Connect with us

Hi, what are you looking for?

Νέα

H Google χρηματοδοτεί την ATC για την καταπολέμηση των deepfakes

Η Athens Technology Center (ATC), για ακόμα μια φορά, απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Digital News Initiative (DNI) της Google με σκοπό την ανάπτυξη εργαλείων αναγνώρισης ψεύτικων video (audioforensics for verifying deepfakes).

Στο πλαίσιο του 6ου κύκλου του προγράμματος Digital News Initiative (DNI) της Google, η Athens Technology Center (ATC) θα χρηματοδοτηθεί για την ανάπτυξη εξειδικευμένων audioforensic εργαλείων που θα αξιοποιηθούν για την αναγνώριση τεχνητά δημιουργημένου οπτικοακουστικού υλικού  (βίντεο), των γνωστών ως deepfakes. Για το έργο αυτό, που έχει λάβει την κωδική ονομασία “Digger”, η ATC θα δουλέψει με 2 από τους πλέον σταθερούς και μακροχρόνιους της συνεργάτες, την Deuthche Welle, τον ειδησεογραφικό κολοσσό της Γερμανίας αλλά και το διάσημο  Fraunhofer Institute for Digital Media Technology (IDMT).

Στα πλαίσια του νέου αυτού επιτεύγματος, ο κος Νίκος Σαρρής, Διευθυντής της ομάδας ‘Ερευνας κι Ανάπτυξης της ATC , δήλωσε “Με γνώμονα το ζωτικό μας ρόλο στην πολύχρονη και βαθειά εξειδίκευση της εταιρείας στην αγορά των ΜΜΕ, τα τελευταία 7 χρόνια εστιάζουμε στην ανάπτυξη εργαλείων που βοηθούν τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση. Ενδεικτικά, έχουμε αναπτύξει την πλατφόρμα Truly Media, που επιτρέπει την αξιολόγηση του βαθμού εγκυρότητας του περιεχομένου που «ανεβαίνει» στα social media, παρέχουμε το εργαλείο TruthNest για να καλύψουμε εξειδικευμένες ανάγκες ανάλυσης λογαριασμών του Twitter ενώ ηγούμαστε και της προσπάθειας διαμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Καταπολέμηση της Παραπληροφόρησης. Η νέα αυτή χρηματοδότηση, θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να εξερευνούμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας με στόχο να μετατρέπουμε καινοτόμες ιδέες σε πρακτικά εφαρμόσιμες επιχειρηματικές λύσεις.”

Λίγα λόγα για τα deepfakes

Μπορούμε πλέον να εμπιστευόμαστε αυτό που βλέπουμε κι ακούμε;

Με τον όρο deepfakes ονομάζουμε πλαστά αλλά «υπέρ-ρεαλιστικά» video στα οποία άνθρωποι εμφανίζονται να λένε ή να κάνουν πράγματα που όμως στην πραγματικότητα δεν έχουν ποτέ πεί ή κάνει. Η οπτική ποιότητα των deepfakes αυξάνεται με τέτοιο ρυθμό που ήδη είναι δύσκολη η επιβεβαίωση τους μέσω απλής οπτικής παρατήρησης.

Οι συμμετέχοντες στο έργο Digger θα εστιάσουν στην αξιοποίηση εξελιγμένων τεχνολογιών για την ανίχνευση αλλοιώσεων στον ήχο ενός video (audio forensics). Στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί μια πλήρης εργαλειοθήκη που τελικά θα ενσωματωθεί και θα εμπλουτίσει υφιστάμενη εφαρμογή πιστοποίησης video την οποία επαγγελματίες του χώρου (verification experts) ήδη χρησιμοποιούν.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00