Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Μαμαδίστικοι λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο

Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο σαν της γιαγιάς από τον Πέτρο Συρίγο. Η καλύτερη πρόταση για το οικογενειακό τραπέζι του Σαββατοκύριακου.

Υλικά:

1 αφράτο λάχανο 1,5 -2 κιλά
700 γραμμ. κιμά (χοιρινό η μοσχαρίσιο)
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια
2 σκ. σκόρδο
1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
2 ντομάτες
½ κούπα ρύζι Καρολίνα
4 κούπες νερό
1 κύβο λαχανικών
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι & πιπέρι
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ

 

Για το αυγολέμονο:

2 αυγά
2 λεμόνια χυμό

 

Διαδικασία:

Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσει. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το κοτσάνι στο λάχανο και το βάζουμε στην κατσαρόλα με μεριά του κοτσανιού προς τα κάτω. (Όσο ζεματίζονται τα φύλλα ξεκολλάνε από το λάχανο, προσοχή μη τα τραβάτε, ξεκολλούν μόνα τους).

Βγάζουμε τα φύλλα ένα ένα και τα βάζουμε δίπλα μας σε ένα ταψί, συνεχίζουμε μέχρι να τα κάνουμε όλα. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Τα μικρά φύλλα ή τα πολύ χοντρά τα κρατάμε για να τα βάλουμε στον πάτο της κατσαρόλας.

Για τους λαχανοντολμάδες: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι στον τρίφτη, το πολτοποιημένο σκόρδο, την τριμμένη ντομάτα, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ρύζι, το μισό ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ζυμώνουμε καλά τα υλικά μας και αφήνουμε στην άκρη.

Χωρίζουμε στα δυο τα μεγάλα φύλλα και αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι το χοντρό μέρος στη μέση, τα μικρότερα φύλλα τα αφήνουμε ολόκληρα. Με αυτές τις ποσότητες θα φτιάξουμε 35 ντολμάδες μεγάλους ή 45 μικρότερους.

Βάζουμε στην άκρη κάθε φύλλου 1 κουταλιά γέμιση, το διπλώνουμε ρολάροντας αλλά και στα πλάγια ώστε να εγκλωβίσουμε την γέμιση. Συνεχίζουμε με όλους τους υπόλοιπους. Στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα φύλλα που δεν έχουμε καταφέρει να τα τυλίξουμε, επειδή είναι μικρά ή σπασμένα και από πάνω τοποθετούμε τους ντολμάδες, η ένωση τους θα πρέπει να είναι προς τα κάτω. Συνεχίζουμε με στρώσεις απλά προσοχή θα πρέπει να είναι σφιχτά μεταξύ τους όλοι για να μην μας ανοίξουν.

Σκεπάζουμε με ένα πιάτο. Περιχύνουμε τους ντολμάδες με ελαιόλαδο, αν θέλουμε βάζουμε και μερικά κοτσάνια από μαϊντανό και δυόσμο, νερό μέχρι να σκεπάσει το πιάτο ,τον κύβο λαχανικών, χυμό από 1 λεμόνι. Βάζουμε στην φωτιά, αφήνουμε δυνατά μέχρι να κοχλάσει και χαμηλώνουμε με μέτρια προς χαμηλή φωτιά ώστε να σιγοβράζουν για 45 λεπτά έως μια ώρα περίπου. Κατά τη διάρκεια προσθέστε μια κούπα νερό ακόμη.

Για το αυγολέμονο: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε καλά, πρέπει να γίνουν λευκά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους, ανακατεύουμε και βάζουμε σιγά σιγά τον χυμό από τα λεμόνια ανακατεύοντας. Παίρνουμε τον ζωμό της κατσαρόλας και τον προσθέτουμε στο μπολ με τα αγά, με συνεχόμενη ροή αλλά σιγά σιγά. Το κάνουμε αυτό περίπου 10 φορές, έπειτα το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου