαζί με το θυμάρι και τη ρίγανη.

Για τη γαλοπούλα (45’ ετοιμασία + 3:30’ ψήσιμο + 30’ ανάπαυση = 4:45’)

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C
  • Με χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε καλά τη γαλοπούλα μέσα και έξω, αρκετά καλά εκεί που θα μπει η γέμιση.
  • Γεμίζουμε την κοιλιά και τον λαιμό της με τη γέμιση, αφήνοντας κάποιο περιθώριο.
  • Κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.

Δημιουργήστε μια “φωλιά” από αλουμινόχαρτο για να ψήσετε τη γαλοπούλα. Κόψτε 2 λωρίδες αλουμινόχαρτου ενός μέτρου η καθεμία.

Κάντε ένα σταυρό με τις 2 λωρίδες και τοποθετείστε τη γαλοπούλα στο κέντρο με την πλάτη. Βουτυρώνουμε καλά τη γαλοπούλα και αλατοπιπερώνουμε. Για περισσότερη γεύση μπορείτε να βάλετε φέτες μπέικον πάνω στη γαλοπούλα. Κλείνουμε τη γαλοπούλα μέσα στο αλουμινόχαρτο, να γίνει μια φωλιά. Προσέξτε να είναι καλά σφραγισμένη η φωλιά, να μην ακουμπάει στην γαλοπούλα για να κυκλοφορεί ο αέρας εντός.

Ψήνουμε για 3 ώρες στους 220° C και δεν ανοίγουμε τον φούρνο.

Μετά τις 3 ώρες, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά για να ροδίσει.

Tip: Μην την κόψετε μόλις την βγάλετε από το φούρνο, γιατί θα χάσει όλα της τα ζουμιά. Περιμένετε 30 λεπτά.