Connect with us

Hi, what are you looking for?

Showbiz

O Mικ Τζάγκερ των ’60s και των ’70s – Πώς τον παρουσίαζε ο παγκόσμιος Τύπος (Βίντεο)

Τι έγραφαν οι εφημερίδες για τον σταρ των Rolling Stones στο ξεκίνημά της σπουδαίας του καριέρας

Ο Μικ Τζάγκερ, ένας από τους πιο εμβληματικούς τραγουδιστές και τραγουδοποιούς στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής, η φωνή και η ψυχή των θρυλικών Rolling Stones κλείνει σήμερα τα 79 του χρόνια.

Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1943, στο Ντάρτφορντ της Μεγάλης Βρετανίας και αφού εγκατέλειψε τις σπουδές του στο φημισμένο πανεπιστήμιο London School of Economics βάλθηκε να αναστατώσει την παγκόσμια μουσική σκηνή και εκατομμύρια φίλους της μουσικής σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Μικ Τζάγκερ, σήμερα, αντιμετωπίζεται ως ένας από τους αδιαφιλονίκητους «βασιλιάδες» της Ροκ που με τα τραγούδια του και τη σκηνική του παρουσία επηρέασε όσο λίγοι την παγκόσμια μουσική. Μια ματιά όμως στα δημοσιεύματα, ξένα και εγχώρια, της εποχής που το άστρο του άρχισε να μεσουρανεί, δείχνει μια εντελώς διαφορετική, σχεδόν διασκεδαστική για τα σημερινά δεδομένα, αντιμετώπιση.

Οι Rolling Stones ιδρύθηκαν το 1962 και μόλις 5 χρόνια αργότερα, λίγες μέρες πριν η Χούντα των Συνταγματαρχών καταλάβει την εξουσία στην Ελλάδα, επισκέφθηκαν την Αθήνα.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 18.4.1967, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Οι ερωτήσεις των ελλήνων δημοσιογράφων προς τον Μικ Τζάγκερ, όπως δημοσιεύονται από «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 18ης Απριλίου 1967, είναι ενδείκτικες:

– Αν δεν είχατε αυτή την εμφάνιση (μακρυά μαλλιά και ντύσιμο “παρδαλό”, πανταλόνι κίτρινο ταφταδένιο με κόκκινα γαρύφαλλα κλπ.), θα είχατε τις επιτυχίες που έχετε τώρα;
– Ίσως ναι. Από μικροί, σχεδόν, έχουμε αυτή την εμφάνιση.
– Τι γνώμη έχετε για τραγούδια που λέτε και τη μουσική;
– Με τα τραγούδια εκφράζουμε την εποχή μας. Δεν είμαστε υστερικοί, όπως νομίζουν, αλλά απλώς δεν μας καταλαβαίνουν οι μεγάλοι στην ηλικία.
– Η γνώμη σας για τους Μπητλς;
– Τους αγαπάμε πολύ.

– Με τι ασχολείσθε τις ελεύθερες ώρες σας;
– Με τα κορίτσια.
– Είσθε αγαπημένοι μεταξύ σας;
– Ναι. Απόδειξη ότι κοιμόμαστε όλοι μαζί στο ίδιο κρεβάτι (!)
– Μα ο Γουάιμαν είναι παντρεμένος! Τι λέει η γυναίκα του;
– Κοιμάται κι αυτή μαζί.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 18.4.1967, Ιστορικό Αρχείο 

Η συναυλία τον Rolling Stones στην Αθήνα είχε άδοξο τέλος, όμως το συγκρότημα, με τον Μικ Τζάγκερ πάντα στη σύνθεσή του, συνέχισε να καταπλήσσει τους θαυμαστές του και να σκανδαλίζει όλους τους υπόλοιπους.

Η σύλληψη του Τζάγκερ και του Κιθ Ρίτσαρντς για κατοχή ναρκωτικών, δύο μήνες αργότερα, γίνεται παγκόσμια είδηση.

«ΤΑ ΝΕΑ», 30.6.1967, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» της 30ης  Ιουνίου 1967:

«Δύο μέλη του γνωστού αγγλικού μουσικού συγκροτήματος “Ρολλινγκς Στόουνς”, κατεδικάσθησαν εις φυλάκισιν, διά κατοχήν και χρήσιν ναρκωτικών.

»Ο αρχηγός του συγκροτήματος Μικ Τζάγκερ, κατεδικάσθη εις τρίμηνον φυλάκισιν διότι κατείχε διεγερτικά χάπια και ο κιθαριστής Κέιθ Ρίτσαρντς κατεδικάσθη εις φυλάκισιν 15 μηνών διότι επέτρεψε να χρησιμοποιηθή η οικία του διά το κάπνισμα ινδικής καννάβεως.

»Εις το δικαστήριο κατετέθη ότι όταν η αστυνομία εισήλθεν εις την οικίαν, εύρε μίαν νέαν γυμνήν, η οποία ήτο τυλιγμένη με μίαν φλοκάτην κουβέρταν και η οποία εκάθητο μεταξύ των προσκεκλημένων».

Στις 3 Ιανουαρίου 1971, «ΤΟ ΒΗΜΑ» δημοσιεύει άρθρο του αμερικανικού περιοδικού «Νewsweek» που μεταξύ άλλων αναφέρει.

«Ο Τζάγκερ ταξιδεύει στην αμερικανική ήπειρο με το ψεύτικό καπέλλο του Μπάρμπα Σαμ, τα σκανδαλώδη κοστούμια του γιούνισεξ, τραγουδώντας τούς μαχητικούς ύμνους της νέας Δημοκρατίας “Ο Μαχητής του Πεζοδρομίου”, “Συμπάθεια για το Διάβολο”, με την εκπληκτική του φωνή που καταφέρνει να μυκτηρίζεται το μουσικό “κατεστημένο”, με την κίνηση των αγκώνων του, το γλύστρημα των ποδιών του όμοια με κάποιο τρελλό χορευτικό κολλάζ, το οποίο θυμίζει ταυρομαχία, κοκκορομαχία, μάγο γιατρό της φυλής των Βατούσι και την Μπέττυ Ντέιβις σε κρίση υστερίας».

Ο ίδιος ο Τζάγκερ είχε πει για τις πρώτες ζωντανές εμφανίσεις τον Στόουνς.

«Όταν πρωτοεμφανιστήκαμε πίστεψα ότι χρειαζόταν πολύ κουράγια για να σταθούμε μπροστά στο κοινό, να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε μ’ αυτό τον τρόπο.

»Εάν ήμουν θεατής θα σκεπτόμουν “Aυτός μοιάζει κάπως περιέργος”. Όταν παίζαμε σε αίθουσες χορού υπήρχαν πολλοί έτοιμοι να μάς δείρουν εάν φορούσαμε τα παντελόνια πολύ στενά».

Αυτά τα στενά παντελόνια συνεχίζει ο Τζάγκερ να φοράει μέχρι και σήμερα, οι Rolling Stones είναι σε παγκόσμια περιοδεία, κρατώντας ακόμα κάτι από τις ταυρομαχίες, τις κοκορομαχίες και τις ινδιάνικες θεραπευτικές τελετές της πρώτης του νιότης.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00