Μαρίνα Αμπράμοβιτς: Ο Ζελένσκι είναι ο ήρωας του αιώνα μας

Συναισθηματικά φορτισμένη η Μαρίνα Αμπράμοβιτς έστειλε το δικό της αντιπολεμικό μήνυμα και εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της στον ουκρανικό λαό.

Η εικαστική καλλιτέχνιδα από τη Σερβία μίλησε στην ΕΡΤ1 και χαρακτήρισε ήρωα τον Ζελένσκι ενώ τόνισε πως οι Ουκρανοί μάχονται για τη γη τους.

«Αυτός δεν είναι ένας πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας. Είναι ένας πόλεμος εναντίον της ανθρωπότητας γιατί μπορεί να αντιμετωπίσουμε την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου στον πλανήτη. Έχω εντυπωσιαστεί από το θάρρος του ουκρανικού λαού. Όλοι μας και το ΝΑΤΟ, φοβόμαστε τους Ρώσους», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Οι Ουκρανοί δεν φοβούνται τους Ρώσους. Τους αντιμετωπίζουν και μάχονται για τη γη τους. Νομίζω ο Ζελένσκι είναι ο ήρωας του αιώνα μας».

Η διάσημη εικαστικός δήλωσε ψυχικά συνδεδεμένη με τους Ουκρανούς πρόσφυγες, καθώς και εκείνη προέρχεται από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Είμαι πιο περισσότερο συνδεδεμένη ψυχικά από κάθε άλλη φορά. Γιατί η Ουκρανία ήταν γειτονική χώρα της πατρίδας μου, της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Είναι κι εκείνοι Σλάβοι», σημείωσε.

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς συμμετέχει με τη διαδραστική της εγκατάσταση, ένα τείχος δακρύων φτιαγμένο από κρυστάλλους, στο μνημείο μνήμης του Μπάμπι Γιαρ στα περίχωρα του Κιέβου.

Εκεί το 1941 εκτελέστηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις 34.000 Εβραίοι και τσιγγάνοι.

«Πριν από μερικές ημέρες, ένας πύργος κοντά στο Τείχος βομβαρδίστηκε. Το Τείχος δεν υπέστη ζημιά. Αλλά σκέφτομαι συνεχώς την ασφάλεια της Ουκρανίας, των ανθρώπων, των παιδιών. Κάθε πρωί σηκωνόμαστε και από το άνετο σπίτι μας βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας τον τρόμο, κάθε πρωί. Πρέπει να σκεφτούμε την αντίδρασή μας ως καλλιτέχνες, ως άνθρωποι», κατέληξε.

Δείτε τη συνέντευξή της: