Connect with us

Hi, what are you looking for?

Showbiz

Τζένη Καρέζη: Η επιστολή της αξέχαστης ηθοποιού λίγο πριν πεθάνει – “Θέλω να αγαπώ και να με αγαπούν”

Η Τζένη Καρέζη (Ευγενία Καρπούζη) γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1932

Το διάστημα 1951-1954 φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ αμέσως μετά έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο, δίπλα σε μεγάλα ονόματα της υποκριτικής. Μετέπειτα σημείωσε τεράστιες επιτυχίες στο σανίδι, ενώ συγκλονιστικές ήταν και οι ερμηνείες της στις παραστάσεις που έδωσε στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο. Στην μεγάλη οθόνη έκανε το ντεμπούτο της το 1955, ενώ συνολικά συμμετείχε σε 33 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Στο βίντεο που ακολουθεί προβάλλονται φωτογραφίες από τις ωραιότερες εμφανίσεις της στα έργα όπου έπαιξε.

Ο πατέρας της Τζένης Καρέζη ήταν γυμνασιάρχης και μαθηματικός από το Μεσολόγγι και η μητέρα της δασκάλα.

Παρά την άρνηση του πατέρα της η Τζένη Καρέζη μπήκε το 1951 στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και αποφοίτησε με άριστα το 1954.

Συμμαθητές της στην Σχολή ήταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Πέτρος Λοχαΐτης και η Ρίκα Διαλυνά.

Το βιντεοληπτικό υλικό προέρχεται από το κανάλι στο YouTube “Χρώμα στο ασπρόμαυρο”

Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο το 1954 δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη και τον Βασίλη Διαμαντόπουλου με το έργο “Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα”. Στην συνέχεια συμμετείχε στον Θίασο του Εθνικού Θεάτρου μέχρι το 1959. Από το 1960 και μετά στράφηκε στο ελεύθερο θέατρο.

Τη δεκαετία του ’60 η Τζένη Καρέζη σημείωσε τεράστιες θεατρικές επιτυχίες παίζοντας συνήθως μπουλβάρ. Ενδεικτικά κάποιες παραστάσεις είναι η “Μαίρη Μαίρη”, “Η κυρία δε με μέλλει”, ” Ένα κουτό κορίτσι” και “Η κυρία εκυκλοφόρησε”.

Από το 1976 και μετά η Τζένη ερμήνευσε σημαντικούς ρόλους σε μεγάλες παραστάσεις. “Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ”, “Ο βυσσινόκηπος του Τσέχωφ”, “Πάπισσα Ιωάννα” και “Έντα Γκάμπλερ του Ίψεν” είναι μερικές από αυτές.

Η Τζένη Καρέζη συγκλόνισε ακόμη και με τις ερμηνείες της στις παραστάσεις που έδωσε στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο: “Μήδεια” (1985), “Ηλέκτρα” (1987), “Οιδίπους τύραννος” (1989).

Το 1973 συμμετείχε στην ιστορική παράσταση “Το μεγάλο μας τσίρκο” σε κείμενα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και σκηνικά Ευγένιου Σπαθάρη. Μαζί της ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Κώστας Καζάκος κι ο Νίκος Ξυλούρης.

Ήταν μια παράσταση με πολιτικά μηνύματα κατά της Χούντας που σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία (550.000 εισιτήρια).

Στον κινηματογράφο έκανε ντεμπούτο το 1955 σαν πρωταγωνίστρια στην ταινία ‘Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο’.

Συμμετείχε σε 33 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου ερμηνεύοντας με την ίδια επιτυχία ρόλους κωμικούς και δραματικούς.

Κάθε ταινία της Τζένης ήταν και μια επιτυχία. “Τα κόκκινα φανάρια”, “Λόλα”, Δεσποινίς Διευθυντής”, “Τζένη Τζένη” και “Ραντεβού στην Κέρκυρα” είναι μερικά από τα έργα στα οποία πρωταγωνίστησε.

Η Τζένη Καρέζη έκανε δύο γάμους. Τον πρώτο το 1962 με τον δημοσιογράφο Ζάχο Χατζηφωτίου, ο οποίος κράτησε μέχρι το 1964.

Το 1966 στα γυρίσματα της ταινίας “Κοντσέρτο για πολυβόλα” ερωτεύτηκε τον συμπρωταγωνιστή της Κώστα Καζάκο. Παντρεύτηκαν το 1968 κι απέκτησαν έναν γιο, τον μετέπειτα ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο.

Λίγο πριν φύγει από την ζωή, η Τζένη Καρέζη έγραψε:

“Θέλω να ζω με τους δικούς μου…

Θέλω να κάνω την λατρεμένη μου δουλειά…

Θέλω να προσφέρω…

να αγαπώ και να με αγαπούν…

δεν χάνονται αυτά…

δεν πρέπει να χαθούν…

δεν θέλω να χαθούν…

και πάντα ελπίζω”

Η κορυφαία πρωταγωνίστρια διαγνώσθηκε με καρκίνο τον Μάρτιο του 1989. Πάλεψε γενναία για τρία χρόνια, αλλά τελικά έχασε την μάχη τον Ιούλιο του 1992. Η Τζένη Καρέζη άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 60 ετών.

Πώς η Ευγενία Καρπούζη έγινε… Τζένη Καρέζη

Το φθινόπωρο του 1966, στα γυρίσματα της ταινίας «Κονσέρτο για Πολυβόλα» της Φίνος Φιλμ, η Τζένη Καρέζη ερωτεύτηκε παράφορα τον τότε ανερχόμενο ηθοποιό Κώστα Καζάκο. Είχαν γνωριστεί πολύ καιρό πριν συμπρωταγωνιστήσουν στην ταινία. Ωστόσο, δεν είχε υπάρξει ερωτική έλξη μεταξύ τους.

Ο Ντίνος Δημόπουλος, ο οποίος ήταν σκηνοθέτης της ταινίας είχε βρει τη βασική πρωταγωνίστρια, αλλά δεν μπορούσε να καταλήξει στον άνδρα συμπρωταγωνιστή. Το σενάριο απαιτούσε ένα γοητευτικό λοχαγό του ελληνικού στρατού, τον οποίο η Καρέζη θα αγαπούσε βαθιά. Ο Φιλοποίμην Φίνος, στην προσπάθεια του να τον βοηθήσει, πρότεινε κάποια ονόματα από τα γνωστά στο χώρο των ζεν πρεμιέ. Ο Δημόπουλος όμως δεν ικανοποιείτο με κανέναν. Αντιπρότεινε τον Κώστα Καζάκο. Ο Φίνος όμως αιφνιδιάστηκε και έφερε αντίρρηση. «Μα αυτός είναι καρατερίστας», έλεγε ο παραγωγός αποδοκιμάζοντας την επιλογή του σκηνοθέτη. Όταν όμως τον είδε ντυμένο με την στρατιωτική στολή, ψηλό και γοητευτικό, θαμπώθηκε, είπε το «ναι» και ξεκίνησαν τα γυρίσματα.

Ο Κώστας Καζάκος μιλά για την Τζένη Καρέζη και την κουμπαριά τους με τον Άγγελο Αντωνόπουλο

Ο Κώστας Καζάκος είχε μιλήσει το 2020 στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω”, για τον στενό του φίλο και κουμπάρο Άγγελο Αντωνόπουλο με θερμά λόγια.
“Ο Άγγελος έχει χαρακτηριστικά σπάνια. Έφερε καινούργιο αέρα στο θέατρο. Γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία ένας λόρδος” είπε ο Κώστας Καζάκος.

Ο γνωστός ηθοποιός αποκάλυψε για τη Τζένη Καρέζη: “Γινόντουσαν κάτι ξενύχτια με το τάβλι και θυμάμαι τότε που αρρώστησε η Τζένη το 88′ όταν και εκδηλώθηκε η αρρώστια της, ήταν ο μόνος άνθρωπος που ήξερε τι συνέβαινε. Και κάναμε τότε την τελευταία παράσταση του “Βυσσινόκηπου” χωρίς να ξέρει κανείς τίποτα και έγινε μια σπουδαία παράσταση σαν να ήξερε όλος ο κόσμος τι συνέβαινε”.;

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου