Έμα Γουάτσον: Στο πλευρό των Παλαιστινίων – Το Ισραήλ την κατηγορεί για αντισημιτικές θέσεις

Έμα Γουάτσον

Η Έμα Γουάτσον κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό καθώς η «Ερμιόνη Γκρέιντζερ» από το «Χάρι Πότερ» δημοσίευσε ένα μήνυμα υποστήριξης προς την Παλαιστίνη.

Η Γουάτσον δημοσίευσε στα social media μια εικόνα από διαδήλωση φιλοπαλαιστινίων με το πανό «η αλληλεγγύη είναι ρήμα». Μάλιστα συνόδευε την ανάρτησή με ένα απόσπασμα αναφορικά με την έννοια της αλληλεγγύης όπως την περιγράφει η φεμινίστρια μελετητής Σάρα Άχμεντ.

Την ώρα που η συγκεκριμένη ανάρτηση έτυχε ευρείας υποστήριξης από Παλαιστίνιους ακτιβιστές προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του Ισραήλ. Ο Ντάνι Ντάνον, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου έκανε κοινοποίηση την ανάρτηση της «Ερμιόνης Γκρέιντζερ» στο Twitter γράφοντας χαρακτηριστικά «10 πόντοι από το Gryffindor για το γεγονός ότι είναι αντισημίτης».

Το ίδιο επικριτικός και ο σημερινός πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ζιλάντ Ερντάν ο οποίος ανέφερε πως «η μυθοπλασία μπορεί να λειτουργεί στον Χάρι Πότερ, αλλά δεν λειτουργεί στην πραγματικότητα».

«Αν υπήρχε η μαγεία που χρησιμοποιείται στον κόσμο των μάγων και θα μπορούσε να εξαλείψει τα κακά της Χαμάς (η οποία καταπιέζει τις γυναίκες και επιδιώκει τον αφανισμό του Ισραήλ) και της Παλαιστινιακής Αρχής (που υποστηρίζει τον τρόμο) τότε θα ήμουν υπέρ αυτού!», υποστήριξε ακόμη.

Υπενθυμίζεται πως η Έμα Γουάτσον το 2015 κέρδισε μία θέση στη λίστα του TIME με τους 100 ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Το 2014 διορίστηκε πρέσβειρα καλής θέλησης των γυναικών του ΟΗΕ. Μάλιστα αφού μίλησε στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για ξεκίνησε το HeForShe, μια εκστρατεία που παροτρύνει τους άνδρες να υποστηρίξουν την ισότητα των γυναικών. Ένα χρόνο αργότερα η Malala Yousafzai είπε στην Έμα Γουάτσον ότι είχε αποφασίσει να αποκαλεί τον εαυτό της φεμινίστρια αφού άκουσε την ομιλία της.

Το 2019 διορίστηκε σε ένα συμβουλευτικό όργανο των G7, το οποίο ασχολείται με τα δικαιώματα γυναικών, ενώ το 2021 κατά τη διάρκεια του Cop26 στη Γλασκώβη έδωσε πρόσαβαση στον λογαριασμό της στο Instagram σε ακτιβιστές για το κλίμα. Σημειώνεται πως οι πληροφορίες στο προφίλ της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης εξακολουθούν να αναφέρουν ότι ο λογαριασμός «έχει εξαγοραστεί από μια ανώνυμη φεμινιστική συλλογικότητα».

Η εικόνα που δημοσιεύθηκε στο Instagram δημιουργήθηκε αρχικά από την Bad Activist Collective το 2021 κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και συγκεκριμένα όταν ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Γάζα ως απάντηση σε επιθέσεις με ρουκέτες. Εκείνη την εποχή διάσημοι όπως η Bella Hadid, η Dua Lipa και η Susan Sarandon εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην παλαιστινιακή υπόθεση.

Τα likes έχουν ξεπεράσει το 1 εκατ. ενώ υπήρχαν πάνω από 100.00 σχόλια πολλά εκ των οποίων περιλαμβάνουν είτε σημαίες της Παλαιστίνης είτε του Ισραήλ.