Παραδοσιακή χυλωμένη φασολάδα

φασολάδα, Παραδοσιακή χυλωμένη φασολάδα

Αν και ταπεινό πιάτο η φασολάδα, όταν είναι μαγειρεμένη σωστά με βραστερά φασόλια, και σερβίρεται χυλωμένη και καυτή σε βαθιά πιάτα, με τα απαραίτητα συνοδευτικά (φρέσκο ψωμί, ελιές ή και φέτα και για τους πιο μερακλήδες με καπνιστή ρέγκα) είναι από τα πιο χορταστικά και λατρεμένα φαγητά του χειμώνα, που απολαμβάνουν όλοι.

Υλικά:

½ κιλού φασόλια

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 πράσο, σε λεπτές φέτες

1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λωρίδες

3 καρότα, σε λεπτές φέτες

½ κουταλιά σούπας πάπρικα

1 ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας

500 γρ. τριμμένες ντομάτες

1 αποξηραμένη καυτερή πιπερίτσα

2 φύλλα δάφνης

¼ ματσάκι σέλινο, ψιλοκομμένο

ελαιόλαδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ μουλιάζουμε τα φασόλια σε μπόλικο κρύο νερό για τουλάχιστον 8 ώρες.

Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, καλύπτοντάς τα με κρύο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, αφήνουμε το νερό να βράσει για 5 λεπτά και αλλάζουμε το νερό.

Ξαναρίχνουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα, καλύπτουμε με ζεστό νερό (περί τα 5 εκατ. πάνω από τα φασόλια) και βάζουμε στην φωτιά. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα φασόλια να μαγειρευτούν για περίπου 30-35 λεπτά με μισάνοιχτο καπάκι.

Στη μέση περίπου του μαγειρέματος ξαφρίζουμε 2-3 φορές την επιφάνεια του νερού, με τρυπητή κουτάλα και αλατίζουμε το νερό.

Παράλληλα σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και την πιπεριά για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε τα καρότα, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε την πάπρικα και τον πελτέ, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, την πιπερίτσα και τη δάφνη, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να μαγειρευτεί για 6-8 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά και μεταφέρουμε την σάλτσα στην κατσαρόλα με τα φασόλια.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε την φασολάδα να σιγομαγειρευτεί για επιπλέον 30 λεπτά χωρίς καπάκι, ή μέχρι να χυλώσει η σάλτσα. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σέλινο και ανακατεύουμε.

Τέλος, περιχύνουμε την φασολάδα με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο. Σερβίρουμε την φασολάδα ζεστή, πασπαλισμένη με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.