Connect with us

Hi, what are you looking for?

Νέα

5 λάθη που κάνουν όσοι φοράνε φακούς επαφής

Φακοί επαφής

Για χρόνια αρνιόμουν να βάλω φακούς επαφής, μέχρι που μια μέρα αποφάσισα να δοκιμάσω πώς είναι. Το αίσθημα ήταν τουλάχιστον λυτρωτικό και τα μάτια μου “φώναζαν” αλληλούια. Σε αντίθεση με τα γυαλιά, οι φακοί επαφής έχουν τέλεια εφαρμογή και έτσι γίνεται πιο καθαρή η περιφερειακή μας όραση. Από τότε οι φακοί επαφής μπήκαν στην καθημερινότητά μου και δεν ξαναβγήκαν, όπως και σε χιλιάδες άλλους ανθρώπους.

Παρόλο που στην αρχή, συνηθίζουμε να είμαστε πολύ τυπικοί στη χρήση τους, με τον καιρό -και κυρίως λόγω ρουτίνας- αρχίζουμε να αποκτάμε κακές συνήθειες και να αμελούμε σημαντικούς κανόνες υγιεινής, θέτοντας τα μάτια μας σε κίνδυνο μόλυνσης.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε και οι οφθαλμίατροι ανατριχιάζουν μόνο στην ιδέα, ενώ τα μάτια μας αν είχαν φωνή θα ούρλιαζαν.

 

#1 Φοράμε τους ίδιους φακούς για περισσότερο καιρό απ’ ότι πρέπει

Αυτό είναι ίσως το πιο συχνό λάθος που κάνουμε. Συνήθως, για λόγους οικονομίας παρατείνουμε τον χρόνο χρήση τους. Όμως, οι φακοί επαφής φθείρονται και μαζεύουν μικρόβια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις και βακτηριακές κερατίτιδες, ένα πρόβλημα που ακούμε πολύ συχνά από τους χρήστες φακών επαφής. Η αλλαγή τους πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες από την εταιρεία κατασκευής τους, ανεξαρτήτως του πόση χρήση τους κάναμε. Αν για παράδειγμα, πάρουμε μηνιαίους φακούς, πρέπει μόλις ολοκληρωθούν οι 30 μέρες να τους πετάξουμε και να τους αντικαταστήσουμε, ακόμα και αν τους φορέσαμε μόνο 10 φορές.

 

#2 Συμπληρώνουμε υγρό φακών πάνω από το παλιό

Το υγρό φακών εκτός του ότι κρατά τους φακούς ενυδατωμένους, τους καθαρίζει και από τους μικροοργανισμούς που συγκεντρώνουν. Όταν λοιπόν, χρησιμοποιούμε το ίδιο υγρό φακών συνέχεια, προσθέτοντας απλώς λίγο περισσότερο κάθε φορά, απλώς τους αφήνουμε να “κολυμπάνε” μέσα στα μικρόβια. Είναι σημαντικό λοιπόν, μετά από κάθε χρήση να το πετάμε και να αφήνουμε τη θήκη να στεγνώσει στον αέρα μέχρι να την ξαναχρειαστούμε. Η θήκη πρέπει πάντα να ξεπλένεται με το ειδικό διάλυμα,όχι με σαπούνι και να αντικαθίσταται τακτικά.

Επίσης, πολλοί όταν δεν έχουν εύκαιρο το υγρό των φακών, χρησιμοποιούν ακατάλληλα υγρά για να τους ξεπλύνουν, όπως νερό βρύσης και σάλιο που είναι απαγορευτικά. Καλύτερα να τους πετάξετε.

Εμείς βρήκαμε μια προσφορά με 6+6 μηνιαίους φακούς επαφής από την εταιρεία Baush+Lomb και 1+1 υγρά φακών επαφής της εταιρείας Amvis που θα λύσουν το πρόβλημά μας για μισό χρόνο με κόστος λιγότερο από 8 ευρώ το μήνα.

Οι φακοί επαφής είναι σχεδιασμένοι, ώστε να ενυδατώνουν τα μάτια χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό, να προσφέρουν υψηλή ποιότητα όρασης κάθε μέρα και άνετη και εύκολη εφαρμογή.

 

#3 Δεν πλένουμε τα χέρια μας βάζοντας ή βγάζοντας τους φακούς

Τα μάτια μας είναι από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματός μας και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακουμπάμε ένα γυμνό και ακάλυπτο όργανο. Γι’ αυτό κάθε φορά που βάζουμε ή βγάζουμε τους φακούς επαφής μας πρέπει να έχουμε καθαρίσει καλά τα χέρια μας και να τα έχουμε αφήσει να στεγνώσουν, καθώς οι φακοί δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με το νερό της βρύσης.

 

#4 Ξεχνάμε να τους βγάλουμε στον ύπνο

Ακόμα και 1 ώρα ύπνου με τους φακούς είναι αρκετή για να προκληθεί ξηρότητα και ερεθισμός στα μάτια, αλλά και να αναπτυχθούν μικρόβια με κίνδυνο μόλυνσης του κερατοειδούς χιτώνα. ​​Εκτιμάται ότι στον ύπνο υπάρχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες μόλυνσης. Η διαδικασία για να αφαιρέσουμε τους φακούς επαφής και να τους βάλουμε μεσα στη θήκη τους δεν παίρνει περισσότερο από ένα λεπτό. Ας μην το αμελούμε.

 

#5 Χρησιμοποιούμε φακούς με ερεθισμένα μάτια

Αυτό το λάθος είναι ο ορισμός του “έβαλα τα χεράκια μου και έβγαλα τα ματάκια μου”. Αν νιώσουμε οποιαδήποτε ενόχληση, καλύτερα να προτιμήσουμε να βάλουμε γυαλιά μέχρι να πάρουμε καινούργιους (εκτός αν πάρεις το πακέτο που σου προτείνουμε και έχεις και άλλα ζευγάρια φακών επαφής εύκαιρα στο συρτάρι σου).
Επίσης, αν παρατηρήσεις κοκκίνισμα ή αρχίσεις να βλέπεις θολά, σου προτείνουμε να απέχεις λίγες μέρες από τη χρήση φακών, ώστε να αποτρέψεις το ενδεχόμενο τραυματισμού του κερατοειδούς.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

Τηλεόραση

Για τη μεσημεριανή ζώνη καθημερινά ή την πρωινή του Σαββατοκύριακου