Connect with us

Hi, what are you looking for?

Showbiz

Εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία: Η Αμάλ Κλούνεϊ επικεφαλής της νομικής task force της Εισαγγελίας του Κιέβου

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα, ιδρύεται “νομική Task Force για τη λογοδοσία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας στην προσπάθεια να χτίσει την υπόθεση της παραπομπής της Ρωσίας στα διεθνή δικαστήρια με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έχει στραφεί σε νομικές εταιρείες με παγκόσμια εμβέλεια.

 

Μία από αυτές είναι το γραφείο της δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ, που όπως και οι υπόλοιποι έγκριτοι νομικοί, θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα, ιδρύεται “νομική Task Force για τη λογοδοσία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, για την υποστήριξη της Ουκρανίας στην απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα διεθνών εγκλημάτων που διέπραξε η Ρωσία με επικεφαλής την Αμάλ Κλούνεϊ. Όλα τα μέλη θα εκτελούν το έργο τους σε pro bono βάση”.

Για να ασκηθούν διώξεις, δεν αρκούν οι σοκαριστικές εικόνες που προκαλούν αποτροπιασμό. Ο Ουκρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σεργκέι Κισλίτσια είχε συνάντηση με την Αμάλ Κλούνεϊ στις 23 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη.

“Είχα την ευκαιρία να καλοσωρίσω την Αμάλ Κλούνεϊ για να έχει μια σημαντική και πλούσια συζήτηση σχετικά με την λογοδοσία, την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τη θέση του ΟΗΕ όταν πρόκειται για απρόκλητη στρατιωτική επίθεση στη Ρωσία και την εισβολή της στην Ουκρανία”, δήλωσε.

 

 

Τι είναι έγκλημα πολέμου;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι “οι άμαχοι δεν μπορούν να δέχονται επίθεση σκόπιμα – ούτε και οι υποδομές που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους”.

Επίσης, ορισμένα όπλα απαγορεύονται λόγω του ανεξέλεγκτου ή φρικτού πόνου που προκαλούν – όπως οι νάρκες ξηράς και τα χημικά ή βιολογικά όπλα. Οι άρρωστοι και οι τραυματίες πρέπει να δέχονται φροντίδα – συμπεριλαμβανομένων των τραυματισθέντων στρατιωτών, που έχουν δικαιώματα ως αιχμάλωτοι πολέμου.

Άλλοι νόμοι απαγορεύουν τα βασανιστήρια και τη γενοκτονία – η σκόπιμη προσπάθεια εξόντωσης μιας συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων. Τα σοβαρά αδικήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου, όπως ο φόνος, ο βιασμός ή η μαζική δίωξη μιας συγκεκριμένης ομάδας, είναι γνωστά ως “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου