Connect with us

Hi, what are you looking for?

Διεθνή

Η δήλωση της Έμμα Γουότσον που εξόργισε το Ισραήλ

Γουότσον

Η Γουότσον, γνωστή για το ρόλο της Ερμιόνης Γκρέιντζερ στις ταινίες του Χάρι Πότερ, ανέβασε στο Instagram μια φωτογραφία από φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση με ένα πανό που έγραφε «Η αλληλεγγύη είναι ρήμα»..

Συνοδευόταν με ένα απόσπασμα σχετικά με την έννοια της αλληλεγγύης από την φεμινίστρια Σάρα Αχμέντ. Η ανάρτηση βρήκε ευρεία υποστήριξη από Παλαιστίνιους ακτιβιστές, αλλά προκάλεσε έντονη κριτική από Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ο πιο «εκδηλωτικός» ήταν ο Ντάνι Ντάνον, ο οποίος στο παρελθόν κατείχε τις θέσεις του υπουργού Επιστημών στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Ισραηλινού πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Ντάνον έδωσε «10 πόντους για αντισημητισμό» στην γνωστή ηθοποιό.

Η απάντηση του πρέσβη του Ισραήλ στον ΟΗΕ

Ο εν ενεργεία πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Τζίλαντ Ερντάν, ήταν επίσης καυστικός. «Η μυθοπλασία μπορεί να λειτουργεί στον Χάρι Πότερ, αλλά δεν λειτουργεί στην πραγματικότητα», έγραψε χαρακτηριστικά. «Αν συνέβαινε αυτό, τότε η μαγεία που κυριαρχεί στον κόσμο των μάγων θα μπορούσε να εξαλείψει τα κακά της Χαμάς (η οποία καταπιέζει τις γυναίκες και επιδιώκει τον αφανισμό του Ισραήλ) και της Παλαιστινιακής Αρχής (που υποστηρίζει τον τρόμο). Θα ήμουν υπέρ αυτού!».

Οι πρωτοβουλίες της Γουότσον

Η 31 ετών Γουότσον είναι ενεργή φεμινίστρια που έχει χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα της για να μιλήσει δημόσια για μια σειρά από ζητήματα, κερδίζοντας της μια θέση στη λίστα του περιοδικού Time με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2015.

Το 2014 διορίστηκε πρέσβειρα καλής θέλησης των γυναικών του ΟΗΕ και ανακοίνωσε σε ομιολία της στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη την δημιουργία μιας εκστρατείας με τίτλο «HeForShe», με στόχο να παροτρύνει τους άνδρες να υποστηρίξουν την ισότητα των γυναικών.

Ένα χρόνο αργότερα η Μαλάλα Γιουσαφζάι αγωνίστρια για τα δικαιώματα των κοριτσιών από το Πακιστάν είπε στην Γουότσον ότι αποφάσισε να αποκαλεί τον εαυτό της φεμινίστρια, αφού άκουσε την ομιλία της. Η Γουότσον διορίστηκε επίσης σε ένα συμβουλευτικό όργανο της G7 για τα δικαιώματα των γυναικών το 2019, σε διαβούλευση με ηγέτες για την εξωτερική πολιτική. Κατά τη διάρκεια της συνόδου Cop26 στη Γλασκώβη τον περασμένο Νοέμβριο έδωσε σε ακτιβιστές για το κλίμα πρόσβαση στον λογαριασμό της στο Instagram.

Το πλήρες απόσπασμα της Αχμέντ, στο οποίο αναφέρθηκε η Γουότσον, λέει: «Η Αλληλεγγύη δεν προϋποθέτει ότι οι αγώνες μας είναι οι ίδιοι αγώνες ή ότι ο πόνος μας είναι ο ίδιος πόνος ή ότι η ελπίδα μας είναι για το ίδιο μέλλον. Η αλληλεγγύη περιλαμβάνει δέσμευση και δουλειά, καθώς και την αναγνώριση ότι ακόμα κι αν δεν έχουμε τα ίδια συναισθήματα, τις ίδιες ζωές ή τα ίδια σώματα, ζούμε σε κοινό έδαφος». Η ανάρτηση της έχει πάρει like από περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες και προσέλκυσε περισσότερα από 100.000 σχόλια – πολλά από τα οποία περιλαμβάνουν παλαιστινιακές ή ισραηλινές σημαίες.

Πάντως υπήρξαν και πολλοί που αντέδρασαν στις επιθέσεις των Ισραηλινών πρέσβεων εναντίον της. Η Λέα Γκρίνμπεργκ, συνεκτελεστική διευθύντρια του Indivisible Project, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 2016 ως απάντηση στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ έγραψε: «Μια τέλεια επίδειξη της εντελώς κυνικής και κακόπιστης πολεμικής του αντισημιτισμού για να φιμώσουν οποιαδήποτε έκφραση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό». Η πολιτικός των συντηρητικών Τόρις, με πακιστανικές ρίζες Σαγιέντα Βαρσί, χαρακτήρισε τα σχόλια του Ντάνον «αποκρουστικά». «Αυτές οι συνεχείς προσπάθειες να καταπνίξουν κάθε υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους πρέπει να πάψουν επιτέλους», δήλωσε.

Πηγή: politicus.gr

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00