Ραβανί με μοντέ λευκής σοκολάτας από τον Άκη (Βίντεο)

Ραβανί
Συνδυάστε το αγαπημένο σας σιροπιαστό ραβανί με μοντέ λευκής σοκολάτας και θα εχετε το απόλυτο γλυκό! Η τέλεια συνταγή για την πιο gourmet εκδοχή του ραβανί.

Τα συστατικά που θα χρειαστείτε

Για τη montée λευκής σοκολάτας
  • 5 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 550 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, κρύα
  • 50 γρ. γλυκόζη
  • ½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 180 γρ. κουβερτούρα λευκή
Για το σιρόπι
  • 600 γρ. νερό
  • 650 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 στικ κανέλα
  • φλούδες πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 50 γρ. ρούμι, λευκό
Για το ραβανί
  • αυγά, μεσαία
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • βανιλίνη
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 40 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό + έξτρα για το ταψί
  • 170 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • βούτυρο, για το ταψί
Για το σερβίρισμα
  • φλούδες πορτοκαλιού
  • κανέλα, σε σκόνη
  • φύλλα δυόσμου

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη μοντέ λευκής σοκολάτας 
  • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
  • Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό, και τα αφήνουμε στο νερό μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Ρίχνουμε στο κατσαρολάκι 220 γρ. από την κρέμα γάλακτος, τη γλυκόζη, την κανέλα και το εκχύλισμα βανίλιας, και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  • Ανακατεύουμε το μείγμα με ένα σύρμα χειρός, και σβήνουμε τη φωτιά μόλις έχει πάρει μια βράση.
  • Σπάμε την κουβερτούρα με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Στραγγίζουμε καλά με τα χέρια μας τις ζελατίνες και τις ρίχνουμε μέσα στο κατσαρολάκι.
  • Ρίχνουμε και τα κομμάτια  κουβερτούρας, και περιμένουμε για 10 δευτερόλεπτα.
  • Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως η κουβερτούρα, ρίχνουμε τα υπόλοιπα 330 γρ. κρέμα γάλακτος, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από το μάτι της κουζίνας, και μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνεια του μείγματος, και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες μέχρι να σφίξει καλά.
  • Αφαιρούμε το μπολ από το ψυγείο, μεταφέρουμε την κρέμα στον κάδο του μίξερ, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Μεταφέρουμε τη μους στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για το σιρόπι
  • Ρίχνουμε σε ένα κατσαρόλάκι το νερό, τη ζάχαρη, το στικ κανέλας και τις φλούδες από τα πορτοκάλια -θέλουμε μόνο το πορτοκαλί μέρος- και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  • Βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, και αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το ρούμι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για το ραβανί
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανιλίνη, και χτυπάμε καλά με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι και το σιμιγδάλι, και χτυπάμε για ακόμα 3 δευτερόλεπτα.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ, και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, και ανακατεύουμε ελαφρώς με μια κουτάλα. Προσοχή! Δεν πρέπει να ανακατέψουμε πολλή ώρα για να μην πέσει ο όγκος από τα αυγά.
  • Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα ορθογώνιο ταψί 32×25 εκ.,  ρίχνουμε μέσα το μείγμα, και το απλώνουμε καλά σε όλη την επιφάνεια του ταψιού με μια κουτάλα.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο, και ψήνουμε για 30 λεπτά στην πάνω σχάρα.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
Για τη σύνθεση
  • Περιχύνουμε σιγά-σιγά το ζεστό κέικ με το κρύο σιρόπι χρησιμοποιώντας μια κουτάλα.
  • Ρίχνουμε τις φλούδες πορτοκαλιού και το στικ κανέλας από το σιρόπι πάνω στο κέικ.
  • Αφήνουμε στην άκρη το ραβανί για 20 λεπτά ώστε να ρουφήξει όλο το σιρόπι.
  • Αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκαλιού και το στικ κανέλας, τα κρατάμε στην άκρη για το σερβίρισμα, και κόβουμε σε κομμάτια.
  • Μοιράζουμε το ραβανί σε πιάτα, και σερβίρουμε με τη μοντέ λευκής σοκολάτας και 1 φλούδα πορτοκαλιού.
  • Πασπαλίζουμε με κανέλα, γαρνίρουμε με 1 φύλλο δυόσμου, και σερβίρουμε.

Δείτε το βίντεο