Το πανετόνε με cranberries, φιστίκια Αιγίνης και λευκή σοκολάτα του Άκη

πανετόνε

Συστατικά

 

Για το προζύμι (1 δόση)
80 γρ. νερό
5 γρ. μαγιά φρέσκια
130 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
2 γρ. αλάτι

Για τη γέμιση
100 γρ. γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, ή κόντιτα
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
100 γρ. κουβερτούρα λευκή
100 γρ. cranberries
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
40 ml ρούμι

Για τη ζύμη
150 γρ. γάλα, 3,5%
40 γρ. μαγιά φρέσκια
140 γρ. κρόκους, από μέτρια αβγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
10 γρ. αλάτι
470 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. ελαιόλαδο, για το άλειμμα του μπολ

Για τη σύνθεση
200 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
50 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
50 γρ. cranberries

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το προζύμι

Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, τη μαγιά, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στη ζύμη.

Αφαιρούμε το κουτάλι από το μπολ και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει λείο και ελαστικό το ζυμάρι.

Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ, την πλάθουμε σε σχήμα μπάλας, την τοποθετούμε ξανά στο μπολ, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες.

 

Για τη γέμιση

Κόβουμε το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι σε κυβάκια και ψιλοκόβουμε τα φιστίκια Αιγίνης και τη λευκή κουβερτούρα.

Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν μέσα στο ρούμι για 1-2 ώρες.

 

Για τη ζύμη

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, τη μαγιά, τους κρόκους αβγών, το εκχύλισμα βανίλιας, τη ζάχαρη, το αλάτι, το αλεύρι, και χτυπάμε με τον γάντζο για 3-4 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το ζυμάρι.

Προσθέτουμε το προζύμι και συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμα 15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα για ακόμα 10 λεπτά, μέχρι να πάρουμε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.

Προσθέτουμε το μείγμα της γέμισης και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά της γέμισης στη ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη, και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη χωρίζουμε στα δύο.

Πλάθουμε τα κομμάτια ζύμης σε σχήμα μπάλας και τα τοποθετούμε σε 2 χάρτινες φόρμες μιας χρήσης για panettone.

Καλύπτουμε τις φόρμες με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν για ακόμα 2-3 ώρες, μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C στον αέρα.

Ψήνουμε τα panettone στον φούρνο για 45 λεπτά.

Αφαιρούμε τα panettone από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.

 

Για τη σύνθεση

Περιχύνουμε τα panettone με τη λευκή κουβερτούρα και πασπαλίζουμε με τα φιστίκια Αιγίνης και τα cranberries.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Πηγή: akispetretzikis.com