Connect with us

Hi, what are you looking for?

Showbiz

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών η «νονά της Funk» Betty Davis

Η Ντέιβις άνοιξε το δρόμο με τους ακατέργαστους funk στίχους της αλλά και τους στίχους με σεξουαλικό περιεχόμενο που θα συνέχιζαν να επηρεάζουν αστέρια, όπως ο Prince και η Madonna

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών η Μπέτι Ντέιβις, η πρωτοπόρος τραγουδίστρια και μουσικός των ΗΠΑ που ονομάστηκε «νονά της Funk».

 

Η Ντέιβις άνοιξε το δρόμο με τους ακατέργαστους funk στίχους της αλλά και τους στίχους με σεξουαλικό περιεχόμενο που θα συνέχιζαν να επηρεάζουν αστέρια, όπως ο Prince και η Madonna.

Την είδηση ​​του θανάτου της επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα της η φίλη της Constance Portis.

Αφιερώματα στην Ντέιβις σχετικά με το πόσο τους επηρέασε έκαναν ο Αμερικανός ρόκερ Λένι Κράβιτς και ο Prince.

Γεννημένη και μεγαλωμένη ως Betty Malry στη Βόρεια Καρολίνα, έγινε πυλώνας στη μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του 1960, με κομμάτια όπως το Get Ready for Betty.

 

 

Το τραγούδι της Uptown (to Harlem) του 1967, το οποίο έγραψε για τους Chambers Brothers, επανεμφανίστηκε πρόσφατα στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Questlove που ήταν υποψήφιο για Όσκαρ, Summer of Soul.

Ήταν η δεύτερη σύζυγος του σταρ της τζαζ Μάιλς Ντέιβις για μόλις ένα χρόνο. Στην αυτοβιογραφία του, ο Μάιλς είπε ότι η Μπέτι ήταν «πολύ νέα και άγρια» και την κατηγόρησε ότι είχε σχέση με τον Τζίμι Χέντριξ, κάτι που επέσπευσε το τέλος του γάμου τους.

Η Betty αρνήθηκε την υπόθεση δηλώνοντας, “Ήμουν τόσο θυμωμένη με τον Miles όταν το έγραψε αυτό. Ήταν ασέβεια για τον Jimi και για μένα. Ο Miles και εγώ χωρίσαμε λόγω της βίαιης ιδιοσυγκρασίας του.”.

Αφού την κατηγόρησε για μοιχεία, υπέβαλε αίτηση διαζυγίου το 1969.

Η επόμενη φάση του fusion jazz-rock έφερε το κλασικό άλμπουμ, Bitches Brew.

«Κάθε μέρα που παντρευόμουν μαζί του ήταν μια μέρα που κέρδιζα το όνομα Ντέιβις», είπε σε ένα ντοκιμαντέρ, σχετικά με την ταραχώδη περίοδο που ήταν μαζί.

«Έγραψα για την αγάπη, πραγματικά, και όλα τα επίπεδα αγάπης», είπε στους New York Times το 2018, σε μια σπάνια συνέντευξη, μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ Betty – They Say I’m Different.

“Όταν έγραφα γι’ αυτό, κανείς δεν έγραφε γι’ αυτό. Τώρα όμως όλοι γράφουν γι’ αυτό. Είναι σαν ένα κλισέ.”

Η Ντέιβις έλαμψε για μια σύντομη περίοδο από το 1964 έως το 1975 και ενώ η μουσική της δεν είχε εμπορική επιτυχία, έχει αποδειχτεί απίστευτη επιρροή για τις γενιές που ακολούθησαν.

Η σύγχρονη τραγουδίστρια Janelle Monae περιέγραψε προηγουμένως την Davis ως «μία από τις νονές του επαναπροσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο μπορούν να θεωρηθούν οι μαύρες γυναίκες στη μουσική»

Με πληροφορίες από wikipedia

 

Πηγή: BBC

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου