Connect with us

Hi, what are you looking for?

Showbiz

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε δέκα ημέρες η κηδεία – Τι είναι η επιχείρηση «Μονόκερως» (Βίντεο)

Oι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η «Γηραιά Αλβιόνα» θρηνεί για την εκδημία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία πέθανε στο εξοχικό ανάκτορο Μπαλμόραλ της Σκωτίας σε ηλικία 96 ετών, όπως ανακοίνωσε επίσημα το Παλάτι.

«Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα» τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας. Ο ίδιος λαμβάνει πλέον το επίσημο όνομα Κάρολος ο 3ος και αναμένεται διάγγελμά του εντός της ημέρας προς το βρετανικό έθνος.

Πιο συγκεκριμένα, περί τις 10:00, θα ανακηρυχθεί επισήμως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Συμβούλιο Ενθρόνισης. Στη συνέχεια, αναμένεται ο νέος βασιλιάς να απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα στο βρετανικό λαό. Αργότερα θα συνεδριάσει το κοινοβούλιο για να αποτίσει φόρο τιμής στη βασίλισσα και να εγκρίνει το μήνυμα συλλυπητηρίων.

Κατόπιν οι εργασίες του θα ανασταλούν για 10 ημέρες.

Oι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου με δάκρυα στα μάτια χιλιάδες Λονδρέζοι και τουρίστες αφήνουν λουλούδια. Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας άλλαξε φόντο σε μαύρο.

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για την κηδεία και τη διαδοχή της Ελισάβετ

Το πρωτόκολλο των ενεργειών και διαδικασιών που προβλέπονται μετά τον θάνατο της Ελισάβετ σχεδιάστηκε αρχικά τη δεκαετία του 1960 και στα χρόνια που ακολούθησαν αναθεωρήθηκε πολλές φορές, με τη συνεργασία και τη σύμφωνη γνώμη της ίδιας της Ελισάβετ.

Η ημέρα του θανάτου αποφασίστηκε ότι θα είναι η D-Day και όσες ακολουθήσουν θα είναι οι D-Day+1, D-Day+2, D-Day+3 κ.ο.κ.

Αν η Βασίλισσα Ελισάβετ πέθαινε στο Λονδίνο και το Μπάκιγχαμ, θα έμπαινε μπρος η Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου. Δεδομένου, όμως, ότι πέθανε στη Σκωτία και το Κάστρο Μπαλμόραλ, θα μπει μπρος η λεγόμενη Επιχείρηση Μονόκερως.

Όπως προβλέπεται, την επομένη της ανακοίνωσης του θανάτου της βασίλισσας, δηλαδή σήμερα, θα γίνει η ανακήρυξη του νέου μονάρχη και οι πρώτες του συναντήσεις με τα μέλη της κυβέρνησης και κρατικούς αξιωματούχους.

Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες στο πρωτόκολλο που έχει οριστεί, όπως ότι στις συναντήσεις αυτές οι υπουργοί θα πρέπει να φορούν πρωινά φορέματα ή κοστούμια με μαύρες ή σκούρες γραβάτες και θα ζητηθεί να μη συνοδεύονται από τους/τις συζύγους τους.

Το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να εκδώσει συλλυπητήριο μήνυμα και τα μέλη του θα αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα – όλες οι κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις θα αναβληθούν για δέκα ημέρες.

Τη δεύτερη ημέρα, το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ θα τοποθετηθεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η μεταφορά της σορού της θα γίνει με τρένο ή αεροπλάνο από τη Σκωτία στη βρετανική πρωτεύουσα.

Πριν από την αναχώρησή της, η σορός θα τοποθετηθεί στο Παλάτι του Χόλιρουντ, στο Εδιμβούργο, θα μεταφερθεί για μια σύντομη δοξολογία στον Καθεδρικό της πόλης και από εκεί θα καταλήξει στον σιδηροδρομικό σταθμό. Επιμνημόσυνες διακηρύξεις θα διαβαστούν σε όλες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και ενδεχομένως και στο κοινοβούλιο.

Επιχείρηση «Λιοντάρι»

Το πρωί της τρίτης ημέρας, ο νέος μονάρχης θα δεχτεί συλλυπητήρια στο κτίριο του Westminster Hall και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για μια περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πρώτη στάση στο Εδιμβούργο, όπου θα παραστεί σε λειτουργία στον Καθεδρικό του Αγίου Αιγιδίου (St. Giles Cathedral).

Την επομένη (D-Day+4), θα φτάσει στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα δεχτεί συλλυπητήρια στο Κάστρο του Χίλσμπορο και θα παραστεί σε λειτουργία στον Καθεδρικό της Αγίας Άννης στο Μπέλφαστ. Πίσω στο Λονδίνο, θα λάβει χώρα η πρόβα της μεταφοράς του φερέτρου της βασίλισσας από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Παλάτι του Γουέστμινστερ. Η Επιχείρηση Λιοντάρι, όπως είναι η κωδική της ονομασία, θα πραγματοποιηθεί την πέμπτη ημέρα μέσω της γνωστής διαδρομής που ακολουθούν όλες οι πομπές – η γνωστή ceremonial route.

H σορός της Ελισάβετ θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες στο Παλάτι του Γουέστμινστερ. To φέρετρο θα τοποθετηθεί σε βάθρο στο μέσο του Westminster Hall, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό 23 ώρες την ημέρα, ενώ θα υπάρχουν ειδικά εισιτήρια για τους VIPs που θα θέλουν να κλείσουν την ιδιωτική τους τελευταία ακρόαση μαζί της.

Την D-Day+6 θα γίνει η πρόβα της εξοδίου ακολουθίας και την επομένη ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στην Ουαλία, για να δεχτεί συλλυπητήρια στο κοινοβούλιο και να παρακολουθήσει τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Κάρντιφ.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Γουέστμινστερ τη δέκατη ημέρα από τον θάνατο της Ελισάβετ. H D-Day+9 θα οριστεί ημέρα εθνικού πένθους και αργία. Στις 12 το μεσημέρι θα τηρηθεί σιγή δύο λεπτών σε πανεθνικό επίπεδο. Από το Λονδίνο, η πομπή θα κατευθυνθεί στο Κάστρο του Γουίνδσορ. Εκεί, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου θα τελεστεί ακολουθία και η Ελισάβετ θα ταφεί δίπλα στον πατέρα της.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου