Connect with us

Hi, what are you looking for?

slider

Άρης Σερβετάλης: Ποιοι καλλιτέχνες στηρίζουν την απόφαση του ηθοποιού και ποιοι τον «σταυρώνουν»

H απόφαση του Άρη Σερβετάλη να σταματήσει να εργάζεται στην παράσταση «Ρινόκερος» εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού που έθεσε η πολιτεία έχει διχάσει τον καλλιτεχνικό χώρο.

Η απόφασή του στην ουσία βάζει λουκέτο στην παράσταση καθώς είναι ο βασικός πρωταγωνιστής και είναι δύσκολο να αντικατασταθεί

Αν και οι πρώτες αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου δεν ήταν θετικές ως προς την απόφασή του το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει.

Ρόλο σε αυτό έπαιξε κυρίως η ανάρτηση του Άρη Σερβετάλη στην οποία εξηγεί ότι είχε από το καλοκαίρι ενημερώσει για την πρόθεσή του να σταματήσει αν το θέατρο επιτρεπόταν μόνο σε εμβολιασμένους θεατές.

Από τη μια κατηγορίες για ώθηση στην ανεργία τόσων ανθρώπων και από την άλλη.

Σε κάθε περίπτωση ο παραγωγός προσπαθεί να βρει αντικαταστάτη ενώ δεσμεύθηκε ότι θα κάνει το χρέος του απέναντι στους ηθοποιού.

 

Ποιοι υποστηρίζουν την απόφαση Σερβετάλη

Βάνα Μπάρμπα: Μπράβο στον Σερβετάλη

Υπέρ της απόφασης του Άρη Σερβετάλη τάχθηκε η Βάνα Μπάρμπα. Η ηθοποιός σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν πρόκειται να μπω σε αυτό το παιχνίδι εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων. Η Τέχνη είναι πάνω ακόμα και από την πολιτική. Σαφώς και να τηρούμε τα μέτρα, αλλά εγώ είμαι εναντίον ότι στην Τέχνη διαφοροποιείται ποιοι θεατές θα μπουν στο θέατρο και ποιοι όχι. Είμαι ενάντια σε αυτό το μέτρο γιατί θεωρώ ότι η Τέχνης έχει να μας δώσει πολλά».

«Εγώ θα έλεγα μπράβο στον Άρη Σερβετάλη. Με το θάρρος και την παρρησία που έδειξε εγώ συμφωνώ μαζί του. Το μόνο που θα έπρεπε, νομίζω ότι θα το φροντίσει γιατί είναι ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος, να μη μείνουν χωρίς χρήματα τις γιορτές οι άνθρωποι και οι τεχνικοί στο θέατρο» συμπλήρωσε με σαφήνεια η Βάνα Μπάρμπα στη Super Κατερίνα. «Αν μπορεί να τους καλύψει, τότε χίλια μπράβο».

Μανούσος Μανουσάκης: Το σημαντικό είναι να αμφιβάλουμε

Αυτό που με τρομάζει είναι η αδιαλλαξία και ο φανατισμός. Έχουμε μια ακραία θέση που δεν λαμβάνει υπόψη το κοινωνικό σύνολο.

Τι θα ήταν διαλλακτικό; Να συνέχιζε τις παραστάσεις μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης.

Σέβεται το μισό κοινό και δεν σέβεται το υπόλοιπο.

Ο διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένου και ανεμβολίαστου δεν είναι φυλετικός, είναι μέτρο προστασίας όλης της κοινωνίας. Δεν λέμε μαύρος, κίτρινος. Εβραίος, Χριστιανός. Σεβόμαστε την ασφάλειά μας.

Σε ο,τιδήποτε και αν πιστεύουμε το σημαντικό είναι να αμφιβάλλουμε. Μόνο έτσι προχωράμε μπροστά. Ο στείρος φανατισμός, το κόλλημα σε μια άποψη είναι πραγματικά η αρχή του φασισμού».

Πηνελόπη Αναστασοπούλου: Χρειάζονται επαναστάτες στη γενιά μας

«Μπράβο στον Άρη Σερβετάλη. Χρειάζονται άνθρωποι επαναστάτες στη γενιά μας. Είναι πάρα πολύ άδικο να γίνεται κοινωνικός διαχωρισμός», ανέφερε η Πηνελόπη Αναστασοπούλου.

Η ηθοποιός πρόσθεσε στη συνέχεια: «Δεν ξέρω τι θα έκανα αν ήμουν στη θέση των ειδικών, παρ’ όλα αυτά ένας καλλιτέχνης οφείλει να υπερασπίζεται το κοινό του».

Λαζόπουλος: Κι εγώ δε μπορώ να παίζω μόνο για εμβολιασμένους θεατές

Ο Λάκης Λαζόπουλος όταν ρωτήθηκε για την απόφαση αυτή του Αρη Σερβετάλη, τάχθηκε στο πλευρό του, λέγοντας ότι ούτε και ο ίδιος θα μπορούσε να παίζει μόνο για εμβολιασμένους.

«Αγαπώ πάρα πολύ και εκτιμώ τον Άρη Σερβετάλη και ξέρουμε όλοι ότι κάνει μια επιτυχία. Το λέω γιατί είναι βασικό στην απόφασή του αυτή. Εγώ έχω κάνει αυτή τη δήλωση πολύ νωρίτερα. Κι εγώ δε μπορώ να παίζω μόνο για εμβολιασμένους θεατές. Μπορεί να το σεβαστώ αυτό το μέτρο, δηλαδή είμαι υπέρ αυτού του μέτρου, με την έννοια ότι όταν μπαίνουν στο λεωφορείο στην εκκλησία, στο κρεοπωλείο μπαίνουμε εμβολιασμένοι-ανεμβολίαστοι μαζί, γιατί να μη συμβεί αυτό και στο θέατρο; Αυτά τα μέτρα που δεν είναι ακριβώς μέτρα δημιουργούν σύγχυση. Αν το μέτρο είναι κάθετο… αν υπάρχουν κάμπυλες κάποιος θα κρυφτεί στις καμπύλες», είπε χαρακτηριστικά ο Λάκης Λαζόπουλος.

Οι πολέμιοι της απόφασης Σερβετάλη

Χάρης Τζωρτάκης: Περιμένουμε δηλώσεις και για το Άγιος Όρος

Ο Χάρης Τζωρτζάκης, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter «κάρφωσε» τον συνάδελφό του γράφοντας: «Αναμένουμε δήλωση του Σερβετάλη που να λέει ότι δεν ξαναπάει στο Άγιο Όρος γιατί δε δέχεται το διαχωρισμό των ανθρώπων σε άντρες και γυναίκες».

 

 

Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Το καλοκαίρι έπαιζες ανεμβολίαστος…

«Δικαίωμά σου να εμβολιαστείς ή να μην εμβολιαστείς. Δε θες να παίζεις μόνο για εμβολιασμένους, και αυτό είναι δικαίωμά σου. Έχεις ενημερώσει την παραγωγή σχετικά και εκείνη πετάει τη μπάλα στην εξέδρα προφανώς για να μην χάσει τον πρωταγωνιστή της και δεν φροντίζει να έχει αντικαταστάτη – πως να αντικαταστήσεις τον Άρη Σερβετάλη στο ελληνικό θέατρο και να έχεις την ανταποδοτικότητα στο ταμείο (ας μη γελιόμαστε), δικαίωμά της.

Τόσα χρόνια που είμαστε χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν κατεβάζεις παραστάσεις όμως, δεν βλέπω να έχεις την ίδια ευαισθησία, ίσως γιατί ο πνευματικός σου δε σου έδωσε το δικαίωμα να το κάνεις. Οι συνάδερφοί σου, οι εργαζόμενοι στο θέατρο μένουν στην ανεργία. Είχαν δικαίωμα να ξέρουν τις προθέσεις σου; Τους είχες ενημερώσει σχετικά; Το καλοκαίρι έπαιζες ανεμβολίαστος πάλι και από τύχη ή θέλημα του Θεού δεν σταμάτησαν οι παραστάσεις.

Τελικά, με κάθε σεβασμό στο πρόσωπο και την καλλιτεχνική σου αξία πολλά δικαιώματα μαζεύτηκαν αγαπημένε Άρη Σερβετάλη και ίσως το δικαίωμα της εργασίας να είναι το πιο ιερό».

Σπύρος Μπιμπίλας: Δεν σκέφτεται ότι οι άλλοι θα μείνουν χωρίς δουλειά

«Έχω σοκαριστεί, δεν περίμενα ότι ένας ηθοποιός θα σταματήσει μια παράσταση, αγνοώντας ότι δουλεύουν κι άλλοι άνθρωποι εκεί. Μιλάω ως Σπύρος Μπιμπίλας και όχι ως πρόεδρος του ΣΕΗ.

Θα δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί και αυτό το πράγμα γιατί ο κορονοϊός έχει φέρει πάρα πολλά προβλήματα στα θέατρα, τα οποία έκλεισαν γιατί κόλλησαν κορονοϊό οι ηθοποιοί και τώρα απειλούν ότι θα τους απολύσουν. Θεωρώ απαράδεκτη την απόφαση του Σερβετάλη. Πώς ένας άνθρωπος που δηλώνει ότι έχει πίστη, δεν σκέφτεται πως οι άλλοι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά».

Φαίη Κοκκινοπούλου: Ο καλοπληρωμένος συνάδελφος αρνήθηκε την πρόταση της παραγωγής

«Δεν μπορώ να μην το σχολιάσω και ας μου γίνουν ριπόρτ και ας κατεβάσουν το προφίλ μου. Αξίζει. Ο Σερβετάλης (ο μόνος ανεμβολίαστος ανάμεσα σε 20 ανθρώπους που εργάζονται στην παράσταση «Ρινόκερος») αποφάσισε να μην συνεχίσει τις παραστάσεις στο θέατρο Κιβωτός, γιατί δεν θέλει να παίζει μόνο σε εμβολιασμένους.

Η παραγωγή, προς τιμήν της και χίλια μπράβο, του πρότεινε να συνεχίσει τις παραστάσεις μέχρι αρχές Ιανουαρίου και στη συνέχεια η παράσταση να κατέβει, δεσμευόμενη (η παραγωγή) ότι θα πληρώσει τους ηθοποιούς κανονικά μέχρι τη λήξη της θεατρικής σαιζόν! Ο καλοπληρωμένος συνάδερφος αρνήθηκε και πάλι. Ηθοποιοί (μεταξύ των οποίων και φίλοι μου)-τεχνικοί- ταξιθέτριες, καθαριστές, ταμίας, θα μείνουν όλοι άνεργοι. Δεν έχουμε ελπίδα. Φάτε».

 

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: Η αποχώρηση του είναι απαράδεκτη

«Δεν μπορείς να παρατάς μια παράσταση και να αφήνεις ηθοποιούς χωρίς δουλειά. Θεωρώ ότι η αποχώρησή του είναι απαράδεκτη. Ζούμε επικίνδυνους καιρούς συν ότι ζούμε οικονομικά δύσκολους καιρούς. Δεν μπορείς να παρατάς μια παράσταση, κάποιους ηθοποιούς να τους αφήνεις χωρίς δουλειά και ένα εργοδότη που θα πληρώσει γιατί όπως ξέρετε πολύ καλά, υπάρχουν τα τριμηνιαία και τα εξαμηνιαία συμβόλαια και χωρίς έσοδα ένας εργοδότης θα συνεχίσει να πληρώνει κάποιους ηθοποιούς», είπε αρχικά ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης.

»Κι όλα αυτά γιατί απλά δεν θέλεις να εμβολιαστείς. Για μένα είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά και εντελώς αντιεπαγγελματική. Όταν ηγείσαι ενός θιάσου πρέπει να ηγείσαι πραγματικά κι όχι να φέρεσαι εγωιστικά και να κάνεις μόνο αυτό που περνάει μέσα από το κεφάλι σου ή μέσα από αυτό που θέλεις εσύ να κάνεις.

»Αλλιώς θα κλείναμε όλοι τα θέατρά μας, σε μια μέρα αδιαθεσίας θα λέγαμε “δεν είμαι καλά, να φύγει το κοινό, φύγετε οι ηθοποιοί, δεν μου αρέσει αυτό που κάνω, το σταματάω” ή οτιδήποτε. Το θεωρώ τελείως απαράδεκτο και σας ομολογώ ότι εγώ θα κάνω και το τρίτο εμβόλιο και περιμένω να το κάνω και αν βγει και τέταρτο θα κάνω και το τέταρτο.

Δείτε επίσης

MediaNews

Ποια τεχνικά προβλήματα έχουν προκύψει;

Reality

Αυτή αποτελεί και την 5η κατά σειρά αποβολή στο ριάλιτι επιβίωσης

MediaNews

Από σήμερα και καθημερινά στις 16.00